İncelemelerManşetler

Asus ZenFone 3 Max İncelemesi

Asus’un ZenFone ailesine düzenli olarak yeni üyeler ekleniyor. Bu ürünlerin her biri, farklı bir ihtiyacı karşılıyor. ZenFone Max ile Asus uzun bir pil ömrü arayan kullanıcılara ulaşmaya çalışıyor. Geçtiğimiz yıl ZenFone 3 serisini tanıtan Asus, yeni seri ile birlikte üst sınıf tasarım ve deneyimi de tüm kullanıcılarına ulaştırmayı amaçlıyor. Asus ZenFone 3 Max, seleflerinden farklı olarak uzun pil ömrünü destekleyici unsurlar ve daha şık bir tasarım eşliğinde sunuyor. Yeni ZenFone 3 Max’i sizler için mercek altına aldık.

ZenFone 3 Max inceleme: Tasarım

Asus’un ZenFone ailesine metal tasarımı getirmesi uzun süredir bekleniyordu. Tayvanlı üretici, bu beklentiyi ZenFone 3 ailesiyle biraz geç de olsa karşılıyor. ZenFone 3 Max’in hatları çok sıra dışı olmasa da, serinin diğer telefonları gibi “üst sınıf” cihaz hissiyatını vermeyi başarıyor.

asus-zenfone-3-max-inceleme-0015Alüminyum kasa ila ZenFone 3 Max, sağlam bir cihaz olduğu hissiyatını yaşatıyor. Çok kaygan olmasa da, tamamen metal bir tasarıma sahip olduğu için telefonun pürüzsüzlüğüne alışmak zaman alıyor. Dolayısıyla ZenFone 3 Max’e alışana kadar telefon elden kayıp gidecekmiş gibi hissettiriyor.

Orijinal ZenFone Max’in kalın hatları ve çerçevelerini ZenFone 3 Max’te görmüyoruz. Telefonun ön yüzeyinin yüzde 75’ini ekran kaplıyor. Ekranın üzerinde ise 2.5D konturlanmış dokunmatik cam bulunuyor.

asus-zenfone-3-max-inceleme-0017Ekranın sağ ve sol kenarlarındaki çerçeveler oldukça ince. Üst ve alt kenarların etrafındaki çerçeve ise standart kalınlıkta. Ekranın üst kısmına LED gösterge ışığı, ön kamera ve ahize hoparlörü yerleştirilmiş. Altında ise sadece Asus logosu bulunuyor.

asus-zenfone-3-max-inceleme-0020Telefonun sol kenarında SIM kart ve microSD kart tepsisini barındıran yuva bulunuyor. Bu yuva kutudan çıkan özel iğnenin yardımıyla açılıyor. Sağ kenarın ortasına güç butonu, bu butonun biraz üstüne ise ses kontrol tuşları yerleştirilmiş. ZenFone 3 Max’ın kulaklık jakı telefonun üst kenarında bulunuyor. microUSB girişi ise alt kenarda yer alıyor.

ZenFone 3 Max’in arka paneline geçildiğinde ise göze ilk olarak 13 megapiksel çözünürlüklü arka kamera çarpıyor. Bu kameranın hemen yanında LED flaş yer alıyor. Kameranın altında ise kamerayla benzer ölçülerdeki parmak izi tarayıcısı göze çarpıyor. Aşağıya doğru inildiğinde ise Asus logosunun altında küçük hoparlör ızgarası görülüyor.

8.33 mm. kalınlığındaki ZenFone 3 Max, tartıda 175 gram çekiyor. Bu değerler pek düşük olmasa da, batarya kapasitesi ve ekran boyutu düşünüldüğünde ZenFone 3 Max hantal bir telefon olmaktan çıkıyor. Kademeli kavisleri ve yuvarlatılmış köşeleri de ZenFone 3 Max’i ergonomik bir cihaz hâline getiriyor. Büyük telefonlara pek dayanamayanlar için ZenFone 3 Max’in cepte rahatça taşınabildiğini söylemekte de fayda var.

ZenFone 3 Max inceleme: Ekran

Asus ZenFone 3 Max’te 1280 x 720 piksel çözünürlüklü 5.2 inç IPS LCD ekran bulunuyor. Piksel yoğunluğu 282 ppi olan ekranın çok keskin bir görüntü sunduğunu söylemek pek mümkün değil. Telefon ekran parlaklığını otomatik olarak ayarlıyor. Dolayısıyla güneş ışığı altında ekranı görmekte problem yaşanmıyor.

asus-zenfone-3-max-inceleme-009Ekranın kontrast oranı ise standart olarak nitelenebilir. Telefonunda canlı renkler görmek isteyenler için ZenFone 3 Max’in ekranındaki renkler biraz solgun kalabilir. Ekranın görüntüleme açıları ise oldukça iyi. Bazı keskin açılardan bakıldığında renklerde kayma yaşansa da, söz konusu duruma pek çok telefonda rastlandığını söylemek gerekiyor.

ZenFone 3 Max inceleme: Donanım ve Performans

ZenFone 3 Max’te 1.25 GHz dört çekirdekli MediaTek MT6737M işlemci bulunuyor. Bu işlemciye eşlik edecek donanım konusunda ise farklı seçenekler sunuluyor. Bir modelde 2 GB RAM ve 16 GB dahili depolama alanı, diğerinde ise 3 GB RAM ve 32 GB dahili depolama alanı bulunuyor. Test merkezimize gelen modelde 3 GB RAM ve 32 GB dahili depolama alanı yer alıyor. microSD kart desteği bulunsa da, bu yolla cihaza sadece 32 GB daha ekstra depolama alanı daha eklenebiliyor.

asus-zenfone-3-max-inceleme-0012Akıllı telefon AnTuTu benchmark testini 40400 civarında bir puanla tamamlıyor. Bu puanın pek tatmin edici olmadığı bir gerçek. Ancak ZenFone 3 Max, 3 GB RAM’in de yardımıyla yüksek işlemci gücü gerektirmeyen görevlerde standart sayılabilecek bir performans sergiliyor. Akıllı telefon ile internette gezinirken, sosyal medya uygulamalarında dolaşırken veya e-postaları kontrol ederken herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor.

Yüksek performans gerektiren oyun ve uygulamalarda ise tahmin edilebileceği üzere bazı takılmalarla karşılaşılabiliyor. Telefonun bileşenleri bir bütün olarak değerlendirildiğinde bu duruma çok da şaşırmamak gerekiyor.

asus-zenfone-3-max-inceleme-0027Asus’un diğer akıllı telefonları gibi, ZenFone 3 Max’te de standart Android deneyiminin fazlasıyla özelleştirildiği görülüyor. Şirket, telefonla birlikte çok sayıda uygulamayı ön yüklü olarak sunuyor. Buna ek olarak, arayüzdeki tasarım unsurları da Android’i saf halinden fazlasıyla uzaklaştırıyor. Bunların da telefonun tasarımını etkileyen faktörler olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. ZenFone 3 Max ile benzer bileşenlere sahip telefonlar, yazılım açısından daha az yük çekmeleri nedeniyle daha hızlı bir performans sergileyebiliyor.

Parmak izi tarayıcısı, ZenFone 3 Max’in dikkat çekici bileşenleri arasında yer alıyor. Cihaz güvenliğinin ve gizliliğin giderek önem kazandığı günümüzde parmak izi tarayıcısının varlığı ZenFone 3 Max’in hanesine artı puan olarak yazılıyor. Parmak izi tarayıcısı bir güvenlik aracı olmasının yanı sıra gelen aramaları yanıtlamak, kamera uygulamasını başlatmak veya fotoğraf çekmek için kullanılabiliyor. Ancak işlevsel yapısına rağmen, parmak izi tarayıcısı çok hızlı çalışmıyor. Doğrulama süreci biraz yavaş işliyor ve parmak izinin okunabilmesi için tarayıcıya baskı uygulamak gerekiyor.

ZenFone 3 Max inceleme: Pil

Pil kapasitesi ZenFone 3 Max’ın ayırt edici özelliği olarak ön plana çıkıyor. Akıllı telefonun adındaki “Max” etiketin pilin büyüklüğünden geliyor. ZenFone 3 Max’te 4130 mAh kapasiteli bir pil bulunuyor. Büyük pil, uzun kullanım süresi için ilk temeli atıyor.

asus-zenfone-3-max-inceleme-0010ZenFone 3 Max’in diğer bileşenleri de uzun pil ömrü için gerekli desteği sağlıyor. İşlemcinin performansının çok kuvvetli olmamasının yanı sıra 5.2 inç ekranın HD çözünürlükte olması da ZenFone 3 Max’in şarja ihtiyaç duyulmadan kullanılmasını sağlıyor.

Düşük yoğunluklu bir kullanım senaryosunda ZenFone 3 Max, yaklaşık 5 gün boyunca şarja ihtiyaç duymuyor. Standart bir senaryoda bu süre 2-3 gün civarında seyrederken, yoğun kullanımda bile ZenFone 3 Max 24 saatten uzun bir süreyi şarja takılmadan geçirebiliyor. Telefon 3G bağlantıda 30 gün bekleme süresi, 20 saat konuşma süresi sunuyor. Wi-Fi bağlantısında 18 saat boyunca ZenFone 3 ile web’de gezinilebiliyor.

asus-zenfone-3-max-inceleme-0013ZenFone 3 Max’te pil ömrünü artırmak için özel modlar da bulunuyor. Süper Güç Tasarruf Modu sayesinde telefonun tabir-i caizse neredeyse hiç kapanmaması mümkün hâle geliyor. Bu mod aktifken pil ömrü yüzde 10’a indiğinde bile 36 saat boyunca telefon çalışmaya devam ediyor.

ZenFone 3 Max’in büyük pil kapasitesi sadece kendisine yaramıyor. Telefon aynı zamanda bir harici şarj ünitesi olarak başka telefonları şarj etmek için de kullanılabiliyor.

ZenFone 3 Max inceleme: Yazılım

Asus ZenFone 3 Max kutusundan Android 6.0 Marshmallow yüklü olarak çıkıyor. Tayvanlı üretici, yıllardır sürdürdüğü yaklaşımını ZenFone 3 Max’te de devam ettiriyor ve böylelikle ortaya fazlasıyla özelleştirilmiş bir Android deneyimi çıkıyor.

asus-zenfone-3-max-inceleme-0026Asus, Android 6.0 Marshmallow’u ZenUI 3.0 kullanıcı arayüzüyle tamamlıyor. ZenUI 3.0, Android’in alışılagelmiş arayüzünü farklılaştırmak için çok sayıda seçenek sunuyor. Asus’un varsayılan olarak yerleştirdiği arayüz unsurları, Android’in standardından oldukça farklı bir noktada duruyor. Buna ek olarak, kullanıcılar telefonda ön yüklü olarak sunulan Temalar uygulamasında da farklı tema seçenekleri bulunuyor. Bu sayede sürekli olarak başka bir temayı kullanarak ZenFone 3 Max deneyimini dinamik tutmak mümkün oluyor.

ZenUI’nin geçmiş versiyonlarında rastladığımız çeşitli arayüz araçlarını ZenFone 3 Max’te de görmek mümkün oluyor. Örneğin, ana ekrandayken yukarıdan aşağıya doğru küçük bir sürükleme hareketi yapıldığında kullanıcıların karşısına Google’da arama yapabilecekleri ve o anda Google üzerinde yaygın biçimde aranan terimleri görebilecekleri bir ekran çıkıyor. Bu ekranda telefonda sık kullanılan uygulamaları ve sıklıkla iletişim kurulan kişileri görmek de mümkün oluyor.

asus-zenfone-3-max-inceleme-006ZenFone 3 Max, çok sayıda uygulamayı ön yüklü olarak kullanıcılarına sunuyor. Pek çok telefonun ana ekranında karşımıza çıkan Google klasörü, ZenFone 3 Max’te de bizi karşılaşıyor. Bu klasörde Google’ın Gmail, Haritalar, Drive, YouTube, Takvim gibi uygulamalarını görmek mümkün oluyor.

Yine ana ekranda bulunan Asus klasöründe ise Galeri, Dosya Yöneticisi, MiniMovie gibi uygulamalar bulunuyor. Hesap makinesi ve el feneri gibi araçlara da bu klasör üzerinden erişilebiliyor. Ancak Asus’un ZenFone 3 Max’te ön yüklü uygulamaları yerleştirdiği klasörler bunlarla sınırlı kalmıyor. Apps4U adını taşıyan klasör üzerinden de Instagram, Trip Advisor, Puffin gibi uygulamalara ve SimCity BuildIt ya da Need for Speed No Limits gibi oyunlara ulaşılabiliyor.

Facebook, Facebook Messenger gibi sık kullanılan uygulamaları da ön yüklü olarak sunan ZenFone 3 Max, artık unutulan bir değere dönüşmeye başlayan yerleşik FM radyoya sahip olmasıyla da dikkat çekiyor.

asus-zenfone-3-max-inceleme-007ZenFone 3 Max’te kullanıcılara telefonun performansını yukarıya çıkarmalarını sağlayacak araçlar da sunuluyor. Bu araçlar arasında en çok ön plana çıkan ise Mobil Yönetici uygulaması oluyor. Mobil Yönetici uygulaması sayesinde telefonu azami hızda çalıştırmak için gerekli tüm ayarlar tek noktadan yapılabiliyor. Güç verimliliği ve performans arasındaki dengeyi sağlayan uygulama üzerinden büyük boyutlu dosyalar silinebiliyor. Mobil Yönetici uygulamasıyla belleği temizlemek ya da pil modunu değiştirmek gibi işlemler de yapılabiliyor.

ZenFone 3 Max inceleme: Fotoğraflar

ZenFone 3 Max inceleme: Kamera

ZenFone 3 Max’in arkasında 13 megapiksel çözünürlüklü bir kamera bulunuyor. f/2.2 diyafram genişlikli lense ve otomatik odaklama özelliğine sahip kameraya LED flaş da eşlik ediyor.

asus-zenfone-3-max-inceleme-0028Asus’un alışılagelmiş kamera uygulaması, ZenFone 3 Max’te de karşımıza çıkıyor. Kamera uygulamasında kullanıcılara HDR, Güzelleştirme, Süper Çözünürlük, Gece gibi farklı çekim modları sunuluyor. Böylelikle ortam koşullarına göre net bir kareyi yakalamak mümkün oluyor.

Arka kameranın performansı için süslü övgü sözcükleri sıralamak pek mümkün değil. Ancak bu durum kameranın yetersiz olduğu anlamına gelmiyor. Uygun koşullar altında ZenFone 3 Max’ın arka kamerasıyla güzel kameralar yakalanabiliyor. Odaklama hızı yüksek olan kamera, deklanşör tuşuna basıldıktan sonra da kareyi hızlı biçimde yakalayabiliyor.

Zenfone 3 Max’in önünde ise 5 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor. Bu kamera ışık koşulları iyiyken ortalama netlikte kareler veriyor. Ön kamera açıldığında yüzü algılayıp rötuşlama işlemleri yapan güzelleştirme aracının da varsayılan olarak aktif hâle getirildiğini belirtmekte fayda var.

ZenFone 3 Max’in arka kamerasıyla 1080p çözünürlüklü videolar çekilebiliyor.

ZenFone 3 Max inceleme: Kamera Fotoğrafları

ZenFone 3 Max inceleme: Sonuç

Asus, ZenFone serilerinde her ihtiyaca uygun telefonlar sunuyor. ZenFone Max ile uzun pil ömrü arayanlara ulaşmayı hedefleyen şirket, ZenFone 3 Max ile birlikte uzun pil ömrünü daha şık bir tasarım eşliğinde takdim ediyor.

asus-zenfone-3-max-inceleme-0029ZenFone 3 Max’in barındırdığı bileşenler etkileyici performans sergilemiyor. Standart kullanıcıların ihtiyacını karşılamak için yeterli olan bu bileşenler, 4130 mAh kapasiteli pille birleşerek şarj ihtiyacını minimuma indiriyor. Asus’un hedef kitlesi de uzun pil ömrü arayan kullanıcılar olduğu için şirketin tercihleri fazlasıyla makul görünüyor.

ZenFone 3 Max, 1099 TL karşılığında satılıyor. Barındırdığı bileşenler ve sunduğu deneyim çerçevesinde bakıldığında bu fiyatın makul olduğu söylenebilir. 4130 mAh kapasiteli pilin varlığı da ZenFone 3 Max’in fiyat performans oranını yukarıya çekiyor.