İş gücünde kesintiye giden büyük teknoloji şirketleri arasına Zoom da katılıyor. Şirketten yapılan açıklamada 1300 çalışanla yolların ayrılacağı belirtildi. Bu sayı şirketin iş gücünün yüzde 15’ine tekabül ediyor.
CEO Eric Yuan tarafından çalışanlara gönderilen açıklamada, pandemi dönemde platforma olan ilginin “patlamasıyla” birlikte personel sayısının da ciddi anlamda arttığına dikkat çekildi. Verilen bilgiye göre, çalışan sayısı iki yıl içinde üçe katlandı. Yuan, şu ifadeleri kullandı: “Ekiplerimizi analiz etmek ve en önemli önceliklerimiz çerçevesinde sürdürülebilir şekilde büyüyüp büyümediğimizi değerlendirmek için yeterince zaman harcamadık.”
Yuan pek çok şirketin ofislere döndüğünü, ancak Zoom’a olan ihtiyacın hâlâ devam ettiğini dile getirdi. Zorlu ekonomik iklimde zor ancak önemli bir karar aldıklarını belirten CEO, böylelikle ekonomik fırtınayı atlatabileceklerini ve şirketin uzun vadeli vizyonu çerçevesinde çalışmayı sürdürebileceklerini dile getirdi.
Yuan işten çıkarma kararının sorumluluğunun kendisine ait olduğunun altını çizdi. Önümüzdeki mali yılda alacağı maaşı yüzde 98 oranında azaltan CEO, yönetim ekibinin de baz maaşlarının yüzde 20’sinden feragat edeceğini belirtti. Tüm ekibin 2023 mali yılındaki bonuslarından feragat ettiği de Yuan’ın verdiği bilgiler arasında yer alıyor.
Zoom işten çıkardığı personele 16 hafta boyunca maaş ödemeye devam edecek
ABD’de yaşayan ve işten çıkarılan personel, 16 hafta boyunca maaş alacak ve sağlık sigortasından yararlanabilecek. 2023 mali yılına ait primlerini de alacak olan çalışanlara yeni iş bulmalarında yardım edilecek. Farklı ülkelerdeki çalışanlara da ülkelerindeki yasalar doğrultusunda benzer imkanlar sunulacak.
Zoom bu yolu seçen ilk teknoloji şirketi değil. Google, Meta, Amazon, Microsoft, Dell ve Spotify gibi şirketler de kısa süre önce iş gücünde kesinti kararlarını duyurmuşlardı. Bu listeye önümüzdeki dönemde yeni şirketlerin eklenip eklenmeyeceği merak ediliyor.