Teknoloji

Zoom ücretli kullanıcılarına veri merkezi seçme izni verecek

zoom güvenlik çift aşamalı doğrulama

Son zamanların en çok konuşulan uygulaması olan Zoom, para ödeyen kullanıcılarına görüşmelerinin hangi veri merkezi üzerinden yönlendirileceğini seçme imkanını verecek. Bu imkan, 18 Nisan’dan itibaren hayata geçecek.

Söz konusu değişikliğin temelinde ise yine Zoom’un kısa süre önce keşfedilen açıklarından biri bulunuyor. Toronto Üniversitesi’ne bağlı Citizen Lab isimli kurum, Zoom’un bazı görüşmeler için Çin’deki sunucular üzerinden şifreleme anahtarı ürettiğini ortaya çıkarmıştı. Fiziksel olarak Çin’de bulunmayan kullanıcılar için de bu yöntemin kullanılmasının gizlilik açısından bir sorun olduğu belirtilmişti.

Zoom’dan yapılan açıklamada, ücretli müşterilerin belli bir veri merkezi bölgesinde bulunmayı veya bulunmamayı seçebileceği ifade edildi. Şirketin mevcut veri merkezleri şu bölgelerde bulunuyor: “Avustralya, Kanada, Çin, Avrupa, Hindistan, Japonya/Hong Kong, Latin Amerika ve ABD.

Zoom’u ücretsiz olarak kullananların veri merkezi bölgelerini seçme gibi bir şansı olmayacak. Ancak Zoom’dan verilen bilgiye göre, Çin’de bulunmayan kullanıcıların görüşmeleri için Çin’deki veri merkezleri üzerinden yönlendirme yapılmayacak.

Citizen Lab tarafından 3 Nisan tarihinde yayınlanan rapor, Zoom’un şifreleme şemasının bazen Çin’deki sunucular tarafından oluşturulan anahtarları nasıl kullandığını gözler önüne sermişti. Bu durum, Çinli yetkililerin Zoom’dan şifreleme anahtarlarını devletle paylaşmasını isteyebilecekleri anlamına geliyor.

Zoom CEO’su Eric Yuan ise küresel koronavirüs salgınının patlak vermesinin ardından Zoom’a olan talebin rekor düzeyde arttığını ve standart coğrafi çevreleme standartlarını uygulama konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Bu nedenle bazı görüşmelerin Çin’deki sunucular üzerinden sağlanmış olmasının muhtemel olduğunu dile getiren Yuan, kasıtlı olmayan bu durumun düzeltildiğinin altını çizdi.

Yuan, bu ayın başında yaptığı açıklamada Zoom’un 90 gün boyunca yeni özellik sunmak yerine gizlilik ve güvenlik konusundaki sorunlarını çözmeye odaklanacağını belirtmişti. Zoom CEO’su; uygulamanın aralık ayında 10 milyon olan günlük kullanıcı sayısının salgının patlak vermesiyle birlikte 200 milyon seviyesine çıktığını açıklamıştı.