Teknoloji

Zynga, IBM’in şikayetiyle kesilen 45 milyon dolarlık patent ihlal cezasına itiraz edecek

zynga

Oyun dünyasının önde gelen şirketlerinden Zynga, IBM’nin onlarca yıllık patentlerini ihlal ettiği gerekçesiyle 44.9 milyon dolarlık bir ceza ile karşı karşıya kaldı. Mahkeme, geçtiğimiz hafta verdiği kararda, Zynga’nın, 1980’lerden kalma Prodigy telekom platformuna ait IBM patentlerini ihlal ettiğine hükmetti. Bu cezaya neden olan patentlerin başında, IBM’nin 1993 tarihli “Etkileşimli bir hizmette reklam sunma yöntemi” başlıklı patenti geliyor ve bu patent, belirlenen tazminatın 40 milyon dolarlık kısmını oluşturuyor.

Zynga, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) yaptığı bir bildirimde, oyun operasyonlarının bu karardan etkilenmeyeceğini belirtti. Buna göre, mahkeme kararı Zynga’nın oyunlarını durdurmasını ya da değiştirmesini gerektirmiyor. Şaşırtıcı bir şekilde Zynga’nın tüm oyunları patent ihlaline konu olmadı

Örneğin; Crosswords with Friends oyunu ihlalci olarak görülürken, popüler Words With Friends serisinde böyle bir durum tespit edilmedi. Zynga’nın sahibi olan Take-Two Interactive şirketinden bir yetkili, Ars Technica’ya yaptığı açıklamada, bu karara itiraz edeceklerini bildirdi.

Zynga IBM’in hedefindeki ilk şirket değil

IBM, yıllardır sahip olduğu patent haklarını koruma konusunda oldukça kararlı bir duruş sergiliyor. Zynga da bu süreçte IBM’nin hedefi haline gelen şirketlerden biri oldu. 2022 yılında Take-Two Interactive tarafından satın alınan Zynga, IBM’nin Prodigy platformuna dayanan patentleri ihlal etmekle suçlanan ilk şirket değil ve muhtemelen sonuncusu da olmayacak. IBM, Amazon ve X gibi büyük şirketlerden, Groupon gibi hızlı bir yükseliş yaşayan platformlara kadar pek çok online işletmeye dava açtı. Ancak IBM’nin her davası başarılı sonuçlanmadı. Örneğin, evcil hayvan perakendecisi Chewy, IBM’nin açtığı davayı kazanarak patent ihlali suçlamasından kurtulmayı başardı.

IBM’nin Prodigy platformu, internet öncesi dönemde telekomünikasyon altyapısına büyük katkı sağlamıştı. Bu altyapının patentleri de günümüzde hâlâ aktif bir şekilde korunuyor. Zynga’nın bu davaya karşı nasıl bir savunma yapacağı ve temyiz sürecinin nasıl sonuçlanacağı önümüzdeki süreçte netlik kazanacak. Zynga’nın özellikle mobil oyun sektöründeki konumunu göz önüne alınca bu davanın etkileri oyun dünyasında da dikkatle izlenecek.