YouTube, Premium abonelik fiyatlarına yönelik güncellemelerine bir yenisini daha ekledi ve Türkiye’deki abonelik ücretlerine bir kez daha zam yaptı. Platformun reklam engelleyici kullanımını kısıtlaması sonrası Premium aboneliğe olan talepte artış yaşanmış, YouTube bu durumdan yararlanarak geçtiğimiz yıl ilk zam kararını almıştı. Bu yıl ise Türkiye’deki kullanıcıları etkileyen yeni bir fiyat artışı daha devreye girdi.
Açıklanan güncel fiyatlara göre, Premium aboneliğin öğrencilere yönelik en uygun paketi olan “Öğrenci” aboneliğinin aylık fiyatı 52,99 TL’ye çıktı. Geçtiğimiz aylarda 37,99 TL olan bu paketin fiyatındaki artış, öğrenci kullanıcıların bütçesini zorlayacak gibi görünüyor. Bireysel paket ise 57,99 TL’den 79,99 TL’ye yükseldi ve bu da bireysel kullanıcılar için ciddi bir fiyat değişikliği anlamına geliyor.
YouTube Premium’un en pahalı abonelik seçeneği olan Aile paketi, zam öncesinde 115,99 TL olarak belirlenmişken, bu son artışla birlikte 159,99 TL’ye yükseldi. Beş farklı aile üyesinin aynı abonelikle reklam olmadan video izleme, çevrimdışı izleme gibi Premium avantajlardan yararlanmasına olanak tanıyan Aile paketi, artık önceki kadar cazip bir seçenek olarak değerlendirilmeyebilir.
YouTube Premium abonelerine farklı avantajlar sunuyor
YouTube Premium, kullanıcılarına reklamsız izleme, video indirme ve arka planda oynatma gibi özellikler sunarak, standart YouTube deneyimini geliştirmeyi hedefliyor. Özellikle reklam arası kesintisiz müzik dinleme, video izleme ve Google Meet entegrasyonu gibi imkanlar sunan Premium, kullanıcıların bu özellikler için aylık abonelik bedelini ödemeyi tercih etmesine yönelik bir avantaj yaratmaya çalışıyor.
YouTube’un fiyat artışı, platformun genel stratejisinin bir parçası olarak da değerlendirilebilir. YouTube, Premium aboneliği kullanıcılar arasında yaygınlaştırmak ve özellikle reklam engelleyici kullanımı azaltmak için bir süredir sıkı tedbirler alıyor. Reklam engelleyicileri devre dışı bırakma kararı, kullanıcıları Premium aboneliğe yönlendirmek amacıyla alınmış bir adım olarak görülüyor. Ancak bu stratejinin kullanıcılar üzerindeki etkisinin ne ölçüde kalıcı olacağı tartışmalı.