Eğlence

YouTube ile SESAC anlaştı, popüler isimlerin şarkıları geri dönüyor

youtube premium

YouTube, müzik lisanslama kuruluşu SESAC ile bir anlaşmaya vararak hafta sonu kaldırılan şarkıları geri getirecek. Adele, Nirvana gibi sanatçılara ait birçok hit şarkı, YouTube’un mevcut anlaşmayı yenileme sürecindeki eksiklik nedeniyle platformdan kaldırılmıştı.

SESAC, The Verge’e yaptığı açıklamada yeni anlaşmayı doğruladı ancak YouTube’un şarkıları 1 Ekim’deki sözleşme süresi dolmadan önce “tek taraflı” olarak kaldırdığını belirtti.

SESAC Performans Hakları Başkanı ve COO’su Scott Jungmichel, anlaşma hakkında şu ifadeleri kullandı: “SESAC’ın şarkı yazarları ve yayıncılarının müziklerinin kullanımı için adil bir şekilde tazmin edilmesi konusunda YouTube’la bir anlaşmaya vardık. Bu süreçte hem üyelerimizin hem de o şarkıları seslendiren sanatçıların desteğini ve sabrını takdir ediyoruz. YouTube’la yaptığımız müzakereler sırasında üyelerimizin eserleri, sözleşme bitiş tarihi olan 1 Ekim 2024’ten önce YouTube tarafından tek taraflı olarak kaldırıldı. YouTube, bu şarkıları içeren videoları geri yükleme sürecine başladı.”

Avrupa Sahne Yazarları ve Besteciler Derneği yani kısa adıyla SESAC, resmi internet sitesine göre, 15.000’den fazla üye şarkı yazarı, besteci ve müzik yayıncısı adına 1,5 milyondan fazla şarkının kamuya açık performansını lisanslıyor.

Popüler şarkılar kısa süre içinde yeniden YouTube üzerinden dinlenebilecek

YouTube’un Küresel İletişim ve Halkla İlişkiler Temsilcisi Mariana De Felice, The Verge’e yaptığı açıklamada, “SESAC’ın teklifimizi yeniden değerlendirmesinden memnunuz. Bir anlaşmaya vardık ve içerikler kısa süre içinde geri yüklenecek” dedi. Anlaşmanın süresi veya diğer detaylar ise açıklanmadı. YouTube’un resmi X (eski Twitter) hesabı @TeamYouTube tarafından yapılan bir paylaşımda, ABD’de hem YouTube genelinde hem de YouTube Music’te şarkıların etkilendiği ve “bir iki gün içinde” geri yükleneceği belirtildi.