Teknoloji

YouTube’un içerik oluşturucuları telif hakkı sistemini kendi sesleriyle aşıyor

youtube sıra

YouTube üzerinde video hazırlayanlar ve Twitch‘te yayın yapanlar, YouTube’un yoğun şekilde eleştirilen telif hakkı sisteminin etrafından dolaşmak adına popüler şarkıların “akapella” versiyonlarını kaydediyor. TikTok’taki popüler paylaşımlara karşılık vermek amacıyla hazırlanan reaksiyon videoları, YouTube’un telif hakkı sisteminin yeniden tartışılmasının altında yatan en önemli sebep olarak öne çıkıyor.

Hazırlanan reaksiyon videolarında TikTok videolarından alınan parçalar yer alıyor. TikTok’taki videolarda Sony ve Warner gibi plak şirketlerinin çatısı altında bulunan şarkıcıların eserlerinin yer alması ve bu şirketlerin telif hakkı iddiasında bulunması, içerik sahiplerinin videodan para kazanmasını engelliyor.

YouTube’un Danny Gonzalez ve Kurtis Conner gibi ünlü isimleri, bu problemi aşmak adına videolardaki şarkıları kendileri söylemeye başladılar. Ekranda gösterilen TikTok videosundaki şarkıları kendi seslerinden söyleyen içerik oluşturucuları, neden böyle bir şey yaptıklarını da açıklıyorlar. Conner, işi şakaya vurarak “Bence bu videoları daha iyi yapıyor” ifadesini kullanıyor. Kötü bir sesi duymak pek hoş olmasa da, bunun YouTube’un telif ihlâli sisteminin etrafından dolaşmanın eğlenceli bir yolu olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Bu hamle sayesinde geçmişte telif ihlâli nedeniyle para kazanılamayan videolardan da para kazanmak mümkün hâle geliyor. Böylelikle plak şirketlerinin taleplerinin engellenmesi ve YouTube’un otomatik telif sisteminin tetiklenmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

TikTok videoları için hazırlanan reaksiyon videoları, YouTube’daki telif hakkı süreçlerinin nasıl işlediğinin görülmesi ve içerik sahiplerinin kızgınlığının anlaşılması açısından önem taşıyor. TikTok videolarında duyulan müziğin uzunluğu 10 saniyeyi geçmiyor. Ancak bu bile telif hakkı talebinde bulunabilmesi açısından yeterli oluyor. TikTok söz konusu şarkıların lisansını aldığı için bu platformda bir sorun yaşanmıyor.

YouTube’daki içerik oluşturucularının kendilerine ait olmayan içerikler barındıran videolardan para kazanmasıyla ilgili sorun hâlâ güncelliğini koruyor. Reaksiyon videoları, hâlihazırda YouTube kültüründe ciddi bir yere sahip. Film fragmanları için hazırlanan reaksiyon videoları, YouTube’da büyük ilgi görüyor.

https://youtu.be/fvf3Vau2NZM

Gonzalez ve Connor tarafından bulunan çözümün sadece TikTok videolarında işe yaramadığını belirtmek gerekiyor. Oyun içerikleri hazırlayanlar ve oyun yayınları yapanlar da YouTube Content ID sisteminin etrafından bu yöntemle dolaşıyor. The Apekz, Kingdom Hearts 3 için yayınladığı videoya Frozen (Karlar Ülkesi) filminin ünlü şarkısı Let It Go’yu aynı yöntemle yerleştirerek telif hakkı uyarısı almaktan kurtuldu.