İncelemelerManşetler

Asus ZenFone 5 İncelemesi

asus zenfone 5 inceleme

Asus, ZenFone 4 serisinin lansmanını geçtiğimiz sonbaharın başında gerçekleştirmişti. Sadece altı ay geçtikten sonra ZenFone 5’in duyurusunu yapması biraz sürpriz oldu. Ancak şirket bu stratejisinin meyvelerini ilk etapta başarıyla toplamış gibi görüldü. MWC 2018’de duyurulan ZenFone 5 ve kardeşleri, etkinliğin en fazla dikkat çeken ve konuşulan akıllı telefonlarının başında geldi. ZenFone 5 de bu yılın modasına uyarak çentikli ekrana sahip bir tasarımla geliyor. Bununla birlikte dikkat çekici birçok özelliği de bünyesinde barındırıyor. ZenFone 5 inceleme yazısına, bir süredir deneyimlediğimiz bu Asus akıllı telefonu ile ilgili detayları bulabilirsiniz.

ZenFone 5 video inceleme

ZenFone 5 inceleme: Tasarım

zenfone 5 incelemeAslına bakarsanız, ZenFone 5’in tasarımı genel olarak daha önceki ZenFone serilerinin çizgisinden gidiyor. Özellikle ZenFone 4 ile yan yana getirdiğinizde, ekran kapalıyken aradaki farkları anlamak için daha detaylı biçimde bakmak gerekiyor. İki cam tabaka arasına yerleştirilmiş metal çerçeve yapı tasarımın temelini oluşturuyor. ZenFone 5, orta segment bir telefona göre daha değerli bir görünüm hissini vermeyi başarıyor. Örneğin, bu telefonla aynı zamanda Huawei P20 Pro modelini de test ediyorduk. P20 Pro’nun tasarımı hakkında epey olumlu ifadeler kullanmıştık. Tabii ki, bu iki telefon bambaşka arka yüz tasarımlarına sahip, ancak elimize alıp sadece önden baktığımızda birbiriyle karıştırdığımız çok oldu.

ZenFone 5, 153 x 75.7 x 7.9 milimetrelik boyutları ve 155 gr. ağırlığıyla elde rahatlıkla tutulan ve kullanılan bir akıllı telefon. Aynı zamanda cepte taşıması da zahmetsiz. 6.2 inç ekran, 18.7:9 görüntü oranıyla ince ve uzun yapıda, aynı zamanda ön yüzde ekran yüzde 83.6’lık oran ile epey alan kaplıyor. Sadece ekranın alt kısmında ince bir çerçeve alanı var. Çentiği de saymazsak, kenarlara kadar iyice yayılmış bir ekran tasarımı mevcut. 7.9 milimetre kalınlıklı profili de ince olarak nitelendirebiliriz.  Başta da belirttiğimiz gibi, tüm bunlar kullanması ve taşınması rahat, ergonomik telefonun elde edilmesini sağlıyor. Kullanılan cam yüzeyin yeterli sürtünmeye sahip olduğunu, telefonun elden kayıp gidecekmiş hissini vermediğini de belirtmeden geçmeyelim.

zenfone 5 incelemeAsus’un 2018 model akıllı telefonunun köşeleri epey yuvarlatılmış. Aynı zamanda alüminyum çerçevenin de kavisli yapısı dikkat çekiyor. Bunlar da cihaza hoş bir hava katıyor. Ekranın da köşelere uygun şekilde kavisli hâle getirildiğini belirtelim. Bu da cihazın şıklığını artırıyor. Arka yüzeye baktığımızda ise, Asus’un sadece ZenFone telefonlarında değil, aynı zamanda ZenBook bilgisayarlarında da kullandığı, ışığın yansımasına göre değişiklik gösteren bir deseni görüyoruz. Bu, parmak izi okuyucusunu merkez alan dairesel desenle iç içe geçiyor ve hoş bir görünüm oluşturuyor. Parmak izi okuyucusu, işaret parmağının rahatlıkla temas edebileceği noktada bulunuyor. Ayrıca arkada, sol üst köşede çift kamera sisteminin, düşey eksende yerleştirildiğini, bunun altına da LED flaş ve ışık sensörü yerleştirilmiş. Kamera sistemi dışa doğru hafif çıkıntı yapıyor, ancak bu çıkıntı iPhone X’daki kadar fazla değil.

Asus, ön yüzde ekranın çentiğini iPhone X’dan daha dar tutmuş. Buraya ahize hoparlörü ve ön kamerayı yerleştirmiş. Öte yandan ahize hoparlörünün içine gömülmüş LED durum lambasını da söylemeden geçmeyelim. Sonuç olarak çentikten geriye daha fazla görüntüleme alanı kalıyor. Bunun ne işe yaradığına ilerleyen bölümlerde değineceğiz. Ayrıca ahize hoparlörünün cihazın ikinci hoparlörü işlevini gördüğünü de belirtelim. Diğer hoparlör telefonun alt kenarında yer alıyor. Mikrofon, USB-C portu, 3.5 mm kulaklık jakı bu kenardaki diğer unsurlar arasında yer alıyor. Üst kenarda ikinci mikrofon ve anten çizgileri dikkat çekiyor. Sağ kenarda ses tuşları ve güç butonu var. İnce ve uzun yapıdaki bu tuşlar biraz sert, fazla derin değil, yine de rahat biçimde kullanılıyor. Sol kenarda ise nanoSIM ve microSD kart yuvası var. Asus ZenFone 5’i çift hatla kullanabildiğinizi belirtmeden geçmeyelim. microSD kart yuvasını ikinci hat için değerlendirebilirsiniz.

ZenFone 5 inceleme: Donanım ve Performans

Ekran bir akıllı telefonun en önemli unsurlarından bir tanesi. Ne de olsa, telefonu kullanırken etkileşim kurduğunuz öncelikli birim burası. İyi bir ekran deneyimi, iyi bir genel deneyim için önemli. ZenFone 5’in çentikli ve telefonun sınırlarına dayanan ekranı, kullanıcılara kaliteli ve geniş bir görüntüleme alanı sunmayı başarıyor. 6.2 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip ekran, 18.7:9 görüntü oranına ve 1080 x 2246 piksel çözünürlüğe sahip. 402 ppi belki Samsung veya LG gibi üreticilerin üst sınıf telefonlarının ekranlarında gördüğümüz çok yüksek piksel yoğunluk değerlerinin altında kalıyor. Yine de, gayet keskin, piksellerin fark edilmediği, düzgün bir görsel deneyim sunuluyor. IPS LCD ekran geniş görüş açılarına ve yüksek parlaklığa sahip. Dışarıda, parlak güneş ışığı altında bile ekranı rahatlıkla görüp telefonu kullanabilirsiniz.

ZenFone 5’in ekranı, DCI-P3 renk gamının yüzde 95’ini kapsıyor. Ekranın renk doygunluğunun yüksek olduğunu, canlılık ve parlaklığın fazlasıyla memnun edici seviyede olduğunu görüyoruz. Asus, ekranın şıklığını artırmak adına köşeleri yuvarlatmış. Bunu yaparken telefonun gövdesinin köşeleriyle uyum yakalama yoluna gitmiş. Bu durumda yuvarlatma açısı epey artmış ki, özellikle ekranın üst kısmında, bazı bildirim çubuğu öğelerinin iyice sınıra yaklaştırıldığını görüyoruz. Öte yandan Netflix’te, tam ekranda oynatma yapıldığında, videonun ekrana tam anlamıyla düzgün biçimde oturmadığını gözlemledik. Görüntünün bir tarafın düz çizgiyle sınırlandırıldığını, diğer tarafının ise kavisli çerçeveyle bittiğini görüyoruz. YouTube uygulamasında ise görüntüyü ekrana tamamen yaymak, iPhone X’daki gibi çentiğin görüntünün bir kısmını gölgelediği görünümü elde etmek mümkün. Bunlar küçük detaylar ve genel görüşü çok fazla etkilemiyor. Üstelik Netflix’teki durum küçük bir yazılım güncellemesiyle düzeltilecek türden görünüyor.

Asus, ekran deneyiminde yapay zekânın nimetlerinden yararlanıyor. Akıllı Ekran adı verilen özellik, sizin ekrana baktığınız zaman bunu anlıyor ve ekranın uyumasını engelliyor. Hızlı ayarlar üzerinden etkinleştirilebilen Otomatik Renk Sıcaklığı ise, ortamdaki ışık koşullarına göre ekranın renk sıcaklığının ayarlanmasını sağlıyor. Öte yandan Mavi Işık Filtresi de hızlı ayarlar içinde yer alıyor, gece vakti telefonu kullanırken uykunuzun kaçması belli bir oranda önlenmeye çalışılıyor.

Asus, ZenFone serisinin amiral gemisi cihazını orta segment bir cihaz olarak konumlandırıp, daha üstün özelliklere sahip olan versiyonunu farklı bir adla, biraz daha sonra çıkarma geleneğini ZenFone 5 ile de sürdürüyor. ZenFone 5z, Snapdragon 845 ile daha üst segment bir telefon olma özelliğini taşırken, ZenFone 5 sahip olduğu Snapdragon 636 işlemciyle orta segment telefon olduğunu gösteriyor. Snapdragon 636’dan daha güncel bir orta segment işlemci görmek daha güzel olabilirdi, ancak pratikteki deneyimlerimiz bu işlemcinin de gayet yeterli olduğunu gösteriyor. 4 GB RAM makul bir çoklu görev performansı sunuyor. 64 GB da dosyalar, fotoğraflar, videolar için yeterli oluyor, microSD karta ihtiyaç bıraktırmıyor.

GeekBench 4 test sonuçları

Benchmark testlerinde ZenFone 5 orta segment telefonlarla aynı seviyelerde puanlar elde ediyor. Örneğin AnTuTu Benchmark testinde 140000’in hemen altında puanıyla ortalamalarda geziniyor. GeekBench 4’te de buna benzer bir durum söz konusu. ZenFone 5, günlük işlerinizi rahat biçimde yerine getirecektir. İnternette gezinme, sosyal ağlarda takılma, kamerayı kullanma ve oyun oynama gibi, bir akıllı telefonda en çok yapılan işleri yerine getirmekte ZenFone 5 sorun çıkarmıyor. Epey sadeleştirilmiş Zen UI kullanıcı arayüzünde gezinti de gayet akıcı ve pürüzsüz biçimde gerçekleştiriliyor. Google Play’den indireceğiniz birçok oyunu rahat biçimde oynama fırsatı sağlarken, PUBG ve benzeri popüler oyunları da ortalama grafik ayarlarında akıcı biçimde oynamayı mümkün kılıyor.

Asus’un performans tarafında da yapay zekâdan yararlandığını görüyoruz. AI Boost özelliği yapay zekâ yardımıyla telefonun performansını optimize ediyor. Öte yandan çoklu görev ekranında açık olan uygulamalardan tek bir dokunuşla çıkmanıza yardımcı oluyor. Bunun dışında Mobil Yönetici uygulaması da Veri kullanımı, güç yönetimi, bellek temizleme, güvenlik ve bunun gibi bakım ve optimizasyon işlerini kolaylıkla yapmayı sağlıyor. Tek bir dokunuşla ZenFone 5’te genel bir tarama yapabilir, tavsiyelere uyarak telefonunuzu daha iyi işler hâle getirebilirsiniz.

Pil tarafında Asus’un büyük ekranlı akıllı telefonların standardını tutturduğunu görüyoruz. Normal yoğunluklu bir kullanımda bu pil sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkarabilecek yeterliliğe sahip. Telefon şarj konusunda ne çok hızlı ne de çok yavaş. Yaptığımız testte 25 dakikada yüzde 27’lik doluluğa, bir saatte yüzde 69 doluluğa ulaştık. İki saat gibi bir zamanda da pil tam doluluğa ulaşıyor. Bu testi yaparken telefonun açık olduğunu, aynı zamanda yapay zekâ destekli şarj modunun açık olduğunu belirtelim. Bu mod açık olduğunda şarj hızı önceki şarj alışkanlıklarına göre ayarlanıyor. Şarj süresinin biraz daha uzadığını belirtelim. Öte yandan ZenFone 5’te sunulan güç tasarruf modları sayesinde, pilin az kalması durumunda kalan miktarı daha idareli biçimde kullanabilir, telefonun ömrünü uzatabilirsiniz.

ZenFone 5 ses deneyimi konusunda da iddialı bir telefon. Asus, yapay zekâdan bu alanda da yararlanıyor. Yapay zekâ ile geliştirilmiş yazılım ve dinlediğiniz müzikten kulaklarınızın zevk alacağı optimize edilmiş ses kalitesi başlıca özellikler arasında yer alıyor. Biri önde ahize hoparlöründe, diğer alt kenarda olmak üzere iki hoparlör yer alıyor. Akıllı çift amplifikatör, güçlendirme işini iyi biçimde yerine getiriyor, stereo ses etkisi güçlü. Hoparlör yüksek bir ses çıkışına sahip, ancak arzu ederseniz, dış mekan modunu etkinleştirerek tizlerin daha da güçlendirildiği, dışarıda daha rahat duyulabilecek bir ses çıkışı elde edebilirsiniz.

Yüksek kaliteli ses desteğine sahip olan ZenEar Pro kulaklıklar telefonla birlikte sunuluyor. DTS Headphone:X teknolojisini destekleyen ZenFone 5, kulaklıkla da doyurucu ses deneyimi elde etmeyi sağlıyor. AudioWizard, yani Ses Sihirbazı farklı profillerde ses çıkışı elde etmenizi ya da zevkinize uygun bir ses profili oluşturmanızı sağlıyor. 3.5mm kulaklık jakı olması sevindirici, böylelikle kablolu kulaklıklarınızı rahatlıkla kullanabilirsiniz. ZenEar Pro kulaklıklar kaliteli, ancak ergonomi konusunda biraz zayıf, kulağımıza düzgün biçimde oturtmayı başaramadık. Malum, topuzlu kulaklıklar kulağa tam oturmayınca en yüksek deneyimi veremiyor. Başka bir kulaklıkla denediğimizde ise ZenFone 5’in gerçekten güçlü ve doyurucu bir kulaklık ses çıkışına sahip olduğundan emin olduk.

ZenFone 5 inceleme: Yazılım

Android 8.0 Oreo ile yüklü olarak gelen ZenFone 5’te, ZenUI 5 kullanıcı arayüzü de bulunuyor. Asus, ZenFone 4 ile birlikte ZenUI kullanıcı arayüzünde epey sadeleştirme yapmış, gereksiz yüklenen uygulamaları ayıklamış, kullanıcı arayüzünü saf Android’e biraz daha yaklaştırmıştı. ZenFone 5’te de bu çizginin bozulmadığını görüyoruz. Pastel renklere sahip varsayılan duvar kağıdı, yuvarlatılmış köşeli ve canlı renklere sahip ikonlarıyla ZenUI kullanıcı arayüzü epey eğlenceli görünüyor.

Yukarıda yapay zekâdan epey bahsettik. Deneyimin birçok kısmında kullanıcının alışkanlıklarından öğrenen ve buna göre kendisini uyarlayan özellikler bulunuyor. Yüz tanıma da bunlardan bir tanesi. ZenFone 5’in arkasında bulunan parmak izi okuyucusuyla ekran kilidini hızlı biçimde geçebilirsiniz. Bu birim rahatlıkla erişilebilir bir yerde bulunuyor ve hızlı da çalışıyor. Ancak Asus, Yüz Tanıma özelliğiyle daha hızlı ve pratik bir alternatif sunuyor. Ekran kilidi 1 saniyenin altında bir sürede açılıyor ve ana ekran doğrudan karşınıza çıkıyor. Üstelik telefonu hareket ettirerek ekranı uyandırma özelliğini de açarak, telefonu elinize alıp yüzünüze çevirdiğiniz anda ekran kilidinin geçilmesini sağlayabilirsiniz.

Yüz tanıma demişken, ZenFone 5’in yapay zekâ ve ön kameradan yararlandığı bir başka unsur da ZeniMoji. Apple’ın Animoji ve Samsung’un AR Emoji özelliklerine rakip olan bu özellik onlar gibi çalışıyor. Asus’un sunduğu belirli karakterlerden istediğinizi seçerek hareketli ve sesli animasyonlar hazırlayabilirsiniz. Ön kamera ve yapay zekâ tabanlı yazılım yardımıyla yüz hareketleriniz ve mimikleriniz kaydediliyor. Ortaya çıkan klibi başka uygulamalar aracılığıyla paylaşabilirsiniz. Ne yazik ki, sadece üç adet karakter var. Asus’un bu sayıyı artırması gerekiyor. Bu arada ZeniMoji’ye, uygulama menüsüne yerleştirilmiş özel kısayolundan erişebileceğiniz gibi, Asus telefonlarında uzun zamandır bulunan SelfieMaster uygulaması üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bir başka yapay zekâ destekli özellik de ortama uygun çağrı deneyimi. ZenFone 5, kendini sizin bulunduğunuz ortama adapte ediyor, çağrının ses yüksekliğinin ortama göre ayarlanmasını sağlıyor. Bu arada çağrılardan bahsetmişken, ZenFone 5 ile yaptığınız telefon görüşmelerinin ses kaydını alabilirsiniz. Kayıt yaptığınız telefon görüşmeleri Ses Kaydedici uygulamasında saklanıyor.

ZenFone 5’in en fazla dikkat çeken unsurlarından bir tanesi ekrandaki çentik. Bu çentik, Apple’ın iPhone’undakine göre daha az bir alan kaplıyor, dolayısıyla görsel unsurlara daha fazla yer alıyor. Aslında Asus da, bildirim çubuğu bileşenlerini buraya yerleştirirken Apple’ın iPhone’da Denetim Merkezi’nde izlediği yolu tercih etmiş. En fazla ihtiyaç duyulacaklar her zaman görünüyor. Operatör bilgisi ve benzeri unsurlar ise bildirim tepsisi açıldığında gösteriliyor. Çentik, her uygulamada sürekli görünür yapıda değil. Bazı Android uygulamalarında siyah arka planla tamamen kayboluyor. Bazı uygulamalarda ise çentiğin bulunduğu şerit, uygulamanın temel rengiyle kaplanıyor. Asus’un uygulamaları ve kullanıcı arayüzü ise çentikle gayet iyi anlaşıyor. Bu arada, Ekran ayarları içinden çentiği tamamen gizlemeniz de mümkün.

Bildirim tepsisi içinden erişilen Hızlı ayarlar epey fazla özelliği bünyesinde barındırıyor. AI Desteği, Bellek Temizleyici, Ekran Görüntüsü, Tek Elle Çalıştırma, AudioWizard, otomatik renk sıcaklığı, Çoklu Pencere, Mavi Işık Filtresi gibi, Asus’un buraya özel olarak yerleştirdiği kısayollar bulunuyor. Bunlar sayesinde ZenFone 5’i kullanmak biraz daha pratik hâle geliyor.

Temalar uygulaması sayesinde kullanıcı arayüzünü farklılaştırabilirsiniz. Asus’un yüklü olarak sunduğu Hesap Makinesi, Saat, Ses Kaydedici gibi uygulamalar var. Google’ın Gmail, YouTube, Fotoğraflar, Duo gibi birçok uygulaması da yüklü olarak geliyor. Daha fazla uygulamayı da Google Play üzerinden indirebilirsiniz.

ZenFone 5 inceleme: Kamera

ZenFone 5’in arkasında iki adet kamera bulunuyor. Ana kamera niteliğindeki ilk kamera 12 megapiksel, Sony IMX363 görüntü sensörüne sahip. f/1.8 diyafram açıklığı, 83 derecelik görüş alanı, otomatik HDR gibi özelliklere sahip. İkinci kamera ise 120 derece ile daha geniş bir alanı yakalayabiliyor. 8 megapiksel çözünürlüklü bu kamera f/2.0 diyafram değerine de sahip.

Asus kamera konusunda bir hayli iddialı, bunu da yapay zekâ destekli kamera sistemiyle gösteriyor. İkinci arka kamera optik yakınlaştırma yerine geniş açılı fotoğrafların çekimi için kullanılıyor. Kamera arayüzünde iki kamera arasında hızlı geçiş yapmayı sağlayan bir kontrol mevcut. Her şeye rağmen iki kameranın varlığı sayesinde ZenFone 5, arka planı bulanıklaştırılmış portre fotoğraflar çekme konusunda da işini iyi biçimde yapıyor. Yapay zekâ tabanlı görüntü algılama özelliği; İnsanlar, Yemek, Köpek, Kedi, Günbatımı, Gökyüzü, Yeşil alan, Okyanus, Çiçek, Bitki, Kar, Gece görüşü, Sahne, metin, QR kod ve Tripod’un bulunduğu 16 farklı sahne tipini tanıyabiliyor. Siz ZenFone 5’i çekeceğiniz süjeye tutun, daha sonra ZenFone 5 uygun sahne seçimini yapacaktır. Bu konuda telefonun epey başarılı olduğunu gördük.

Kamera uygulamasına baktığımızda, arayüz içinde epey fazla miktarda kontrolün ekranın her iki kenarına yerleştirildiğini görüyoruz. Buna rağmen rahatlıkla öğrenilen ve kullanılabilir bir tasarım bulunuyor. Ekranın bir kenarında flaş, zamanlayıcı, görüntü oranı, HDR, kamera ayarları için kontroller yerleştirilmiş. Diğer tarafta ise çekim tuşu, video çekim tuşu, Galeri, Auto ve Pro modları arasında geçiş için düğmeler yer alıyor. Pro modu sayesinde beyaz dengesi, ISO, odaklama gibi ayarları elle yapabilirsiniz. Ekranın alt kısmında seçtiğiniz ayarların ön izlemesini de gerçekleştirebilirsiniz.

Önde de 8 megapiksel, f/2.0 diyafram açıklıklı kamera bulunuyor. Bu kamera da Gece HDR, Portre, Güzellik, Selfie Panorama, GIF oluşturma gibi özellikleri barındırıyor. Geniş açısı sayesinde selfie fotoğraflarınıza başkalarına da yer açabilirsiniz. Gerçek zamanlı güzelleştirme de yüzünüzdeki kusurları örtme konusunda bir hayli başarılı olacaktır. Ön kameranın çektiği fotoğraflar detaylar bakımından zengin, çözünürlük de gayet doyurucu. Düşük ışık performansı da fena sayılmaz.

Arka kamerayla çekilen fotoğraflara baktığımızda da ZenFone 5’in işini gayet iyi şekilde yaptığını görüyoruz. Çok aydınlık sahnelerde detaylar bakımından zenginlik mevcut. Ancak köşelere detaylı biçimde baktığınızda hafif kumlanmalar dikkatinizi çekecektir. Gece çekimlerinde de gürültü etkisi hissediliyor. Düşük ışıkta çekilen fotoğraflar da detaylar ve keskinlik bakımından iyi. Portre çekimlerde veya arka planı bulanıklaştırılmış fotoğraflarda da ZenFone 5’in kamerası iyi iş çıkarıyor. Ön planda olan konunun sınırlarını arka plandan ayırma konusunda ZenFone 5’in kamera sistemi iyi biçimde izliyor.

ZenFone 5 ile 4K video kaydı yapabilirsiniz. Bunun dışında 18:9, Full HD, Full HD/60fps, Full HD/120 fps gibi farklı çekim modları bulunuyor. Video çekimleri genel olarak başarılı. Her ne kadar optik görüntü sabitleme sistemi olmasa da, EIS sayesinde durağan çekimler elde edilebiliyor. İkili mikrofon sistemi sayesinde ses kaydı da gayet kaliteli biçimde yapılıyor. Özel günlerinizde ZenFone 5 ile video çekimlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz.

ZenFone 5 inceleme: Sonuç

zenfone 5 inceleme

Asus’un çıkarmak için bir altı ay kadar beklemeyi tercih etmediği ZenFone 5, belki tasarım, performans ve yazılım gibi unsurlar bakımından ZenFone 4 ile benzer seviyede olabilir. Ne var ki, sunduğu deneyim bakımından birkaç basamak üstte olduğunu söyleyebiliriz. Öncelikle çentikli ve neredeyse sıfır çerçeveli ekran sayesinde daha geniş bir görüntüleme alanı sunuluyor. 6.2 inç ekran film izlerken ya da web sitelerinde gezinirken gözünüzün daha da rahat etmesini sağlıyor. Çentik ise kolaylıkla alışılan, giderek görsel deneyimi olumsuz biçimde etkilemeyen bir detay hâline dönüşüyor. Yapay zekâ destekli performans artırma, ekran renk sıcaklığını ayarlama, dinamik şarj, yüz tanıma gibi özellikler sayesinde telefondan elde edilen verim daha da artıyor. Yine yapay zekâ destekli kamera sistemi de sadece günlük hayatta değil, özel günlerde de işini en iyi biçimde gerçekleştiriyor.

Sağlam gövdesi, iyi seviyedeki kameraları ve optimum performans sunan işlemcisiyle ZenFone 5 rakipleri içinde öne çıkmayı başarıyor. 2250-2500 TL arasında bir fiyattan sunulan ZenFone 5’in, kendisi için biçilen fiyatın karşılığını rahatlıkla verdiğini söyleyebiliriz. Daha azını ödeyerek daha üst segment telefonlardaki deneyimi elde etmeniz mümkün. Eğer daha fazla performansı aynı gövde ve deneyimde istiyorsanız, o hâlde biraz daha sabrınız ve paranız olması gerekiyor. Size ZenFone 5z lazım.