Diğer kullanıcıların videolarından ses örneği alabilmek, TikTok’un en güçlü yönlerinden biridir. Bu, popüler videoların platform boyunca yayılmasına izin verir ve kullanıcıların aynı sese sahip videoları izleyerek yeni içerikleri keşfetmelerini sağlar. Yakında YouTube da, TikTok rakibi Shorts’ta benzer bir özelliği sunacak. Yani kullanıcıların YouTube’a yüklenen herhangi bir içerikten seslerin bir kısmını almalarına olanak tanıyacak.
YouTube bu özelliği geçen ay bir topluluk destek gönderisinde resmi olarak duyurmuştu. Ancak The Verge sitesine verdiği bilgide, YouTube Shorts’un Birleşik Krallık, Kanada ve aralarında Arjantin, Brezilya, Şili, Meksika, Kolombiya, Peru ve Venezuela’nın bulunduğu bir dizi Latin Amerika ülkesindeki çıkışının bir parçası olarak artık ilk kez yeni ülke pazarlarında kullanıma sunulacağını söyledi. YouTube ses örnekleme aracı, önümüzdeki haftalarda ABD dahil olmak üzere Shorts’un kullanımda olduğu diğer pazarlarına gelecek.
Shorts kullanıcıları, diğer Shorts videolarından ve ayrıca lisanslı müzik kitaplığından sesleri zaten örnekleyebiliiyor. Ancak bu güncelleme, kolayca erişebildikleri sesleri büyük ölçüde genişletecek. Bu güncelleme, YouTube kullanıcılarını mobil uygulamadaki yeni bir “Oluştur” düğmesi aracılığıyla Shorts özelliğine yönlendirecek. Bu, videoların altında beğen ve beğenme butonlarının yanında görünecektir. Tıklamak, kullanıcılara videonun sesini Shorts’ta örnekleme seçeneği sunar. Ayrıca, Shorts izleyicileri YouTube’daki orijinal kaynağa geri dönmek için herhangi bir videodaki sese dokunabilecekler.
Yeni YouTube Shorts özelliği tartışma yaratıyor
YouTube’un Shorts ürün sorumlusu Todd Sherman, The Verge sitesine verdiği demeçte, bu özelliğin uzun soluklu içerik oluşturucularının “topluluğun videolarında ilginç bir şey bulmasına izin vererek ondan faydalanmalarını” sağlayacağını söyledi. Shorts kullanıcılarının örnek sesle bir şeyler yaratabileceğini ve sesin yaratıcılarının videolarına daha fazla trafik ve görünme çekebileceğini söylüyor. “Uzun biçimli içerik oluşturucularının bakış açısından, birçok insanın kendi eserlerinin yeniden karıştırılmasından heyecan duyduğunu düşünüyorum.”
Yine de tüm içerik oluşturucular bundan memnun değil. YouTuber yapımcıları, video yükleme ayarlarında Shorts kullanıcılarının seslerine erişmesini sağlayan yeni bir onay kutusunu fark ettikten sonra, birçoğu bunun insanların içeriklerini “çalmasına” izin vereceğine dair şikayette bulundu. Yurt dışında da bu YouTube Shorts izinleriyle ilgili birçok tepki videosu bulunuyor.
Söz konusu İzinler kutusu, Shorts kullanıcılarının YouTube videolarından ses örneklemesi özelliğinden önce çıkarılmış gibi görünüyor. Henüz Türkiye’de bu izin kutusu görünmese de, şu anda her video için elle işaretlenmesi gerekiyor. Ancak Sherman şirketin toplu bir devre dışı bırakma seçeneği üzerinde çalıştığını söylüyor.
Bir YouTube örnekleme özelliği beraberinde başka sorunlar getirebilir. Yıllar boyunca YouTube’a, çoğu hassas veya doğası gereği kişisel olan çok sayıda içerik yüklendi. Bu içeriklerin yükleyicileri, tacize veya kötüye kullanıma neden olabileceğinden videolarının örneklenmesini istemeyecektir. Buna rağmen, örnekleme özelliği, kabul yerine devre dışı olarak işaretlenecektir. Bu, tüm YouTube videolarının varsayılan olarak örneklenebilir olacağı ve içerik oluşturucuların Shorts’ta hangi videoların kullanılmasını istemediklerini belirtmeleri gerektiği anlamına gelir.
Sherman, YouTube’un bu olası sorunların farkında olduğunu ancak şirketin içerik oluşturucularla yaptığı tartışmalarda özelliğin gelişiyle ilgili heyecanın çok daha yüksek olduğunu gördüklerini kaydetti. “Kişisel veya hassas olduğunu düşündüğünüz video örnekleriyle ilgili bazı endişeler var ve bu nedenle içerik oluşturucular devre dışı bırakma olanağı istedi. Ama aynı zamanda, eğer bu çok seçici şekilde bir tercih ise, bunun bir şekilde işe yaramadığını da biliyor gibi görünüyorlar.” diyor.
YouTube, Shorts’u ilk olarak geçen yılın eylül ayında Hindistan’da yayınlamıştı. Geçtiğimiz mart ayında da ABD’ye geldi. Şimdilerde YouTube’a mobil uygulamalarından girenler YouTube Shorts formunda kısa videoları Türkiye’de görebiliyor. Ne var ki, henüz Shorts içerik oluşturucu araçları Türkiye’de kullanılmıyor. YouTube geçen ay, bireysel içerik oluşturucuların tam olarak ne kadar kazanabileceği net olmasa da, uygulamayı kullanmaları için içerik oluşturuculara 100 milyon ABD doları ödemeyi planladığını duyurmuştu.