Teknoloji

YouTube, küçük kanallara destek İçin Hype özelliğini duyurdu

youtube hype

YouTube, platformdaki küçük içerik üreticilerinin büyümesine ve daha fazla izleyiciye ulaşmasına yardımcı olmayı amaçlayan yeni bir özellik duyurdu: Hype. Bu özellikle birlikte, yarım milyona kadar abonesi olan kanalların daha fazla öne çıkması ve izleyici kitlesinin genişlemesi hedefleniyor. YouTube’un Ürün Yönetimi Direktörü Bangaly Kaba’ya göre, 500 bin aboneye ulaşıldığında hem büyüme hem de gelirde önemli bir artış görülüyor. Ancak, YouTube bu noktaya ulaşmadan önceki küçük içerik üreticilerine de daha fazla destek olma ihtiyacı hissetmiş durumda.

Hype, YouTube’un daha küçük kanalların keşfedilmesini sağlamak amacıyla geliştirdiği tamamen yeni bir promosyon sistemi. Bu sistemde izleyicilerin beğendiği videoları öne çıkarması için “hype” butonu devreye giriyor. Beğenilen ve desteklenen videolar, platform genelinde bir liderlik tablosunda yer alıyor. Bu tablo, kullanıcıların özellikle önerdiği içeriklerin toplandığı bir alan olarak, küçük kanallara dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Küçük kanallara odaklanan yeni keşif sistemi

2023 yılı başlarında çalışmalarına başlanan Hype özelliği, YouTube’un topluluk odaklı yapısını güçlendirmek adına önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Kullanıcılardan gelen geri bildirimler doğrultusunda geliştirilen özellik, izleyicilerin yalnızca video izlemekle kalmayıp, favori içerik üreticilerini aktif olarak desteklemesini hedefliyor. Kaba’nın açıklamalarına göre, kullanıcılar özellikle yaratıcı süreç üzerinde etkili olmak ve izledikleri içeriklerde katkıda bulunmak istiyorlar. Ayrıca, izleyiciler arasında sıkça dile getirilen bir talep de, daha fazla içerik üreticisiyle etkileşim kurma isteği.

Hype sistemi, aynı zamanda daha az bilinen kanallara dikkat çekmek ve izleyici kitlesini genişletmek amacıyla tasarlandı. Özellikle küçük kanalların önerilerde daha fazla yer alması, büyük kanalların hakimiyetini dengelemeye yönelik bir hamle olarak görülüyor. Sistem, izleyicilerin yalnızca üç kez hype kullanmasına izin veriyor ve her “hype” belirli bir puan getiriyor. Küçük kanallar, daha az aboneye sahip oldukları için bu puanlamada avantajlı konumda. Bu sayede, büyük kanalların sürekli liderlik tablosunu domine etmesi engellenmeye çalışılıyor.

YouTube, Hype sistemiyle izleyicilere hem destekledikleri içerikleri öne çıkarma fırsatı sunuyor hem de keşif süreçlerini daha anlamlı hale getirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda, liderlik tabloları ülkeler bazında farklılık gösteriyor ve gelecekte kullanıcılara özel kişiselleştirilmiş hype sekmeleri sunulması planlanıyor. Bu sayede, kullanıcılar ilgilendikleri kategorilere yönelik videoları daha kolay keşfedebilecekler.

Hype özelliğinin detayları

Hype sisteminin temel işleyişi, bir videonun yayınlandıktan sonraki ilk yedi gün içinde hype alması üzerine kurulu. Yarım milyondan az abonesi olan kanallar için geçerli olan bu sistemde, videolar belirli puanlarla değerlendiriliyor ve en çok hype alan 100 video liderlik tablosuna giriyor. Bu noktada, YouTube’un geleneksel algoritmasıyla Hype sistemi arasında bir etkileşim olmayacak. Ancak Hype’ın, öneriler sekmesinde kendine özel bir yer edinmesi ve zamanla kategorilere özel filtrelerle kullanıcıların ilgisini daha fazla çekecek bir yapıya dönüşmesi planlanıyor.

Hype, izleyicilerin içeriklere yatırım yapma ve destekledikleri videoların başarısını görme isteğini karşılıyor. Haftalık olarak izleyicilere, destekledikleri videoların performanslarını gösteren bir özet rapor sunulacak. Bunun yanı sıra, erken hype veren izleyiciler ve liderlik tablosuna giren videolara hype atan kullanıcılara rozetler verilecek. Bu sayede, izleyiciler arasındaki etkileşim de teşvik ediliyor.

YouTube’un Hype özelliği, içerik üreticileri için ise bir başka fırsat anlamına geliyor. Favori içerik üreticilerini destekleyen izleyicilerin, içeriklerin daha fazla görünür olmasına yardımcı olması ve aynı zamanda bu içerik üreticilerin kazançlarının artmasına katkı sağlaması hedefleniyor. Sistem içinde ileride ücretli hype seçenekleri de sunulabilir; böylece kullanıcılar sınırlı sayıdaki hype haklarını artırmak için ücretli seçeneklere başvurabilecekler.