Teknoloji

Zararlı Android uygulamaları kaldırılmadan önce 150 milyon kez indirildi

android 12 snow cone

Google Play Store’daki 200’den fazla uygulamada, bir telefonun uygulama dışında da reklamlar göstermesine, kullanıcıları web sitelerine ve uygulama mağazası bağlantılarına yönlendirmesine ve hatta yeni uygulamalar indirmesine neden olabilecek zararlı reklam kodu bulunuyor. Bu iddia güvenlik şirketi Check Point tarafından dile getirilmişti.

Check Point, zararlı uygulamaları Google’a bildirdiklerini kaydetti. Google da bu uygulamaları mağazadan kaldırdığını doğruladı. Play Store istatistiklerine göre bu uygulamalar kaldırılmadan önce toplamda 150 milyona yakın indirmeye ulaştı.

Zararlı yazılım uygulamalara meşru reklamcılık yazılımı olarak giriyor. Geliştiriciler bu kod sayesinde uygulamalarında reklamları düzgün veya Check Point’in deyimiyle düzenli biçimde gösterebileceklerini düşünerek bunu ekliyor. Gerçekte ise çok daha fazlasını yapıyor. Play Store’daki çeşitli uygulamalarda veya oyunlarda gizli olan bu kod zararlı yazılımların geniş bir çevreye yayılmasına izin veriyor.

Reklam kodunun etkilediği popüler uygulamalarının bazılarını simülatör oyunları oluşturuyor. Bunların arasında Snow Heavy Excavator Simulator, Real Tractor Farming Simulator, Heavy Mountain Bus Simulator 2018, Hummer taxi limo simulator, Excavator Wrecking Ball Demolition Simulator, Sea Animals Truck Transport Simulator yer alıyor. Check Point, daha çok simülatör oyunlarını etkilemesi nedeniyle zararlı reklam yazılımına SimBad adını vermiş.

Google, uygulamaları Play Store’a girmeden önce gözden geçiriyor. Ancak bu süreç hiçbir zaman Apple’ın App Store için uyguladığı inceleme süreci kadar katı ve detaylı olmuyor. Bu nedenle Google’ın uygulama mağazası için yıllar boyunca çeşitli zararlı yazılım veya korsan uygulama sorunlarıyla uğraştığını görüyoruz.

Geçen yıl Google, problemli uygulamaların tespit edilmesine yönelik önemli iyileştirmeler yaptığını ve bunların yüzde 99’luk kısmını daha yüklenmeden önce tespit edebildiğini söylemişti. Ancak kötü uygulamalar kullanıcıların Android telefonlarına girmeye devam ediyor. SimBad’in varlığı ise Google’ın Play Store’un inceleme sürecini daha da iyileştirme ve Android kullanıcılarını zararlı yazılımlara karşı koruma konusunda daha fazlasını yapması gerektiğini gösteriyor.