Teknoloji

Zuckerberg: Gelişmekte olan ülkelerde yaşayanlar Facebook’u kaderlerini belirlemek için kullanacak

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg Wired’dan Stephen Levy’ye verdiği röpörtajda, yeni projesi Internet.org’un insan haklarına katkıda bulunmaktan ziyade Facebook’un gelişmekte olan ülkelerdeki etkisini artırmaya yönelik bir proje olduğu iddialarına yanıt verdi.

mark-zuckerberg-facebook-191212

Bu eleştiriyi ”delice” olarak niteleyen Zuckerberg, şu anda Facebook’un 1 milyar abonesi olduğunu ve bu abonelerin dünya nüfusunun kalanının bir araya gelmesiyle toplayabileceğinden daha fazla paraya sahip olduğunu öne sürdü. Sadece paraya odaklanmış olsalar Facebook’un gelişmiş ülkelerdeki mevcut abonelerinin siteyle daha içli dışlı olmasını sağlayacaklarını söyleyen Facebook CEO’su, bunun yerine abone sayısını artırmaya odaklandıklarını dile getirdi. Gelişmekte olan ülkelerin pek çoğunda olgun reklam pazarları bulunmadığına dikkat çeken Zuckerberg, bu yatırımın kendileri için uzun süre kârlı bir iş olmayacağını; ancak dünya adına iyi olduğuna inandığı için bu yatırımı yapmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Facebook’un geçtiğimiz yıl gelirlerini en hızlı artırdığı pazarın gelişmekte olan ülkeler pazarı olması Zuckerberg’in bu sözlerindeki samimiyetin sorgulanmasına neden oluyor. Bu ülkelerin büyüme hızı Kuzey Amerika ve Avrupa’yı ikiye katlarken, geride kalan çeyrekte de Facebook’un bu ülkelerde Avrupa’da kazandığından daha fazla para kazandığı biliniyor. Rakamlar tam olarak açıklanmasa da, mevcut eğilimin devam etmesi durumunda Facebook’un bu pazardan kâr etmemesi zor gözüküyor.

Zuckerberg bu girişimle kâr elde etmeyi hedeflemese bile, Facebook’un küresel etkisini artırma peşinde olduğu açıkça görülüyor. ABD’de insanların sıklıkla sosyal medyanın hayatı ne büyük ölçüde değiştirdiğinden bahsettiğini söyleyen Facebook CEO’su, bu değişimin gelişmekte olan ülkelerdeki kullanıcıların hayatında çok daha büyük olacağını ifade etti. Facebook’un gelişmiş ülkelerde arkadaşlarla iletişim kurmak için kullanıldığını belirten CEO, gelişmekte olan ülkelerdeki kullanıcıların Facebook’u kaderlerini belirlemek ve seslerini kendilerini yönetenlere duyurmak için kulanabileceğini dile getirdi.

İlgili >> Wired