Teknoloji

YouTube artık videolar duraklatıldığında reklam gösteriyor

youtube

Google, kullanıcı deneyiminden para kazanmanın yeni bir yolunu buldu: Duraklatılan YouTube videolarını reklam alanına dönüştürmek. YouTube’un bir iletişim yöneticisi, The Verge’e yaptığı açıklamada, Pause reklamlarını tüm reklamverenlere sunduklarından beri hem reklamverenlerden hem de gözden geçirenlerden olumlu geri dönüşler aldıklarını dile getirdi.

YouTube, ilk olarak 2023 yılında belirli reklamverenlerle duraklatılan ekranlarda reklam gösterme fikrini denemeye başlamıştı. Google’ın iş geliştirme sorumlusu Phillip Schindler, geçtiğimiz Nisan ayında, reklamverenlerin bu yeni reklam konseptinden memnun olduğunu açıklamıştı. Ancak, YouTube izleyicileri bu durumdan aynı memnuniyeti paylaşmıyor.

Reddit kullanıcıları, yeni duraklatma ekranı reklamlarına ait ekran görüntüleri paylaştı ve bu reklamlara yönelik tepkileri oldukça olumsuz. Birçok kullanıcı, duraklatılan ekranlarda reklam görmenin rahatsız edici olduğunu belirtti.

YouTube mobil uygulamasında da bu reklamlar görülüyor

Duraklatılan videolarda reklam gösterimi yalnızca YouTube web sitesiyle sınırlı değil. Site kullanıcılarının aktardığına göre, YouTube’un mobil uygulamasında da videolar duraklatıldığında reklamlar ortaya çıkıyor.

Aslında duraklatma ekranı reklamları yeni bir konsept değil. AT&T’nin DirecTV hizmeti ve Hulu gibi bazı yayın platformları, düşük abonelik seviyesine sahip kullanıcılara duraklatıldığında reklam gösteriyor. Benzer şekilde, Amazon’un Fire tabletleri gibi bazı ürünleri de kilit ekranında reklam gösterimi yapıyor. Amazon, geçtiğimiz mayıs ayında yaptığı açıklamada, oturma odası cihazlarında reklam alanını genişletmeyi planladığını duyurmuştu.

Bu yeni reklam stratejisi, reklamverenlerin ilgisini çekerken; kullanıcılar arasında pek de hoş karşılanmayacak gibi görünüyor. YouTube, reklam gösterimleri konusundaki politikalarını sürekli olarak geliştirse de, bu durumun izleyiciler arasında uzun vadede nasıl bir etki yaratacağı merak konusu.