Teknoloji

YouTube yeni Topluluklar özelliğiyle içerik üreticileri ve takipçilerinin etkileşimini kolaylaştıracak

youtube

Birçok içerik üreticisi, YouTube’da videolar yayınlıyor ancak hayranları ve izleyicileriyle etkileşim kurmak için genellikle diğer platformlara yöneliyor. YouTube, “Topluluklar” adlı yeni özelliğiyle bu etkileşimleri doğrudan platformda sunmayı hedefliyor. Böylece içerik üreticilerinin Discord, WhatsApp, Instagram veya Reddit gibi platformlara başvurmalarına gerek kalmayabilir.

New York’ta düzenlenen Made on YouTube etkinliğinde tanıtılan Topluluklar özelliği, eski tarz forumlar, subreddit’ler ve Facebook gruplarının bir karışımı gibi. Bir içerik üretici, topluluğunu aktif hale getirdiğinde, topluluğa katılan herkes gönderi paylaşabiliyor ve birbirlerine yanıt verebiliyor. Bu toplulukların, içerik üreticisinin etrafında toplanmış izleyicilerin ilgilendiği konular üzerine sohbet etmesi amaçlanıyor. Ancak YouTube yorum bölümündeki deneyimlere dayanarak, bu etkileşimlerin her zaman bu şekilde olmayabileceğini söylemek mümkün. Ayrıca içerik üreticilerinin kendi metinlerini, görüntülerini ve diğer içeriklerini paylaşabileceği özel bir bölüm de bulunuyor.

YouTube, bu tarz etkileşim özellikleri üzerinde uzun süredir çalışıyor. Zaten halihazırda platformda “Topluluk” adlı bir özellik var, ancak bu, içerik üreticilerinin video dışı içerikler paylaşmasına olanak tanıyan bir araç ve çok fazla kullanılmıyor. Yeni Topluluklar sistemi ise izleyicileri, favori içerik üreticilerine daha yakın hissettirmek ve onların yaratıcı süreçlerine dahil etmek amacıyla çok daha etkileşimli bir yapıya sahip.

Bu kadar yeni etkileşim bazı içerik üreticiler için bunaltıcı olabilir. YouTube bu nedenle “Topluluk Merkezi” adlı yeni bir aracı da tanıtıyor. Bu araç, YouTube Studio uygulamasındaki yorum bölümünün yerine geçecek ve içerik üreticilerine kanallarındaki tüm aktivitelerin birleşik bir görünümünü sunacak. YouTube’un yapay zeka sistemleri, iyi yorumları öne çıkaracak ve içerik üreticilerine yanıt önerileri sunacak, böylece mümkün olduğunca çok kişiye geri dönüş yapmaları sağlanacak.

YouTube Topluluklar özelliğini gelecek yıl daha geniş bir kitleye sunacak

Yeni araçlara rağmen, Topluluklar içeriğin yönetimi konusunda bazı zorluklar çıkarabilir. Özellikle hayranların artık sadece yorum bırakmakla kalmayıp, kendi içeriklerini de paylaşabilecek olması bu zorlukları artırabilir. Bu nedenle YouTube, her içerik üreticisinin bu özelliği kendisi açabilmesini sağlayarak ve bu özelliği yavaş yavaş kullanıma sunarak kontrollü bir yaklaşım izliyor. Şu an sadece birkaç kanal için aktif olan bu özellik, şirketin belirttiğine göre, gelecek yıl daha geniş bir kitleye sunulacak.