ZTE Axon M geçtiğimiz aylarda tanıtılmış ve ABD’de satışa sunulmuştu. Bu telefon hem önünde hem de arkasında ekran barındırıyor. Menteşeli yapısı sayesinde arkadaki ekranı öndeki ekranla birbirine kavuşturmak, böylelikle tek bir büyük ekran varmış gibi telefonu kullanmak mümkün hâle geliyor.
ZTE’nin MWC 2018’deki standında Axon M de sergilenen telefonlar arasında yer alıyor. Biz de bu farklı tasarıma sahip telefonu bir ön incelemeden geçirme fırsatı elde ettik. Sergi alanındaki güvenlik mekanizması nedeniyle ZTE Axon M’in kanatlarını tamamen kapatıp onu normal bir akıllı telefon formuna sokmak mümkün olmuyor. Bu da telefonun kullanımı hakkında tam bir fikir elde etmemizin önüne geçiyor.
Yine de, mevcut durum doğrultusunda elde ettiklerimiz aktaralım. Menteşeli yapı sayesinde ZTE Axon M’i farklı biçimlere sokmak ve böylelikle bir şeyler izlerken daha rahat etmek mümkün oluyor. Eğer tek başınıza izleyecekseniz stant moduna alabilir, karşınızda başka birisi varsa çadır biçimine sokarak karşınızdakiyle ekranları paylaşabilirsiniz. Ekranın alt kısmındaki navigasyon kontrollerinin hemen yanında Axon M’in logosundaki “M” işareti bulunuyor. Buna tıklayarak iki ekranın nasıl kullanılacağını belirliyorsunuz.
Önde ve arkada yer alan, her biri 5.2 inç, Full HD çözünürlüğe sahip ekranı birleştirilmiş tek bir ekran olarak kullanabilir, böylelikle kullanıcı arayüzünün tüm ekran yüzeyine yayılmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle yaklaşık 6.75 inçlik köşeden köşeye uzunluğa sahip tek bir ekranı kullanma fırsatı elde ediyorsunuz. Yani, tablete yakın bir deneyim sizi bekliyor. Ancak ekranın biçimi kare formatına yakın oluyor, video izlerken çok fazla verimlilik katmıyor. Ayrıca iki parçanın birleşim yerindeki siyah çizgi de görüntüyü bölüyor.
Birleştirilmiş görünümde video izlemek istediğinizde; Axon M’i yatay mı, yoksa dikey mi tutacağınız da önemli. Eğer dikey biçimde tutarsanız, bu durumda çift hoparlörün sunduğu ses çıkışı her iki kulağınıza eşit mesafeden dağılmıyor. Bu da stereo etkisini bozuyor. Yatay yönde tutup izlediğinizde stereo ses çıkış etkisini hissediyorsunuz. Ancak bu sefer de ekrandaki video görüntüsünü yatay olarak, daha uzun biçimde kesen bir siyah çizgi oluyor. Sonuç olarak birleştirilmiş ekran video izlerken çok büyük bir fark kazandırmıyor.
Birleştirilmiş görünüm dışında her iki ekranda farklı içeriğin gösterilmesini sağlayabilirsiniz. Bu, iki farklı uygulamayı aynı anda kullanmak istediğinizde işe yarıyor. İsterseniz, iki ekrana aynı çıkışı verebilirsiniz. Bu da yanınızda bulunan bir kişiyle bir şeyler izlemek istediğinizde kullanışlı olacaktır. Aynı ekranı paylaşmaya gerek duymadan, karşılıklı biçimde konumlanarak iki ekranı aranızda paylaşabilirsiniz. Eğer isterseniz, ekranlardan bir tanesini tamamen kapatabilirsiniz.
ZTE, Axon M’in menteşeli yapısının tek bir kamera için yeterli olacağını düşünmüş. 20 megapiksel, elektronik görüntü sabitleme sistemli kamera, normalde ön yüz olarak kullanılan bölüme yerleştirilmiş. Eğer arka kamera olarak kullanmak isterseniz, diğer yüzdeki ekranı vizör olarak kullanabilirsiniz. Kamera kullanımı açısından mantıklı bir seçim olduğunu söyleyebiliriz.
İki yüze yerleştirilmiş ekranları menteşeyle birleştirme fikri aslında herkesin aklına gelmeyecek bir fikir değil. Ancak uygulama konusunda cesur davranmak gerekiyor ki, ZTE bu cesareti Axon M ile göstermiş. Her ne kadar kulağa hoş görünse de, ZTE Axon M’in pratikteki uygulaması multimedya tarafında ihtiyaçları tam anlamıyla karşılamıyor, telefon amacına ulaşmıyor gibi görünüyor. Üstelik kalın gövdesi de, ince gövdeli telefonlara alıştığımız bir ortamda çok tercih edilebilir gibi görünmüyor.