YouTube, geçtiğimiz eylül ayında YouTube Shorts para kazanma seçeneğinin yolda olduğunu haber vermişti. Şirket, yaptığı son duyuruyla içerik yapımcılarının 1 Şubat’tan itibaren Shorts’tan reklam geliri elde etmeye başlayabileceklerini duyurdu.
YouTube’un İş Ortağı Programı’nda yapılan değişiklik doğrultusunda, Shorts’tan para kazanmak istese de istemese de, şu anda programa dahil olan herkesin yeni sözleşme şartlarını imzalaması gerekecek.
İçerik yapımcıları, Super Chat’ler ve alışveriş entegrasyonları gibi araçların yanı sıra, şirketin oluşturduğu içerik oluşturucu fonu aracılığıyla 2021’de kullanıma sunulan Shorts formatından bir süre boyunca biraz para kazanabildi. Ancak bu modelin kapsamı geniş değildi ve uzun ömürlü olmadı. Şimdi de TikTok’un yaptığından daha iyi bir model sunuyor. TikTok, reklam gelirini içerik oluşturucularla doğrudan paylaşmıyor, YouTube ise yıllardır geleneksel videolara sunduğunu şimdi kısa Shorts formatına getiriyor.
Tabii ki, içerik yapımcıları, istemedikleri takdirde kısa videolardan para kazanmayı tercih etmek zorunda kalmayacaklar. YouTube, iş ortağı programının şartları için modüler bir sistem getirdiğini söylüyor. Programdaki herkesin, sitede ne yayınlayabilecekleri ve ödemenin nasıl çalıştığı gibi şartları belirleyen bir temel sözleşme imzalaması gerekecek. Bu, halihazırda YouTube İş Ortağı olan içerik oluşturucular için geçerlidir. Şirket, yapımcıların yeni şartları kabul etmek için 10 Temmuz 2023’e kadar süreleri olacağını, aksi takdirde platformla para kazanma yeteneklerinin kapatılacağını ve programa yeniden başvurmaları gerekeceğini söylüyor.
Yapımcıların İzleme Sayfası ve Shorts’tan para kazanmak için ayrı ayrı kabul edebileceğiniz ek sözleşmeler bulunuyor. 1 Şubat’ta kullanıma sunulacak olan Shorts sözleşmesi yapımcılara “Shorts akışındaki videolar arasında görüntülenen reklamlardan” elde edilen gelirden bir pay sağlayacak. İzleme Sayfası sözleşmesi ise esas olarak diğer unsurları kapsıyor; YouTube, YouTube Music veya YouTube Kids’de canlı yayınlar ve geleneksel “uzun biçimli” videoları ilgilendiriyor.
Ayrıca Ticari Ürünler için de özel bir bölüm var. Burası da kanal üyelikleri, Süper Chat, Süper Etiketler ve Süper Teşekkür gibi araçları kapsıyor. Şirket, bu özellikleri kanalı için açmamış olanların bu bölüme dair şartları onaylamayabileceklerini söylüyor.
YouTube, bu modüler yaklaşımın para kazanma sözleşmesinin tamamını güncellemek veya değiştirmek zorunda kalmadan gelecekte yeni para kazanma fırsatları eklemesine izin vereceğini söylüyor. Ayrıca şirket, içerik ortağı programına katıldıktan sonra belirli para kazanma modüllerini devre dışı bırakabileceğinizi söylüyor.
YouTube İş Ortağı Programı’na katılım şartları da değişiyor
YouTube Shorts para kazanma imkanı için tarihi belli eden söz konusu duyuru, YouTube’un İş Ortağı Programı’na katılmak için şart koştuğu gereksinimleri yeniden elden geçirdiği bir sırada geliyor. Eskiden var olan gereksinimlerden biri, içeriğinizin son 12 ay içinde herkese açık biçimde 4 bin saat boyunca izlenmiş olmasıydı. Ekim 2022’den itibaren Shorts da bu sayıya dahil edildi. Ancak YouTube İş Ortağı Programı genel bakış ve uygunluk destek sayfasına göre, Ocak 2023 itibariyle artık durum böyle değil. Bunun yerine, artık kısa olmayan içeriklerde 4 bin saat izlemeye sahip olmanız veya son 90 gün içinde ise herkese açık kısa videolarınızda 10 milyon görüntüleme elde etmeniz gerekiyor. Her iki durumda da, hak kazanmak için en az 1.000 abonenizin olması gerekir.