Asus son birkaç yıldır piyasaya sürdüğü cihazlarla akıllı telefon pazarında da adından sıklıkla söz ettiriyor. Portföyünü sürekli olarak güncel tutmaya çalışan şirket, bu doğrultuda belli alanlar üzerine odaklanan akıllı telefonları da piyasaya sürüyor. ZenFone Zoom S de bu yaklaşımın meyveleri arasında yer alıyor. Çift arka kamerasıyla fotoğraf odaklı bir cihaz niteliği taşıyan ZenFone Zoom S, 5000 mAh kapasiteli piliyle de dikkat çekiyor. Akıllı telefonla ilgili detayları, ZenFone Zoom S inceleme yazımızda bulabilirsiniz.
ZenFone Zoom S inceleme: Tasarım
154.3 x 77.0 x 7.9 mm. boyutlarındaki ZenFone Zoom S, tartıda 170 gram çekiyor. Kağıt üzerinde bu ağırlık yüksek gibi görünse de, telefon elde oldukça hafif bir hissiyat veriyor. ZenFone Zoom S, tek elle kullanılırken de kullanıcılara bir sıkıntı yaşatmıyor.
Asus’un ZenFone Zoom S’in kasasında kaliteli materyalleri tercih etmiş olması ilk bakışta göze çarpıyor. Metal kasalı telefon, kullanıcıların elinde oldukça şık ve zengin görünüyor. Kavisli tasarım sayesinde telefon nasıl tutulursa tutulsun, keskin bir köşe veya kenar hissedilmemesi sağlanıyor.
Arkadan oldukça şık görünen ZenFone Zoom S’in ön paneli ise geleneksel olarak nitelenebilecek bir görüntüye sahip. Artık pek çok telefonda ekran çerçeveleri incelse de, ZenFone Zoom S’in ekranının hem üst hem de alt kenarlarını oldukça kalın bir çerçeve sarıyor.
ZenFone Zoom S’in üst kenarında sadece ikinci mikrofon yer alıyor. Telefonun sağ kenarına ise güç butonu ve ses kontrol tuşları yerleştirilmiş. Güç butonu kenarın ortasında yer alırken, ses kontrol tuşları biraz daha üstte bulunuyor.
Telefonun alt kenarına inildiğinde ise sağdan sola doğru sırasıyla hoparlör ızgarası, USB-C girişi ve kulaklık jakı kullanıcıları karşılıyor. Telefonun sol kenarında ise SIM ve microSD kart tepsisini barındıran yuva bulunuyor. Bu tepsideki microSD kart yuvası, ikinci SIM kartı yerleştirmek için de kullanılabiliyor.
ZenFone Zoom S’in 5.5 inç ekranının üst kısmında ahize hoparlörü, LED gösterge ışığı ve 13 megapiksel çözünürlüklü ön kamera bulunuyor. Ekranın alt kısmında ise Android’in kapasitif navigasyon tuşları yer alıyor. Tuşlar; soldan sağa doğru geri dön, ana ekran ve çoklu görev fonksiyonlarıyla sıralanıyor.
ZenFone Zoom S’in arka panelinin sol üst kenarında 12 megapiksel çözünürlüklü iki lensten oluşan kamera kurulumu yer alıyor. Biri 3x optik yakınlaştırma, diğeri ise 12x total yakınlaştırma özelliğine sahip bu kameraların altında çift LED flaş bulunuyor. Arka panelin ortasına ise kare şeklinde bir parmak izi tarayıcısı yerleştirilmiş.
ZenFone Zoom S inceleme: Ekran
Asus ZenFone Zoom S, 1920 x 1080 piksel çözünürlüklü 5.5 inçlik AMOLED bir ekran taşıyor. 401 ppi gibi yüksek sayılabilecek bir piksel yoğunluğuna sahip bu ekran, ön panelde yüzde 70.2’lik bir alanı kaplıyor.
ZenFone Zoom S’in Full HD çözünürlüklü ekranının telefonun içinde bulunduğu segmentin standartlarına uygun bir kalitede olduğu söylenebilir.
5.5 inç’lik ekranın performansının başarılı olduğu rahatlıkla söylenebilir. Ekran, oldukça zengin ve doygun renkler ile derin siyahları göstermeyi başarıyor. 500 nit parlaklık seviyesi de fazlasıyla yeterli. Akıllı telefonun ekranı güneş ışığının altında veya iyi aydınlatılmış ortamlarda rahatlıkla görülebiliyor. Ekranın parlaklık seviyesinin otomatik olarak ayarlanabildiğini belirtmekte de fayda var.
ZenFone Zoom S’in ekranı, Corning Gorilla Glass 5 cam ile korunuyor. Ayarlar menüsü içindeki ekran bölümü üzerinden kullanıcılar ekranla ilgili tercihlerini değiştirebiliyor.
Bu menüde ekran rengi moduyla ilgili ayarlara da erişilebiliyor. Kullanıcılar ekran rengi modu için önceden ayarlanmış Süper Renk, Mavi Işık Filtresi ve Standart modlarından birini seçebiliyor. Tamamen kendi tercihleri doğrultusunda bir ayar yapmak isteyenler ise özelleştirilmiş seçeneğiyle renk tonu ve doygunluğunu ayarlayabiliyor. Bu modların hepsinde kullanıcılara renk sıcaklığını ayarlama fırsatı sunuluyor.
ZenFone Zoom S inceleme: Donanım ve Performans
Asus ZenFone Zoom S’in kalbinde 2.0 GHz sekiz çekirdekli Qualcomm Snapdragon 625 yonga seti bulunuyor. Bu yonga setine Türkiye’de satılan modellerde 3,5 GB RAM ve 64 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor.
Söz konusu 64 GB’lık depolama alanının 52,53 GB’lık kısmı kullanıcılara açık. Kalan kısım ise işletim sistemine ayrılmış durumda. Dileyenler microSD kart ile ZenFone Zoom S’in depolama alanını genişletebiliyor. Akıllı telefon, 2 TB kapasiteye kadar microSD kartları destekliyor. Söz konusu kurulumun orta segmentte konumlanan bir telefon için fazlasıyla yeterli olduğu rahatlıkla söylenebilir.
ZenFone Zoom S, hem fiyatı hem de özellikleri itibarıyla bir amiral gemisi değil. Ancak içinde bulunduğu fiyat kategorisine göre değerlendirildiğinde, ZenFone Zoom S güçlü ve verimli bir seçenek profili çiziyor.
Telefon testlerimiz sırasında uygulamalar arası geçişlerde veya genel kullanımda bir takılma yaşamadı. Web sayfalarında gezinme gibi işlemleri hızlı biçimde yerine getirebilen ZenFone Zoom S’in kamerası da makul bir hızla başlatılıyor.
ZenFone Zoom S internette gezinmek, sosyal medyada takılmak, e-posta kontrol etmek, müzik dinlemek ve video izlemek gibi rutin görevlerde bir sorun yaşamıyor. 4K videoların işlenmesi gibi süreçlerde de cihaz hayal kırıklığı yaratmıyor. Oyun performansı da yeterli seviyede olan ZenFone Zoom S’in kenarları uzun oyun seanslarının sonunda biraz ısınabiliyor. Ancak bu durum telefonu kullanmayı bırakmayı veya oyundan çıkmayı gerektirmiyor. Oyunlar arasında çoklu görev geçişlerinde ise zaman zaman küçük takılmalarla karşılaşılabiliyor.
Asus ZenFone Zoom S, AnTuTu benchmark testinden 78653 puan alıyor. Geekbench 4 testinden ise tek çekirdekte 864, çok çekirdekte ise 4218 puan alıyor. Söz konusu sonuçların orta segmentte konumlanan bir telefon için yeterli olduğu rahatlıkla söylenebilir.
ZenFone Zoom S inceleme: Pil
Asus ZenFone Zoom S, 5000 mAh kapasiteli devasa bir pil barındırıyor. Asus’un bu devasa pili 8 mm. kalınlığındaki bir telefona yerleştirmeyi başarmış olması da ayrıca alkışı hak ediyor. Samsung Galaxy S8’de 3000 mAh, LG G6’da ise 3300 mAh kapasiteli pil bulunduğu göz önüne alınınca 5000 mAh kapasiteli pilin ZenFone Zoom S’in en büyük silahlarından biri olduğu daha net biçimde anlaşılıyor.
Ancak bu rakamlar, kullanıcılara olumlu yansımadıkları sürece bir anlam ifade etmiyor. ZenFone Zoom S’in 5000 mAh kapasiteli pili, gerçek performansıyla da kağıt üzerindeki etkisinin hakkını veriyor.
Telefonunu ara ara kontrol eden ve bu kontrollerin süresini kısa tutanlar için ZenFone Zoom S uzun bir pil ömrü sunabilir. Uzun süre boyunca oyun oynanmaması veya web’de dolaşılmaması durumunda telefonun pil ömrü kayda değer ölçüde yükseliyor. Hem kameranın toplamda 1 saatten fazla bir süre boyunca çalıştığı hem de 1 saatten uzun bir süre boyunca web tarayıcısının kullanıldığı üç günlük bir dönemin sonunda telefon sadece yüzde 15 oranında şarj kaybetti. Asus’un sunduğu katalog değerlerine göre, telefonun bekleme durumundaki pil ömrü 40 güne kadar çıkabiliyor.
Söz konusu pil performansında verimliliğini başka telefonlarda da sergileyen Qualcomm Snapdragon 625 yonga setinin de önemli bir payının olduğunu belirtmek gerekiyor. Cihaza kaydedilen 90 dakika uzunluğunda bir HD video oynatıldığında bile akıllı telefonun pilinde sadece yüzde 10’luk bir kayıp yaşanıyor.
Uzun bir süre boyunca şarja ihtiyaç duymayan ZenFone Zoom S’in pilinin tekrar dolması da çok zaman almıyor. Pilin kapasitesi oldukça büyük olsa da, sadece 15 dakika içinde yüzde 11 doluluk oranına ulaşıyor. Bir saatin sonunda ise bu oran yüzde 50 seviyesine çıkıyor. Toplamda 2,5 saat civarı bir sürenin sonunda ise ZenFone Zoom S’in pili tamamen doluyor. Bu süre çok kısa olmasa da, sonunda kullanıcıların uzun süre boyunca şarj cihazlarından ve prizlerden uzaklaşacağını unutmamak gerekiyor.
ZenFone Zoom S inceleme: Yazılım
Asus ZenFone Zoom S, kutusundan Android 7.1.1 Nougat yüklü olarak çıkıyor. Bu işletim sistemini Asus’un Zen UI kullanıcı arayüzü tamamlıyor. Tayvanlı üreticinin son zamanlarda Zen UI’nin kötü şöhretini düzeltmek için attığı adımların izleri, ZenFone Zoom S’te de görülüyor. Arayüz karmaşık yapısından bazı unsurları muhafaza etse de, genel itibarıyla kullanıcıları daha az yoruyor.
Asus’un ZenFone serisi telefonlarında en çok şikayet edilen konulardan birisi de ön yüklü uygulamaların sayısının fazlalığıydı. ZenFone Zoom S’te de bu sayı düşük olmasa da, eskiye kıyasla oldukça az. Buna ek olarak, ön yüklü olarak sunulan uygulamaların büyük kısmı kullanıcıların ilgisini çekebilecek veya işlerine yarayabilecek uygulamalar oluşturuyor. Her Android telefonda yer alan Google uygulamaları, popüler sosyal medya platformları ve EA imzalı iki oyun dışında telefonda Asus tarafından yerleştirilen uygulamalar bulunuyor.
Bu uygulamalara ana ekran üzerindeki Asus klasörü üzerinden erişilebiliyor. Söz konusu klasörde hesap makinesi ve saat gibi araçların yanı sıra MiniMovie, PhotoCollage, ve Lazer Cetvel gibi uygulamalar bulunuyor. MiniMovie uygulaması ile kullanıcılar akıllı telefonlarında yüklü fotoğraf ve videoları kullanarak videolar veya slayt gösterileri hazırlayabiliyor. Lazer Cetvel uygulaması ise adından da anlaşılabileceği üzere cetvel işlevi görüyor. Uygulama akıllı telefonun kamerasından yararlanarak mesafeleri ölçüyor. Asus’un sağlık uygulaması ZenFit’e de yine bu klasör üzerinden erişilebiliyor.
Facebook, Facebook Messenger ve Instagram gibi popüler sosyal medya uygulamaları da telefonda ön yüklü olarak bulunuyor. Bu uygulamaların kısayolları kullanıcıları ana ekranda karşılıyor. Asus’un Twin Apps (İkiz Uygulamalar) özelliği, ZenFone Zoom S’te de mevcut. Bu özellik sayesinde Facebook, Facebook Messenger ve Instagram’ın bir kopyasını oluşturmak mümkün oluyor. Bu özelliğin söz konusu platformlarda birden fazla hesabı bulunanların işini kolaylaştıracağı söylenebilir.
Android telefonların olmazsa olmazı olarak değerlendirilen Google uygulamaları da ZenFone Zoom S’te kullanıcıları karşılıyor. Ana ekrana yerleştirilen Google klasörü içinde Gmail, Google Haritalar, YouTube, Google Fotoğraflar gibi uygulamalar bulunuyor. Bir süredir Asus markalı telefonlarda varsayılan internet tarayıcısı olan Google Chrome, ZenFone Zoom S’te de aynı görevi üstleniyor. Bu tercih, Asus’un telefonlarını “hafifletme” konusundaki isteğini göstermesi açısından önem taşıyor.
Google Chrome’u varsayılan internet tarayıcısı yapan Asus, kendine özgü bazı dokunuşlar eklemekten de geri kalmıyor. Twin Apps ile aynı menü arayüzü üzerinden aktif hâle getirilen Page Marker özelliği, ZenFone Zoom S sahiplerinin ilgilerini çeken web sayfalarının içeriklerini kaydetmelerini ve bu içeriklere çevrimdışıyken de erişmelerini sağlıyor. Aynı arayüz üzerinde oyun deneyimini Twitch ve YouTube üzerinde paylaşmayı kolaylaştıran Oyun Cini özelliği de aktif hâle getirilebiliyor.
Page Marker, Pocket gibi uygulamaların işlemini ZenFone Zoom S’te yerleşik olarak sunuyor. Google Chrome’un ZenFone Zoom S’teki performansı için de “pürüzsüz” sıfatı rahatlıkla kullanılabilir. Çok sayıda Google Chrome sekmesini rahatlıkla çalıştırabilen ZenFone Zoom S, sekmeler arasında geçişte de bir sorun yaşamıyor.
ZenFone Zoom S, Apple’ın 3D Touch’ına benzer bir arayüz özelliğine de sahip. Kullanıcılar bazı uygulamaların ikonlarına uzun süre bastıklarında karşılarına bazı kısayollar çıkıyor. Bu kısayollar, ilgili uygulamanın bazı görevleri hızlı biçimde gerçekleştirmesini mümkün kılıyor.
ZenFone Zoom S’in arkasındaki parmak izi tarayıcısı oldukça hızlı çalışıyor. Parmak doğru biçimde konumlandırıldığı takdirde ana ekrana ulaşmak zaman almıyor. Asus’un ZenMotion isimli özelliği ise kullanıcıların ekrana dokunarak veya telefonu çevirerek bazı işlevlere hızlı biçimde ulaşmasını ve bazı görevleri vakit kaybetmeden yerine getirmesini sağlıyor.
Asus telefonların vazgeçilmez bir parçası olan Mobil Yönetici uygulaması, ZenFone Zoom S’te de yerini alıyor. Bir tür kontrol paneli işlevi gören uygulama üzerinden yapılan tarama işlemi ile kullanıcılara telefondan daha fazla verim almalarını sağlayacak bazı tavsiyeler sunuluyor. Mobil Yönetici uygulaması ile bellek temizleme, cihazda depolama alanı açma, veri kullanımını kontrol etme gibi işlemler gerçekleştirilebiliyor.
BeautyLive da Asus’un ZenFone Zoom S’te ön yüklü olarak sunduğu uygulamalar arasında bulunuyor. BeautyLive ile ZenFone Zoom S gerçek zamanlı güzelleştirme efekti uygulayarak Facebook, Instagram ve YouTube üzerinde canlı yayın yapabiliyor.
ZenFone Zoom S inceleme: Kamera
ZenFone Zoom S, adından da anlaşılabileceği üzere, kamera odaklı bir telefon. Akıllı telefonun arkasında çift lensli bir kamera kurulumu yer alıyor. Bu kurulum sayesinde ZenFone Zoom S, kendisiyle aynı fiyat kategorisinde yer alan akıllı telefonlara kıyasla çok daha gelişmiş bir kamera deneyimi sunuyor.
12 megapiksel çözünürlüklü Sony IMX362 sensör, kamera kurulumunun baskın tarafını oluşturuyor. f/1.7 diyafram genişliği kağıt üzerinde oldukça iyi bir düşük ışık performansı vadetse de, gerçek kullanım deneyimi ortaya geçer not alabilecek sonuçlar çıkarıyor. Ancak kapalı mekanlarda düşük ışıkta çekim yapmak pek çok telefon için sıkıntı teşkil ediyor. Dolayısıyla ZenFone Zoom S’in de bu konuda yalpalamasına şaşırmamak gerekiyor.
Asus’un kamera kurulumunda dört eksenli optik görüntü sabitleme ve üç eksenli elektronik görüntü sabitleme özelliği bulunuyor. Amiral gemisi telefonlarda bulunan bu özellikler sayesinde ZenFone Zoom S ile çekilen videolarda bulanıklık ve sarsıntı etkisi minimuma indiriliyor.
Ana sensöre eşlik eden ikinci sensör de 12 megapiksel çözünürlüğe sahip. Bu sensör 2.3x optik, 12x dijital zoom yapabiliyor. iPhone 7 Plus gibi telefonlarda sadece 2x optik yakınlaştırma olduğunu düşününce Asus’un kamera kurulumu konusundaki tercihlerinde bonkör davrandığı biraz daha net biçimde görülüyor.
ZenFone Zoom S’in önünde ise 13 megapiksel çözünürlüklü Sony IMX214 sensör bulunuyor. f/2.0 diyafram genişliği ve ekran flaşıyla desteklenen bu kamera ile 1080p çözünürlüklü video kaydı yapılabiliyor.
ZenFone Zoom S’in kamera uygulamasında kullanıcıların perspektiflerini farklı biçimde yansıtmalarını sağlayacak çeşitli çekim modları ve efektler bulunuyor. Fotoğraf konusunda biraz daha profesyonel olan kullanıcılar manuel mod ile ISO, pozlama ve renk dengesi gibi ayarları kendi tercihlerine göre yapabiliyor. Süjenin nasıl çekileceğine bağlı olarak arkadaki iki lens arasında değişiklik de gerçekleştirilebiliyor.
Yavaş çekim, zaman atlama, güzelleştirme, düşük ışık gibi modları bulunan kamera uygulamasıyla ZenFone Zoom S sahipleri pratik biçimde GIF animasyonları oluşturabiliyor. Bu özelliğin arkadaşlar arasında eğlenceli anlar yaşamak için ideal olduğu söylenebilir.
ZenFone Zoom S’in kamera performansı, bulunduğu segmente göre oldukça iyi. Üst segment telefonlarla çekilen fotoğraflardaki verimli kontrast veya renk dengesi, ZenFone Zoom S ile çekilen fotoğraflarda görülmüyor. Buna rağmen, ZenFone Zoom S ile kaliteli fotoğrafları çekilebildiği gerçeği değişmiyor.
ZenFone Zoom S’in arka kamerasıyla 4K video kaydı yapılabiliyor.
ZenFone Zoom S inceleme: Sonuç
ZenFone Zoom S bir telefon için 3000 TL veya üzerinde bir rakam ödemek istemeyen, ancak bir yandan da çift arka kamera, AMOLED ekran, USB-C girişi gibi özelliklere karşı heyecan duyanlar için uygun bir cihaz profili çiziyor. Telefonun bileşen kalitesinin de ortalamanın üzerinde olduğunu söylemek gerekiyor.
Asus’un Zen UI arayüzü herkese hitap etmeyebiliyor. Kamera konusundaki performans da zaman zaman vadedilenin altında kalabiliyor. Buna rağmen, ZenFone Zoom S’in artı puan aldığı yerler, eksi puan aldığı noktaların önüne geçiyor.
ZenFone Zoom S, farklı segmentlerdeki kullanıcıların beklentilerini karşılayacak nitelikte bir telefon. Özellik bakımından zengin olan telefon, tasarım konusunda da olumlu bir izlenim bırakmayı başarıyor.