İncelemelerManşetler

Zyxel LTE2566-M634 4G LTE Modem İncelemesi

Zyxel LTE 2566-M634 4G LTE modem inceleme yazısında Zyxel'in yüksek hız desteği sunan ürünüyle ilgili yorumlar yer alıyor.
zyxel lte2566-m634 4g lte modem inceleme

SATIN AL (GİTTİGİDİYOR)

Pandemi nedeniyle son iki yıldır insanların tatil alışkanlıkları da değişiklik gösterdi. Evden çalışmanın yaygınlaşmasıyla birlikte, ortalama iki haftalık bir süreyi tatil yerlerinde geçiren insanlar, neredeyse tüm yazı kapsayacak şekilde tatil planları yapmaya başladılar. Eskiden iki hafta gibi kısa bir süre için akıllı telefonlarındaki internet planlarına bağlı kalan kullanıcılar, daha uzun süre nedeniyle özel mobil internet planlarına ihtiyaç duyuyor. Bu durum 4G LTE modem çözümlerine olan ilgiyi artırdı. Mobil operatörlerin cihazla birlikte sunduğu planlardan yararlanabileceğiniz gibi, mobil internet paketini operatörden alıp cihazı da kendiniz temin edebilirsiniz. Eğer son teknolojilere sahip olan ve yüksek hız destekleyen bir ürün istiyorsanız, Zyxel LTE2566-M634 inceleme yazısına göz atmanız yerinde olacaktır.

Öncelikle tasarım ve fiziksel özelliklerden başlayalım. LTE2566-M634 kompakt boyutuyla çantada ve hatta cepte bile rahatlıkla taşınıyor. 118.2 x 65 x 15.7 milimetrelik boyutlarıyla günümüzün standart akıllı telefonlarına nazaran daha az alan kaplıyor. Daha kalın olduğunu kabul etmek gerek, ancak yüzey alanındaki farkla bunu telafi etmeyi biliyor. 130 gram ile de günümüzün akıllı telefonlarından oldukça hafif. Yuvarlatılmış köşeleri ve kavisli kenarlarıyla bir mobil geniş bant modeme göre oldukça şık görünüyor. Hatta üzerindeki ekranıyla ve ekranın altındaki kapasitif dokunmatik fiziksel düğmeleriyle bir akıllı telefonu andırdığı bile söylenebilir.

zyxel lte2566-m634 4g lte modem inceleme

LTE2566-M634’ün ön tarafında 2.4 inç TFT ekran var. Bu renkli ekran yüksek bir piksel sayısına sahip değil, ancak cihazın birçok bilgisini görmeye imkan sağlıyor. Parlak ışık altında da yeterli bir görüş sunduğunu söyleyebiliriz. Sol kenarda microUSB portu bulunurken sağ kenarda güç düğmesini görüyoruz. Ayrıca bunun hemen yanında bir kapağın arkasına gizlenmiş sıfırlama tuşu ve nanoSIM kart yuvası mevcut. Arka tarafta herhangi bir şey görmüyoruz. Birçok mobil modemde çıkarılabilir arka kapak vardır ve pile de rahatlıkla erişim sağlanır. M634’te ise sabit bir arka plaka var. Cihazın her tarafı plastik, bununla birlikte koyu gri renkli kenarları ve arka plakası mat bir yüzeye sahip. Ön yüzü siyah renkli bir koruyucu tabaka kaplıyor. Burası çizilmelere karşı biraz hassas. Bir süre sonra ufak tefek çizikler görmeye başlayabilirsiniz, ancak bunun çok sorun olacağını düşünmüyoruz.

Zyxel LTE2566-M634’ü piyasadaki birçok 4G modemden ayıran önemli özelliklerden bir tanesi sahip olduğu LTE Advanced desteği. 300 Mbps’ye kadar veri indirme hızı desteğini sunan fazla bir modem yok. Kategori 6 LTE desteğiyle, 40 MHz bant genişliğinde 300 Mbps indirme ve 20 MHz bant genişliğiyle 50 Mbps yükleme hızlarını destekliyor. Türkiye’deki birçok yerde, özellikle tatil yörelerinde operatörlerin 200 Mbps’yi, yani Kategori 4 sınırlarını aşan indirme hızlarını sunduğunu görüyoruz. İşte M634 size bunlardan yararlanma fırsatı veriyor. Bunun yanı sıra 3G desteği bakımından da Zyxel’in bu mobil modemi en üst seviyede bulunuyor. 42 Mbps’ye kadar indirme ve 5.76 Mbps’ye kadar yükleme hızlarını destekleyen DC-HSPA+ desteği mevcut. Günümüzde mobil operatörler şebeke kaynaklarını çoğunlukla 4G’ye aktardıklarından dolayı 3G’de teorik hızlara ulaşmak artık pek mümkün değil. Birkaç durumda M634 ile 3G’ye düştüğüm oldu ve bu durumlarda bile indirme hızının 10 Mbps’ye yakın, yani makul seviyelerde olduğunu söyleyebilirim.

Wi-Fi özellikleri bakımından da LTE2566-M634 piyasadaki birçok 4G modemin önünde görünüyor. Öncelikle 2.4 GHz ve 5 GHz çift bant Wi-Fi desteği var. 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi protokolleri destekleniyor. Aynı anda 32 cihaza kadar bağlantı sunması da evlerdeki modem/router cihazlarıyla eşdeğer seviyede bir bağlantı imkanı sunabileceğini gösteriyor. Wi-Fi güvenliği tarafında WPA2-PSK’ya kadar destek varken, MAC filtreleme de yapılabiliyor. 2.4 GHz ve 5 GHz için iki farklı SSID, yani Wi-Fi erişim noktası adı tanımlayabilirsiniz. WPS ile şifre olmadan bağlantı kurma imkanı da mevcut.

zyxel lte2566-m634 4g lte modem inceleme

Yukarıdaki Wi-Fi özellikleri dışında yazılım tabanlı sistem özellikleri de kullanışlı görünüyor. Dynamic DNS, IP ve URL filtreleme, NAT port yönlendirme, Proxy DNS, USSD yönetimi gibi, normalde evlerde veya iş yerlerinde gördüğümüz klasik modem veya router cihazındaki birçok özelliği görüyoruz.

Tüm kurulum, kontrol, ayar işlemlerini Zyxel LTE2566-M634’ün web tabanlı kullanıcı arayüzü üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. İlk girişte kullanmanız gereken şifreyi cihazın ekranında bulunan About bölümünden görebilirsiniz. Burada kullanmanız gereken web arayüzü adresi, kullanıcı adı ve şifre bilgileriyle birlikte veriliyor. Başlangıçta verilen şifreyi daha sonra değiştirseniz bile, belirlediğiniz yeni şifre görülmeye devam ediyor. Halbuki bu şifrenin varsayılan olarak gizlenmesi daha yerinde bir hareket olurdu.

Web arayüzü biraz karışık gelebilir. Durum, Monitör, Konfigürasyon ve Bakım olarak Türkçeleştirebileceğimiz dört ana bölüm bulunuyor. Durum bölümü altında cihaz bilgileri, sistem durumu, sinyal durumu, indirilen ve yüklenen toplam veri miktarı gibi bilgiler var. Monitör bölümü üzerinden cihaz loglarını görebilir, bağlanan cihazlar, MAC adresleri, hücresel şebekeden alınan veya şebekeye gönderilen veri paketlerine dair istatistikler, LTE modemin teknik bilgileri var.

Konfigürasyon bölümü altında ise hücresel şebeke, kablosuz ağ, DHCP, NAT, Dynamic DNS gibi ağ ayarları; IP veya port filtreleme gibi firewall ayarları; UPnP, MGMT arayüzü gibi yönetim ayarları var. Ayrıca Uygulama bölümü altında SMS ve telefon defteri gibi araçlar var. Mobil operatörünüz üzerinden kalan veri miktarını sorgulama veya yeni paket satın alma gibi işlemleri yapmak için bu SMS bölümünü kullanıyorsunuz. Ancak SMS gönderimi yapmadan önce operatörünüzün sunduğu kısa mesaj numaralarını telefon rehberine eklemeniz gerekiyor. Bakım bölümü altında ise sistem adı, kullanıcı hesabı, zaman, yazılım güncelleme, yedekleme ve kurtarma gibi birtakım ayarları görüyoruz.

Bu web tabanlı kullanıcı arayüzü başlangıçta biraz karışık gelecektir. Ancak daha önce gördüğümüz mobil modem cihazlarına göre daha fazla yeteneği olan bir cihaz için de bu tarz bir web arayüzünü görmek çok da şaşırtıcı gelmemeli. Arayüzün yoğun yapısı ve karışıklığı başlangıçta biraz zorlasa da, neyin nerede olduğunu kısa sürede öğrendim ve sonrasında yönetim işlerini yapmak epey kolay oldu.

zyxel lte2566-m634 4g lte modem inceleme

LTE2566-M634’ün önünde yer alan TFT ekran küçük, ancak fazlasıyla işe yarıyor. Birçok bilgiyi ekranda tek bir bakışta görmeyi sağlıyor. Ekranın düzeniyle birkaç yıl öncesinin cep telefonlarını andırdığını söyleyebilirim. Şebeke sinyal durumu, pil durumu, Wi-Fi ağına bağlı cihaz sayısı, operatör bilgisi, saat, alınan ve gönderilen veri hızı, cihaz adı ve menü kısayolu ekranda yer alıyor. Ekranın altında bulunan üç adet kapasitif dokunmatik fiziksel tuşla kullanıcı arayüzünde gezinebilirsiniz. Ortadaki tuş OK işlevini görürken, diğerleri de menüde yukarı ve aşağı gitmeyi sağlıyor.

zyxel lte2566-m634 4g lte modem inceleme

Ekrandaki menü bölümüne girdiğinizde burada birçok hızlı ayarı ve bilgiyi göreceksiniz. Cihazın mobil şebeke bağlantısını Network Connection bölümünden kesebilirsiniz. Üstelik burada cihazın WAN IP’si ve DNS bilgileri de gösteriliyor. Cihazı kullanmaya başladığınızdan veya en son sıfırlama yaptığınızdan bu yana tükettiğiniz veri miktarını, indirilen ve yüklenen veri cinsinden gösterimle Data Usage bölümünde görebilirsiniz. Wi-Fi Setting bölümünden ise 2.4 GHz ve 5 GHz Wi-Fi ağlarını kapatıp açabilirsiniz. SSID & Password bölümü ise Wi-Fi adı ve şifre bilgilerini görünür şekilde elde etmenizi sağlıyor. Üstelik akıllı telefon veya tablet kameralarıyla kolaylıka okutup bağlanabileceğiniz QR kodlarını da her iki banttaki Wi-Fi için görebilirsiniz. WPS bölümü üzerinden 2.4 GHz veya 5 GHz ağı için WPS ile cihaz bağlantısı işlemlerini başlatabilirsiniz. SMS bölümü üzerinden ise gelen tüm SMS’lere erişebilirsiniz. Son olarak About bölümü de cihazın yönetim paneli adresi, giriş bilgileri, yazılım bilgileri, IMEI numarası ve MAC adresi gibi bilgileri gösteriyor.

Fotoğrafların büyük bir kısmında menüdeki seçenekleri İngilizce olarak görüyorsunuz. Cihazı da uzun zaman boyunca böyle kullandım. Türkçe yönetim paneli ve menü imkanı da var. Bunun için web yönetim paneli giriş ekranında dil seçeneğini Türkçe olarak ayarlamalısınız. Ne var ki, Türkçe çeviri biraz moda mod çeviri olduğu için çok kullanışlı gelmedi. Özel bir dil dosyasıyla daha kullanıcı dostu bir Türkçe kullanımı elde edilebilir.

zyxel lte2566-m634 4g lte modem inceleme

Yukarıda bahsettim Data Usage bölümü içinde veri sınırı getirmek için bir seçenek var. Buradan hızlı şekilde veri kısıtlaması getirebilirsiniz. Web yönetim paneli üzerinden ise bunun ayarlarını daha detaylı biçimde yapmak mümkün oluyor. Veri planınız değerinde veya onun biraz altında bir değerde veri sınırı getirebilirsiniz. Sınırın yüzde 90’ına vardığınızda ekranda bir uyarı gösterilmeye başlanıyor. Veri sınırına ulaştığınızda ise cihaz veri iletişimini otomatik olarak kesiyor. Eğer hattınızda veri planı sınırına ulaşıldıktan sonra otomatik olarak ek paketlerin tanımlanması gibi bir durum söz konusu oluyorsa, bu özellik işinize epey yarayacaktır.

Zyxel LTE2566-M634’ün şebeke ve Wi-Fi performansına gelince; cihazı Türk Telekom hatla kullandım. İstanbul dışında olduğum süre boyunca İzmir ve Antalya seyahatlerim oldu. Buralar, özellikle bayram tatili dönemlerinde yoğun bir şebeke trafiği yaşadı ve sonuç olarak düzgün bir bağlantı kurmak zorlaştı. Buna rağmen M634 ile şebeke erişiminde ve tatmin edici bir hız almakta herhangi bir sorun yaşamadım. Üstelik web üzerinden gerçekleştirdiğim birkaç canlı yayını da M634 ile rahatlıkla gerçekleştirdim, herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Sinyal seviyesini göstermesi bakımından dört çubuktan ikisi dolu olsa bile, 4G+ olarak adlandırılan, daha yüksek hızlı LTE erişimine sahip olmak mümkün oluyor. İzmir Dikili gibi, yoğun olan bir tatil yöresinde 50 Mbps gibi bir indirme hızına ulaştım. Tabii, bulunduğum yerde Türk Telekom’un performansının iyi olduğunu belirtmem gerekiyor. Bununla birlikte, Antalya Finike’de, bulunduğum yerde Türk Telekom’un sinyal seviyesi ara sıra 3G seviyesine düşse bile, yani yüksek kalitede bir bağlantı olmasa bile, M634 ile birlikte tatmin edici bir internette gezinti deneyimi elde ettim. Sonuç olarak şebeke performansı fazlasıyla tatmin edici.

zyxel lte2566-m634 4g lte modem inceleme

Benzer bir durum Wi-Fi performansı için de geçerli. Aslına bakarsanız, modemi çoğunlukla masada, bilgisayarın yanında kullandım. Ancak belli durumlarda tabletle ve telefonla, bulunduğum müstakil evde modemden uzaklaştığım oldu. Modem ikinci kattaki odada, tablet veya telefonum da alt kattaki verandadayken, arada yaklaşık 5-6 metrelik bir mesafe, kalın bir duvar ve kiremitle kaplı bir veranda çatısı vardı. Bu durumda bile tatmin edici bir Wi-Fi iletişim kurmak mümkün oluyor. M634 bir yazlık evi Wi-Fi kapsamasına almaz, ancak bir teknenin ya da 1+1 apart dairesinin internet erişimi için yeterli bir Wi-Fi kapsamasını sunacaktır.

Cihazın aynı anda birden fazla cihaza Wi-Fi erişimi sunma konusunda da iyi bir performans sergilediğine tanık oldum. Cihazlarda dikkate değer bir kopma veya benzeri olaya tanık olmadım. Isınma konusuna gelince, cihazın sıcaklığının kullanımla birlikte biraz artıyor, ancak bu sıcaklık rahatsız edici seviyelere varmıyor.

Zyxel LTE2566-M634’te 3000 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Bu pil sabit, değiştirilemiyor. Zyxel 10 saate varan bir çalışma süresi ve 300 saate kadar bekleme süresinin bulunduğunu belirtiyor. Tabii ki, bulunduğunuz yerdeki şebeke sinyalinin durumu ve bağlı olan cihaz sayısına göre durum değişiyor. Tatil için bulunduğum yerde genel olarak dört çubuğun ikisinin dolu olduğu, yani ortalamalarda gezinen bir sinyal durumu söz konusu oldu. Bağlı olan cihaz sayısı ise genellikle dörttü, bazen altıya kadar çıkıyordu. Bu durumda cihazın tek bir şarjla 7 saat civarında bir kullanım imkanı sunduğunu gördüm. En güzel taraflarından bir tanesi, cihazın şarj olurken de çalışmaya devam etmesi. Bu durumda cihazı bilgisayarınıza bağlayıp şarj ederken de internet erişiminden yararlanabilirsiniz. Kutudan çıkan USB kablosu çok uzun değil, ancak bu tarz bir cihaz için yeterli. Malum bu sıralar havalar sıcak ve bundan elektronik cihazlar da etkileniyor. Özellikle dışarıda, balkonda veya verandada çalıştığım durumlarda tüm cihazlarımın ısındığına tanık oldum. Böyle bir durumda, şarj olan M634’ün şarj işleminin sıcak nedeniyle durdurulduğuna tanık oldum. Anlaşılan Zyxel, bu tarz bir güvenlik önlemini de cihaza eklemiş.

Günümüzde yazlıklara veya benzer mekanlara olan talebin artması bu gibi yerlerde düzgün bir internet erişimine sahip olunması noktasında farkındalığı daha da artırdı. Zyxel LTE2566-M634, piyasada gördüğümüz benzer mobil modem cihazlarına göre daha gelişmiş özelliklere sahip. Buna karşın fiyatı da onlardan biraz daha yüksek. 1000-1300 TL arasında değişen bir fiyatı var. Ancak bu fiyatın karşılığını verdiğini, üstelik belirli bir süre kullanımdan sonra bu verilen parayı da amorti edeceğini de söyleyebiliriz. Uzun pil ömrü, yüksek Wi-Fi ve şebeke performansı, geleneksel modem/router cihazları aratmayan bir yönetim paneli ve gelişmiş ayarlar ile Zyxel LTE2566-M634, mobil internet erişiminin en iyi seviyede olmasını isteyenler için tercih edilebilecek bir ürün niteliğini taşıyor.

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.