Zoom pandemi döneminin en popüler görüntülü konuşma servisi hâline geldiği geride kalan çeyreği çok parlak biçimde kapattı. Şirket, finans raporunu paylaştı ve Şubat-Nisan aylarını kapsayan çeyrek mali yılında 328 milyon dolar gelir elde etti. Geçen yılın aynı döneminde ise 122 milyon dolar gelir elde etmişti. Zoom, birkaç ay önce açıkladığı öngörülerinde ise aynı çeyrek için 200 milyon dolarlık gelir beklentisi içinde olduğunu kaydetmişti.
Son birkaç aydır tam olarak kaç kişinin yazılımını kullandığını açıklamamasına rağmen Zoom, 100 bini aşkın kolej öğrencisinin de aralarında olduğu, “beklenmedik sayıda ücretsiz katılımcının” servisten yararlandığını kaydetti. Zoom’un şu anda 10’dan fazla çalışanı olan 265 bin 400 civarında müşterisi bulunuyor. Şirketin belirttiğine göre bu rakam da yüzde 354 artış gösterdi. Yeni müşterilerle de 175 bin lisans daha ekledi. Kullanımdaki bu önemli artış aynı zamanda maliyetlerde de ciddi bir artışı beraberinde getirdi. Şirketin maliyetleri yıldan yıla 201 milyon dolar artış gösterdi.
Zoom’un bu finans raporu pandeminin ilan edildiği zamandan bu yana açıkladığı ilk rapor oldu. Aynı zamanda şirketin video sohbet yazılımının, dünyanın evde kaldığı dönemde iş toplantıları ve aile bireyleriyle ya da arkadaşlarıyla iletişim hâlinde kalmak için kullandığı ana araç olduğunu da gösteriyor. Zoom daha önce her gün 300 milyon toplantı katılımcısına ulaştığını söylemişti. Geçtiğimiz aralık ayında bu sayı sadece 10 milyondu. Bu sayı nisan ayında tepe değerinden aşağı düşse bile, Zoom CFO’su Kelly Steckelberg, yatırımcılarla düzenlediği finans toplantısında, uzun vadede bu 300 milyon rakamının geçileceğini düşündüğünü belirtti.
Öte yandan Zoom, aynı zaman zarfında güvenlik tarafında da çeşitli soru işaretlerinin ortaya çıkmasına neden oldu. Şirket video sohbetleri, tamamen şifrelenmiyor olmasına rağmen öyleymiş gibi göstermesi nedeniyle yoğun şekilde eleştirildi. Rahat kullanım amacıyla getirilen özellikle de taciz gibi durumları beraberinde getirdi. Aynı zamanda Mac yükleyicisi de, işleri hızlandırmak adına zararlı yazılıma benzer bir davranışı gösterirken yakalandı.
Zoom, güvenlik tarafındaki sorunları düzeltmek için yeni özellikleri çıkarmayı 90 gün boyunca askıya almıştı. Şüpheli yazılım izlenimi yaratan dosya yükleyicisi veya davetsiz misafirlerin toplantıya sızmasına neden olan bazı özelliklerle ilgili sorunlar çözüldü veya iyileştirildi. Gerçek anlamda uçtan uca şifreleme için çalışmalar devam ediyor. Mayıs ayında ise Zoom, Keybase adı verilen ve kimlik servisi sunan bir girişimi satın almış ve mühendislerini de uçtan uca şifreleme çözümü geliştirmeleri için yönlendirmişti.
Zoom, kaydettiği başarının sürmesini bekliyor. Şirket gelecek çeyrek için önceki gelirinin üç katı kadar bir gelir bekliyor. Tüm yıl genelinde de 1.8 milyar dolarlık gelir beklentisi bulunuyor. Bununla birlikte yılın ikinci yarısında müşteri sayısında kayıplar yaşama beklentisi de var. Ne de olsa, pandemi zamanlarında servisi kullananlar, normalleşme süreciyle birlikte kullanımlarını ya azaltacaklar ya da tamamen bırakacaklar.
Zoom’un hisse senetlerinin değeri de son birkaç ayda büyük artış gösterdi. Yılın başında 68 dolar iken 200 dolara kadar geldi. Şirket Nisan 2019’da 36 dolarlık hisse senedi fiyatıyla halka arz edilmişti.