Geçen yıl Asus ZenFone 4 modeliyle birlikte daha güçlü bir işlemci barındıran ZenFone 4 Pro modelini görmüştük. Doğrusu bu modeli İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen lansmanda gördüğümüzde çok beğenmiştik. Ne yazık ki, ZenFone 4 Pro Türkiye’de satışa sunulmadı. Bu yılın başında Barselona’da ise Asus’un yeni nesil ZenFone serisini çıkarmak için biraz daha erken davrandığını gördük, burada yepyeni ZenFone 5 serisi telefonların tanıtımına bizzat tanık olduk. Önceki nesildeki stratejisini tekrarlayan şirket ZenFone 5Z gibi; Snapdragon 636 işlemcili ZenFone 5’in Snapdragon 845’li versiyonu olan bir akıllı telefonu da çıkardı. Neyse ki, bu güçlü ZenFone Türkiye’ye geçtiğimiz ay içinde geldi. Daha önce Türkiye’ye gelen ve detaylı biçimde incelediğimiz ZenFone 5 ile aynı tasarım, ekran, kamera gibi özelliklere sahip olan ZenFone 5Z’yi bir süredir deneyimliyoruz. ZenFone 5Z inceleme yazısında detayları bulabilirsiniz.
ZenFone 5Z video inceleme
ZenFone 5Z inceleme: Tasarım
Geçen yıl çıkan ZenFone 4 ve onun biraz daha yüksek performanslısı ZenFone 4 Pro arasında tasarım bakımından bazı farklılıklar söz konusuydu. Ancak ZenFone 5 ve ZenFone 5Z ikilisine baktığımızda, bu iki telefonun birbiriyle aynı olduğunu görüyoruz. Verdikleri his bakımından bu iki telefonun birbirinden herhangi bir farkı bulunmuyor. Ön ve arka yüzü kaplayan sağlam cam tabakaları kenarları saran ve köşeleri yuvarlatılmış alüminyum çerçeve buluşturuyor. Asus, Corning Gorilla Glass 3 kullanmış. Kenarları kavisli cam telefona biraz daha şık bir hava katıyor. Tıpkı ZenFone 5 gibi ZenFone 5Z de, göründüğünden çok daha hafif hissedilen bir telefon. Elinize aldığınızda normalde cam ağırlıklı bir telefona göre daha hafif olduğunu fark edeceksiniz.
6.2 inç ekran ön yüzün büyük bir kısmını kaplarken alt kısımda diğer kenarlardakine göre daha kalın bir çerçeve alanı göze çarpıyor. Üst kısımda ahize hoparlörü, kamera ve sensörün yer aldığı çentik alanı fazla geniş değil. Böylelikle ekran için daha fazla alan kalıyor. Asus, telefonun normal bir 5.5 inç ekran barındıran telefonla hemen hemen aynı yüzey alanına sahip olduğunun altını çiziyor. ZenFone 5Z’yi tek elle de rahat biçimde idare edebilirsiniz. Cepte taşımada da herhangi bir sıkıntı çıkarmıyor.
Telefonun ses ve güç tuşları sağ tarafta yer alıyor, bunlar çok sert değil, rahatlıkla fark ediliyor, kullanım konusunda zahmet çıkarmıyor. Alt kenarda 3.5mm kulaklık jakı ve USB-C portu dikkat çeken ilk unsurlar oluyor. Ana mikrofon ve hoparlör ızgarası da burada. Ayrıca ön yüzde, ahize hoparlörünün olduğu yerde ikinci bir hoparlör bulunuyor. Bunun ikisi aynı ses çıkış şiddetine sahip olmasa da, belirli bir stereo ses etkisi yaratılıyor. Ses çıkış şiddetinin gayet iyi olduğunu, bir akıllı telefon için standardın üstünde olduğunu da söyleyebiliriz.
Üst kenarda ikinci mikrofon varken, sol kenarda üçüncü bir mikrofon yer alıyor. nanoSIM ve microSD kart yuvalarının yer aldığı tepsi de bu kenarda. ZenFone 5Z çift hat desteğine sahip, bu yuvaya iki SIM kart takıp iki telefon taşıma zahmetinden kurtulabilirsiniz. Arka tarafta, 12 ve 8 megapiksel çözünürlüklü iki kamera, düşey eksende ve dışa doğru hafif çıkıntı yapacak biçimde yerleştirilmiş. Bu ikilinin altında ise çift renkli LED flaşı görüyoruz. Parmak izi okuyucusu ise, merkezinde yer aldığı ve Asus’un ZenBook serisi dizüstü bilgisayarlarında da rastladığımız tarzdaki doku sayesinde daha fazla dikkat çekiyor. Eğer ZenFone 5Z’yi ışığa tutar ve telefonu sağa sola çevirirseniz, parmak izi okuyucusu üzerinde kesişen ışık yansımalarını fark edeceksiniz.
Parmak izi okuyucusu işaret parmaklarının rahatlıkla temas edeceği bir noktada bulunuyor. Yakınında kamera olmadığı için lensi parmak izleriyle kirletme derdi de bulunmuyor. Gayet hızlı biçimde çalışıyor. Öte yandan parmak izi okuyucusunu zahmetli bulanlar için yüz tanıma özelliği de var. Bu özellik de çoğu zaman güvenilir biçimde çalışıyor, ancak bulunduğunuz ortamın ışık şiddeti düşük olduğunda ya da güneş gözlüğü taktığınızda sizi tanımakta zorluk yaşayacaktır.
ZenFone 5Z inceleme: Donanım ve Performans
ZenFone 5Z’de de 6.2 inç, 18.7:9 görüntü oranlı ve 1080 x 2246 piksel çözünürlüklü Full HD+ Super IPS+ ekran yer alıyor. Bu büyüklükteki ekranlarda daha yüksek çözünürlük değerlerini de görüyoruz, ancak 1080p de gayet makul. Ekranın görüntü oranının 16:9’dan farklı olması nedeniyle, özellikle videoları izlerken videonun sağ ve sol kısımlarında siyah çubuklar görebilirsiniz. YouTube uygulamasında içeriğin tamamen ekrana yayılmasını sağlayabilirsiniz, bu hâlde görüntünün bir kısmı çentiğin arkasında kalıyor. Netflix ve bazı uygulamalarda ise çentiğin başlangıç noktası sınır kabul ediliyor, sığdırma yapıldığında görüntü alanından kayıp daha az oluyor. Ancak çentik tarafında görüntüye çekilen sınır düz bir çizgi olduğu için, bir tarafı dik, bir tarafı kavisli olan düzensiz bir ekran çerçevesi ortaya çıkıyor. Umarız Asus, yazılım güncellemesiyle bu görünümü düzeltir.
Eğer isterseniz, çentiğin arka planını siyah renkli olarak ayarlayarak daha standart bir ekran görüntüsü elde edebilirsiniz. Ancak ekran AMOLED olmadığı için, karartılmış bölümlerde bile ekran olduğunu öyle ya da böyle fark edeceksiniz. ZenFone 5Z’nin Super IPS+ paneli yüksek parlaklığa sahip, dışarıda parlak güneş ışığı altında bile rahat bir görüş sağlanıyor. Renkler biraz sıcak tarafa doğru kaçıyor, ancak arzu ederseniz, gözlerinizin daha rahat edeceği bir renk profili elde edebilirsiniz.
Öte yandan Asus’un sunduğu birtakım ekran özellikleri de bulunuyor. Ekran ölçeğini değiştirme, yazı tipini ve büyüklüğünü ayarlama, günün belirli saatlerinde devreye girecek mavi ışık filtresi bunlar arasında yer alıyor. Akıllı Ekran özelliği ise cihaz aktif biçimde kullanımdayken ekranın, normal zaman aşımı süresini aşarak açık kalmaya devam etmesini sağlıyor.
Söylediğimiz gibi, Asus ZenFone 5Z’nin en önemli özelliği Snapdragon 845 işlemci barındırması. Aslında bu telefonun Türkiye’deki Snadragon 845 işlemci taşıyan en ucuz telefon olduğunu söylesek yanlış yapmayız. LG G7 ThinQ, HTC U12+ ve bunun gibi daha yüksek fiyatlı telefonlarla aynı işlemciyi taşıyor. Adreno 630 GPU barındıran bu yonga sete, Türkiye’de satılan modellerde 6 GB RAM ve 64 GB dahili hafıza eşlik ediyor. Ayrıca microSD kart yuvasını kullanarak depolama alanını artırabilirsiniz.
ZenFone 5Z’nin sahip olduğu donanım paketi kağıt üstünde güçlü olduğunu gösteriyor. Pratikteki durum da farksız. Günlük kullanımda uygulamalar ve oyunlar hızlı şekilde açılıyor, telefonun kullanıcı arayüzünde gezinti hızlı biçimde gerçekleştiriliyor. PUBG ve benzeri, yoğun grafikler barındıran oyunlarda bile yüksek kaliteli ayarlarıyla, gayet akıcı biçimde oyun keyfi yaşanıyor. Üstelik yoğun işlem gerektiren işlerde bile işlemcinin ısınmasının makul aralıkta kaldığını görüyoruz.
Pil tarafında ZenFone 5Z’nin 3300 mAh kapasiteli pil barındırdığını görüyoruz. Bu da bir günü rahatlıkla çıkaracak bir gücü kullanıcılara sunuyor. Hatta daha tutumlu biçimde davrandığınızda ve telefonda sunulan pil tasarruf modunu kullandığınızda ikinci günü de tek şarjla çıkarmanız mümkün olacaktır. Pil tasarruf modu ekran parlaklığını kısıyor, arka planda çalışan uygulamaları durduruyor, işlemciyi yavaşlatıyor. Bu şekilde pilin az kaldığı durumlarda kalan gücü daha verimli şekilde tüketmek mümkün oluyor.
Öte yandan telefon Quick Charge 3.0 hızlı şarj desteğine sahip. Asus kutuya 18 vatlık şarj adaptörü yerleştirmiş. Yarım saatte yüzde 50’nin biraz üstünde doluluğa ulaşılırken, tam doluluğa ulaşması ise 1,5 saat gibi bir zaman alıyor. Asus ZenFone 5Z’de cam arka yüzey olmasına rağmen kablosuz şarj özelliği bulunmuyor. Bu arada, yapay zekânın parmağını pilin şarj edilmesi sırasında da görüyoruz. Özel pil aracı PowerMaster’a grip buradan Pil bakımı özelliğini etkinleştirdiğinizde, yapay zekâ şarj etme şeklinde bir seçenek göreceksiniz. Bu seçenek, şarj oranını şarj hareketinize göre dinamik olarak ayarlıyor. Ayrıca planlanan şarj özelliği de gece vakti telefonu başucunda şarj edenler için kullanışlı. Siz uyurken geçen uzun saatler boyunca telefon şarjda kalacak, bunun pile zarar vermemesi için şarj işlemi dinamik biçimde ayarlanıyor.
ZenFone 5Z’nin çift SIM kart destekli bir telefon olduğunu söylemiştik. Ancak ikinci bir SIM kart takmak isterseniz, microSD karttan vazgeçmek zorundasınız. Her iki hat da 4.5G desteğine sahip olacaktır. Diğer bağlantı seçenekleri arasında 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 5.0, NFC ve FM radyo da bulunuyor.
Kutudan Hi-Res sertifikalı bir kulaklık çıkıyor. Telefonun DAC, yani dijital-analog çeviricisi kablolu kulaklıklarla kullanıldığında ses performansını artırıyor. Kablosuz kulaklıklar için de aptX protokolü destekleniyor. Asus’un eklediği Audio Wizard özelliği de uygun bir ses profilini seçmenizi veya kendi ses profilinizi oluşturmanızı sağlıyor.
ZenFone 5Z inceleme: Yazılım
Asus, geçen yıl ZenUI kullanıcı arayüzünü büyük oranda yenilemişti. Birkaç ek unsur ve uygulamanın varlığı söz konusu olsa da, eski ZenUI sürümlerine göre çok daha sade ve saf Android’inkine yakın bir kullanıcı deneyimi yeni nesil ZenFone akıllı telefon kullanıcılarına sunuluyor. Asus, yüklü uygulamaların çoğundan vazgeçerek Google’ın sunduğu varsayılan uygulamalara yöneliyor. Bununla birlikte Facebook, Instagram gibi birtakım uygulamalar, aynı zamanda çeşitli Asus araçları sunulmaya devam ediyor.
ZenFone 5Z, sahip olduğu Snapdragon 845’in yapay zekâ motorunun avantajlarından sonuna kadar yararlanıyor. Optiflex adı verilen yapay zekâ özelliği sayesinde, kullanım alışkanlıklarına bağlı olarak hangi uygulamaları kullanmak isteyebileceğiniz tahmin ediliyor ve bunların açılış süresi kısaltılıyor. Aslına bakarsanız, sık kullandığımız uygulamaların açılışlarında çok büyük farklar gözlemlemedik, ancak birkaç ay sonra durum daha farklı olabilir.
Android telefonun çeşitli yerlerine yerleştirilmiş üç farklı mikrofonu bulunuyor. Yapay zekâ destekli arama özelliği sayesinde ses seviyeniz karşı taraf sizi her zaman duyacak şekilde ayarlanıyor. Bu şekilde gürültülü ortamlarda bile telefon görüşmelerini rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Yine yapay zekâ destekli zil sesi özelliği de, telefonun zil sesi şiddetini ortamdaki çevresel sesin seviyesine göre ayarlıyor. Eğer ortam çok sessiz ise, ZenFone 5Z’nin sesi epey kısılıyor, aksine gürültülü ortamlarda ise en yüksek seviyeye çıkarılıyor.
Yapay zekâ özelliklerinin yanı sıra, Asus ZenFone 5 incelemesinde de bahsettiğimiz ZeniMoji de ZenFone 5Z’de mevcut durumda. Karakter sayısı eskisine göre daha da artırılmış. Karanlık ortamlarda yüz mimiklerini yakalamanın doğruluğu bizi şaşırttı. Yine de, ZeniMoji Apple ve Samsung’un sunduklarının hâlâ gerisinde bulunuyor. Yine de, Selfie Master uygulaması üzerinden ulaşıp denemeye değer.
ZenFone 5Z’de Android 8.0 Oreo yüklü olarak geliyor. Asus, düzenli biçimde güncellemeler sunacağını vaat etmişti. Android P güncellemesi de zamanı geldiğinde bu cihaza ulaştırılacak. Eskiden yazılım güncellemeleri Asus için genel olarak bir problemdi. Ancak şirket son 1-2 yıldır yaklaşımını değiştirdi ve önemli aşama kaydetti.
ZenFone 5Z inceleme: Kamera
ZenFone 5Z’nin kamera sisteminin özellikleri ZenFone 5’inkiyle ortak. Arkada 12 MP Sony IMX363 sensör taşıyan ana kamera ve buna eşlik eden 8 megapiksel çözünürlüklü, 120 derece görüş açılı ikinci bir kamera var. Asus, ikinci kamerada LG’nin yaklaşımını izliyor. Bununla birlikte portre fotoğraf çekimi konusunda da bir şeyler sunuyor. Bununla birlikte yapay zekâ tabanlı kamera özelliklerine de epey güveniyor.
ZenFone 5Z’nin kamera sistemiyle ilgili düşüncelerimiz ZenFone 5’inkiyle aynı. Bu nedenle ZenFone 5 incelememizin kamera bölümüne göz atmanızı tavsiye ederiz. Ancak kısaca özetleyecek olursak, kullanımı koaly bir kamera uygulaması var. Bir tarafta zamanlayıcı, flaş, HDR gibi kontroller mevcut. Parmağınızı ekranda sürükleyerek tüm çekim modlarına veya filtrelere ulaşabilirsiniz. Beyaz dengesi, pozlama ve deklanşör hızı gibi parametreleri elle ayarlamanızı sağlayan bir profesyonel mod da bulunuyor. İki arka kamera arasında geçişi sağlayan dar ve geniş açı kontrolü de arayüzde hemen gözünüze çarpacaktır.
Asus’un yapay zekâ tabanlı sahne tanıma özelliği belirli bir sahneyi tanıyor ve görüntü ayarlarını buna göre yapıyor. Eğer gece çekim yapıyorsanız, otomatik olarak gece moduna geçiliyor. Asus, kameranın aralarında yemek, çiçek, doğa, şehir, insan ve yemeğin de bulunduğu 16 farklı modu tanıdığını söylüyor. Yapay zekânın el attığı çekimlerde renklerin daha canlı göründüğünü kabul etmek gerekiyor.
ZenFone 5Z’nin f/1.8 diyafram açıklıklı ana kamera lensi ışığın yeterli olduğu ortamlarda doyurucu fotoğraflar çekiyor. Ortamdaki ışık şiddeti düşmeye başladığında performansta hafif kayıplar gözleniyor, özellikle detaylara inildiğinde sınırların bulanıklaştığı, hafif de pürüzsüzleştirme olduğu görünüyor. Hafif gürültü etkisi de mevcut. Düşük ışıkta yaptığımız bazı çekimlerde ise elin hafif titremesinin az da olsa bulanıklığa neden olduğunu gördük. Tüm bunlara rağmen, ZenFone 5Z’nin kamera sistemi işini iyi biçimde yapıyor. Snapdragon 845 işlemcinin varlığı sayesinde kameranın biraz daha hızlı çalıştığını da söylemek gerekiyor.
Ön tarafta yer alan 8 megapiksel, f/2.0 diyafram açıklıklı kamera ile; HDR, portre, güzellik, GIF animasyon gibi araçlar ve çekim modları kullanılabiliyor. Geniş açısı başka kişileri de fotoğraflara sığdırma imkanı sunuyor. Gerçek zamanlı yüz güzelleştirme özelliği başarılı. Genel olarak ön kamera ile çekilen fotoğraflar detaylar ve parlaklık bakımından doyurucu. Makul bir düşük ışık performansı da var.
Video tarafında da ZenFone 5Z, 4K video kaydıyla daha pahalı olan telefonların seviyesinde bir yetenek sunuyor. Ortam ses kaydı çok kaliteli biçimde yapılıyor. 4K çekimlerde de görüntü sabitleme yapılıyor, ancak bunun yapıldığı, videonun sabitlenmeye çalışıldığı anlaşılıyor. Görüntülerde genel olarak hafif bir sallanma efektinin varlığı hissedilebiliyor. Yine de, bir akıllı telefon için gayet tatmin edici video çekimleri yaptığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
ZenFone 5Z inceleme: Sonuç
Asus ZenFone 5, birçok açıdan beğendiğimiz bir orta segment Android telefon olmuştu. Tasarım, ekran, kamera gibi bizden olumlu not alan unsurlar ZenFone 5Z’ye de aynen taşınıyor. Bunun üstüne bir de Snapdragon 845 gibi, 2018’in en üst sınıf işlemcisinin sunduğu yüksek performans ekleniyor. Bu işlemcinin varlığı sayesinde ZenFone 5Z, özellikle akıllı telefonda oyun oynamak isteyenlerin epey hoşuna gidecek bir telefon hâline dönüşüyor. İkili hoparlör sisteminin sunduğu doyurucu ses çıkışı da oyun keyfini artıracaktır. Eğer Asus, çentikli ekranda gösterilen video veya oyun gibi içeriklerde çerçevenin dört köşesini de kavisli hâle getirirse, alınan keyif daha da yükseklere çıkacaktır.
Kablosuz şarj veya suya dayanıklılık gibi; üst sınıf akıllı telefonlarda görmeye alıştığımız özelliklerin olmaması ZenFone 5Z’nin dezavantajları hanesine yazılabilir. Ancak bunların yokluğunun karşılığında yüksek performanslı bir telefona çok daha düşük fiyattan sahip olma fırsatını da elde ettiğinizi söylememiz gerekiyor.
Eğer sizin için önemli olan performans ise, tasarım veya diğer yapısal özellikler çok da ilginizi çekmiyorsa, ZenFone 5Z size hitap eden uygun bir yüksek fiyat-performans oranlı Android telefon demektir. Özellikle akıllı telefon fiyatlarının, artan döviz nedeniyle giderek yükseldiği bir ortamda ZenFone 5Z gibi bir telefonun varlığı daha önemli hâle geliyor.