YouTube, ünlü oyuncu ve sporcuların yapay zekâ ile oluşturulan dijital benzerliklerini yönetmelerine olanak tanıyan bir teknoloji geliştirmek üzere dünyanın en büyük yetenek ajanslarından biri olan Creative Artists Agency (CAA) ile iş birliği yaptı. YouTube, resmi blogunda yaptığı açıklamada, “Bu iş birliği sayesinde dünyanın en etkili isimlerinden bazıları, YouTube’da yüzleri veya diğer benzerliklerini içeren yapay zekâ ile oluşturulmuş içerikleri tespit ve yönetmek için erken aşama bir teknolojiye erişim sağlayacak,” ifadelerine yer verdi.
YouTube, bu “benzerlik yönetimi teknolojisi”ni ilk olarak CAA’ya bağlı olan ve ödüllü oyuncular ile NBA ve NFL yıldızları gibi üst düzey sporcular üzerinde test etmeyi planlıyor. Sistem, yapay zekâ ile oluşturulan içerikleri tarayarak ilgili kişilerin bu içerikleri kolayca tespit etmesine ve YouTube’un gizlilik şikâyet süreci aracılığıyla kaldırma talepleri göndermesine olanak tanıyacak.
YouTube, CAA’nın geniş ve etkili müşteri ağı sayesinde, teknolojiyi daha geniş bir kitleye sunmadan önce önemli veriler elde etmeyi planlıyor. İlerleyen süreçte, bu yeniliğin popüler YouTube içerik üreticileri, yaratıcı profesyoneller ve diğer yetenek ajanslarına da sunulacağı belirtiliyor.
YouTube, blog yazısında CAA’yı bu teknoloji için ideal bir ilk ortak olarak tanımladı. Ajans, CAAvault adlı hizmetiyle, müşterilerinin yüz, beden ve ses gibi dijital benzerliklerini tarayarak güvenli bir şekilde depolamak konusunda sektörde öncü bir konumda bulunuyor.
YouTube yeni teknolojisiyle tartışmaları alevlendirecek
Yapay zekâ ve dijital haklar konusundaki tartışmalar, özellikle Hollywood’da giderek yoğunlaşıyor. Bazı ünlüler, seslerinin yapay zekâ tarafından lisanslı olarak kullanılmasını kabul ederken, birçok kişi bu teknolojilere karşı çıkıyor. Örneğin, Friends dizisinin yıldızı Lisa Kudrow, geçtiğimiz günlerde bir podcast yayını sırasında, Here filminde Tom Hanks ve Robin Wright’ın dijital versiyonlarının kullanılmasını eleştirerek, “Bu bir yapay zekâ onayıdır. İnsanlar için, özellikle de yükselen oyuncular için ne kalacak? Sadece lisanslama ve yeniden kullanma olacak. İnsanlar için gerçek işler nerede?” şeklinde konuştu.
Yapay zekâ ile dijital içerik üretiminin hem etik hem de yasal boyutları, özellikle büyük dil modelleri (LLM’ler) gibi teknolojilerle birlikte, yeni zorluklar ortaya çıkarıyor. YouTube’un bu yeni teknolojisi, bu alandaki tartışmaları daha da alevlendirecek gibi görünüyor.