EğlenceManşetler

YouTube toplam görüntülenmesi 10 bini geçmeyen yapımcıları İş Ortağı programına almayacak

youtube ios 14

youtubeYouTube beş yıl önce iş ortağı programını herkese açmıştı. Bu herkes için büyük bir fırsattı. Video paylaşım servisine üye olan ve video yüklemeye başlayan herkesin anında para kazanmaya başlama imkanı bulunuyordu. Bu model YouTube’un web’in en büyük video platformu hâline gelmesine büyük katkısı oldu. Ancak bazı problemleri de beraberinde getirdi. İnsanlar başkalarına, bazen büyük plak şirketlerine veya film stüdyolarına, bazen diğer popüler YouTube yapımcılarına ait olan içeriklerin yüklendiği hesaplar oluşturmaya başladılar.

YouTube bu kötü davrananlarla mücadele etmek adına, iş ortağı programında bugün önemli bir değişiklik yapacağını duyurdu. Bundan böyle yapımcılar, kanallarında toplam 10 bin görüntülemeye ulaşmadıktan sonra para kazanmaya başlayamayacak. YouTube bu eşiğin bir kanalın meşru olup olmadığını anlamak için yeterli bilgiyi sağlayacağına inanıyor. Bununla birlikte yeni bağımsız yapımcıları servise kayıt olma noktasında alıkoymayacaktır.

Servisin ürün yönetiminde sorumlu başkan yardımcısı Ariel Bardin, konuyla ilgili olarak yayınlanan blog yazısında, önümüzdeki birkaç hafta içinde İş Ortağı Programına katılmak için başvuran yeni yapımcılar için inceleme süreci ekleyeceklerini belirtti. Bir yapımcı kanalında toplam 10 bin görüntülemeye ulaştıktan sonra, aktivitelerinin yönergelere uygun olup olmadığı incelenecek. Eğer her şey düzgün görünüyorsa, bu kanal İş Ortağı Programına eklenecek ve içeriklerinde reklam gösterimi başlayacak. Bardin, bu yeni eşiklerin gelir akışının sadece oyunu kuralına göre oynayan yapımcılara yardımcı olacağına inanıyor.

Tabii ki, videoları sahtekâr yapımcılar tarafından yeniden yüklenen yapımcıların haklarını korumanın yanı sıra, bu yeni kurallar YouTube’un saldırgan ve hakaret içeren videoları platformunda para harcayan markalardan uzak tutmasına da katkıda bulunacaktır. Bu, Google’ın video paylaşım servisi için son haftalarda en büyük problemlerden biri hâline gelmişti. Bardin, bu yeni sınırın kendilerine bir kanalın geçerliliğini belirleme açısından yeterli veriyi sağlayacağını dile getiriyor. Ayrıca bir kanalın topluluk yönergelerine ve reklamcı politikalarına da uyduğunu doğrulamada kendilerine yardımcı olacağını ekliyor.

 

YouTube giderek TV kanallarının her zaman diliminde rakibi hâline gelmişti. Aynı zamanda özellikle gençler arasında video yapımcılığına olan hevesi artırmıştı. Tabii ki, para kazanma imkanı da hevesin artmasının önemli etkenlerinden bir tanesi olmuştu. Video servisi yapımcılarının sayısının giderek daha da arttığı bir ortamda bu yeni sınırlamalara nasıl tepki verileceğini zamanla göreceğiz.