Eğlence

YouTube yapay zekâ stratejisini müzik şirketleriyle birlikte belirliyor

youtube yapay zekâ

YouTube yapay zekâ ile oluşturulan şarkıların en yoğun şekilde bulunduğu platformlardan biri hâline gelmiş durumda. Popüler video paylaşım platformu, yapay zekâ severler ve telif haklarını korumak için mücadele eden plak şirketleri arasında dengeyi bulmak için çalışıyor. YouTube ve Universal Music Group gibi iş ortakları, yapay zekâ ile hazırlanan müzikal eserler için bazı ilkeler duyurdu. Teorik olarak; bu yaklaşım sanatçılara ödeme yapılırken, yapay zekânın benimsenmesini de destekliyor.

Öncelikle, YouTube “Yapay zekâ burada” yaklaşımını korumaya devam ediyor. Ancak bunun için “sorumlu” bir strateji uygulanması gerektiğinin altını çiziyor. “Music AI Incubator” (Müzik AI Kuluçkası) isimli bir yapı çerçevesinde stratejisini belirleyecek olan YouTube, Universal ve temsil ettiği sanatçılara gerçekleştirdiği deneyler doğrultusunda iç görüler ve geri bildirimler sağlayacak.

YouTube ayrıca AI müziğinin telif hakkı ihlallerine karşı “uygun korumaları” içermesi gerektiğini ve ayrıca katılmak isteyen ortaklara “fırsatlar” sunması gerektiğini söylüyor. Video devi bunun neleri gerektireceğini ayrıntılı olarak açıklamasa da, hak sahiplerinin materyallerini işaretlemesine yardımcı olan Content ID sistemini temel alacağını öne sürüyor.

Üstelik YouTube, içerik politikalarını ve güvenlik yapısını yapay zekaya uyum sağlayacak şekilde ölçeklendireceğini iddia ediyor. Şirket hâlihazırda telif hakkı istismarını, yanlış bilgileri ve diğer ihlalleri tespit edecek sistemlere sahip ancak bu yöntemlere daha fazla kaynak ayırmayı planlıyor.

Hazırlanan ilkeler şu anda belirsiz ve YouTube’un tutumunu değiştirmesine pek fazla katkı sağlayamıyor. Ancak önümüzdeki aylarda politikalar, belirli teknolojiler ve içerik oluşturuculara yönelik para kazanma da dahil olmak üzere daha fazla ayrıntı açıklanacak.

YouTube yapay zekâ ve müzik için çalışan tek kuruluş değil

Üretken yapay zeka, yetkisiz işbirlikleri ve birleştirilmiş şarkılar oluşturmak için giderek daha popüler hâle geliyor. Örneğin, yapay zekâ ile Drake ve Frank Sinatra aynı şarkıda buluşturulmuştu. Ancak bu teknolojinin meşru kullanım yollarının olduğunu da hatırlatmak gerekiyor. The Beatles’ın hayattaki üyeleri, yapay zekâ yardımıyla bir John Lennon kaydını bir şarkıya dönüştürmeye çalışıyor. Elektronik sanatçısı Holly Herndon, yapay zekâ sesini kullanarak bir Dolly Parton şarkısını yeniden seslendirmişti. Universal Music Group ise yapay zekâ ile oluşturulan ses manzaralarını test ediyor.

YouTube yapay zekâ ilkeleri ile hem sanatçı davalarından kaçıp hem de plak şirketlerinin endişelerini giderebilirken, bir taraftan da yeni teknolojinin yardımıyla gelirlerini artırmayı hedefliyor.