Teknoloji

YouTube, yapay zeka ile video fikirleri ve başlıkları oluşturacak

youtube yapay zeka

YouTube, içerik üreticilerini desteklemek amacıyla yapay zeka teknolojilerinden yararlanmaya başlıyor. Google’ın yapay zeka odaklı gelişmeleri, YouTube’un da dikkatini çekmiş durumda. Şirket, New York’ta düzenlenen “Made on YouTube” etkinliğinde, platforma entegre edilecek bir dizi yapay zeka özelliğini duyurdu. Bu özellikler, video üretim süreçlerini ciddi şekilde değiştirebilir.

İlk olarak, YouTube Studio uygulamasına eklenen yeni “İlham” sekmesi, içerik üreticilerine ne tür videolar yapabilecekleri konusunda öneriler sunacak. Son birkaç aydır sınırlı bir şekilde test edilen bu özellik, yapay zeka destekli bir araç olarak çalışacak. İçerik fikri önerme, başlık ve küçük resim oluşturma, hatta video için bir taslak ve açılış cümleleri yazma yetenekleriyle, bu özellik üreticilerin projelerini daha hızlı hayata geçirmesine yardımcı olacak.

YouTube, bu sekmenin bir beyin fırtınası aracı olarak kullanılabileceğini vurgularken, aynı zamanda bu özellik sayesinde tam projeler oluşturulabileceğini de kabul ediyor. Yapay zekanın sunduğu bu fikirlerin YouTube algoritmasında da etkili olacağı tahmin ediliyor.

Yapay zeka desteğiyle ilham aldıktan sonra, üreticiler artık YouTube Shorts videolarını Veo isimli DeepMind video modeliyle hazırlayabilecekler. Veo, özellikle “Rüya Ekranı” (Dream Screen) adlı özellik kapsamında kullanılacak. Bu özellik, geleneksel yeşil ekranın gelişmiş bir versiyonu olup, yapay zeka tarafından üretilen çeşitli arka planlarla videolar oluşturmayı mümkün kılıyor. Üstelik, üreticiler yalnızca altı saniyelik kısa kliplerle tam videolar da oluşturabilecekler. Ancak, altı saniyeyi geçen yapay zeka videoları zamanla tuhaflaşmaya başlıyor.

Veo, Shorts düzenleyicisine tamamen entegre edilmiş durumda. YouTube Ürün Yönetimi Direktörü Sarah Ali, bu entegrasyonu “sanki kameramdan çekilmiş bir görüntüymüş gibi” diye tanımlıyor. Ancak, Ali, yaratıcı sürecin hâlâ üreticinin vizyonuna bağlı olduğunu vurguluyor. Ayrıca, Veo ile oluşturulan klipler DeepMind’ın SynthID aracı ile işaretlenecek ve görsel olarak yapay zeka tarafından üretildiğine dair bir bildirim içerecek.

YouTube takipçilerle etkileşim için de yapay zeka tabanlı araçlar sunacak

Bu iki özellik yavaş yavaş kullanıma sunulacak ve yıl sonunda ya da gelecek yılın başlarında içerik üreticilerine ulaşacak. Ayrıca YouTube’a eklenmesi planlanan başka yapay zeka özellikleri de mevcut. Platformun otomatik dublaj özelliği, videoları birden fazla dile çevirmeye olanak tanıyor ve bu özellik daha fazla içerik üreticisine ve dile ulaşacak. Aynı zamanda YouTube topluluk sekmesinde içerik üreticilerinin hayranlarıyla etkileşim kurması için yapay zeka tabanlı araçlar da sunulacak.