Son kullanıcıların elinde DSL, kablo, fiber, 3.5G gibi farklı genişbant seçenekleri bulunuyor. Bunlardan bir veya daha fazlasını seçen nispeten yüksek hızlarda internete bağlanabilir ve genişbandı sömürmeye başlayabilir. Her şey güzel hoş da, mobil operatörler bu kadar yüksek hızı sunma konusunda oldukça zorlu bir mücadele içinde. Altyapılarını yüksek talebe göre düzenlemek zorundalar. Bunun için ya yeni kablolar döşeyip mevcut ağı zenginleştirecekler ya da mevcut ağdan daha fazla veri geçirmek için çalışacaklar.
İlk yol biraz pahalı ve zahmetli bir çalışma gerektiriyor. Bu nedenle daha çok ikinci yol tercih ediliyor ve mevcut ağlardan daha fazla veri taşımak için de çeşitli çalışmalar yapılıyor. Bunların da başarıya ulaştığını görüyoruz. Son başarı ZTE’den geldi. Computer World’ün haberine göre Çinli şirket 1.7 Tbit/s’lik iletim hızlarına ulaşabilen optik ağını tanıttı. Dalgaboyu Bölmelei Çoklu Erişim yöntemini kullanan ZTE böylelikle veriyi aynı fiberoptik hat üzerinden farklı dalgaboylarını kullanarak göndermeyi başardı. Her biri 216.4 Gbit/s veri taşıyan sekiz kanalı birleştiren şirket böylelikle Tbit/s eşiğini de aşmış oldu.
Bu yöntemle veri 1750 km. öteye taşınabiliyor, bu da uzaklığın çok büyük bir problem olmadığını gösteriyor. ZTE yetkilileri 200 Gbit/s ve üzeri veri taşımaya izin verecek ürünlerin ne zaman şebekelere kurulmaya başlanabileceğini henüz tam olarak bilmiyor. Şu an için göstermek istedikleri tek şey verinin kanal başına 100 Gbit/s hızın üzerinde taşınabileceğini göstermek.
Aslına ZTE’nin yaptığı bu çalışma şirketin vatandaşı Huawei ile olan rekabetinin sadece akıllı telefon alanında değil, altyapı sistemleri alanında olduğunu da gösteriyor. Huawei de geçen hafta benzer bir sistemin gösterimini yapmış, kanal başına 400 Gbit/s taşımayı başarmıştı.
Telekom operatörleri omurgalarında şu anda genellikle 10 Gbit/s kullanıyor. Ancak daha fazla kablolu ve kablosuz genişbant cihazının şebekeye bağlanması bu hızın yetersiz kalmasına neden olacaktır. Şu anda hedef 40 Gbit/s ya da 100 Gbit/s seviyesine çıkmak. Yüksek hıza çıkılması bit başına düşen maliyeti de düşüreceği için sonuçta durumun olumlu etkileri son kullanıcıya da yansıyacaktır.
İlgili – Computer World