Teknoloji

YouTube sesi ve görüntüsü değiştirilmeyen videolar için yeni bir etiket sistemi getiriyor

youtube premium

YouTube, kameradan kaydedilen ve ses ile görüntü açısından değiştirilmemiş videoları belirten yeni bir etiket sistemi getiriyor. “Kamerayla çekildi” etiketi, dijital içerik doğrulama hizmeti Trupic’in YouTube kanalına yüklediği bir videoda görüldü. Trupic, bu etiketin YouTube’daki ilk C2PA İçerik Bilgileri ile doğrulanmış video olduğunu belirtiyor.

YouTube, yüklenen videoların doğruluğunu tespit etmek için C2PA standardını kullanacak, bu da özelliğin yalnızca ilgili meta verileri destekleyen kayıt cihazları ve araçlarla çalışacağı anlamına geliyor. YouTube’un bu yeni özellik için oluşturduğu yardım sayfası, etiketin “içerik oluşturucunun videonun kaynağını doğrulamak ve ses ile görsellerin değiştirilmediğini onaylamak için belirli bir teknoloji kullandığını” gösterdiğini belirtiyor. Ancak, bu etiketin görünebilmesi için içerik oluşturucuların C2PA 2.1 veya üstü sürümle uyumlu araçları kullanması gerekiyor. Bu sebeple, bu etiketi uzun bir süre boyunca sıkça görmemiz olası değil. Leica gibi bazı şirketler geçen yıl donanımlarına içerik bilgilerini eklemeye başlamıştı; ancak bu bilgilerin YouTube etiketini tetikleyip tetiklemeyeceği henüz net değil.

Google, The Verge’e gönderdiği bir e-postada, YouTube izleyicilerine C2PA bilgilerini nasıl iletebileceklerini “araştırdıklarını” belirtti ve AI ile üretilen içeriklerde şeffaflığı artırma amacını anlatan blog yazısına dikkat çekti. Videoların bu etiketi alabilmesi için her adımın C2PA standardını desteklemesi ve aşağıdaki unsurlardan kaçınması gerekiyor:

  • Kaynağı izlenemez hale getiren ya da videoyu orijinal kaynağa geri götürmeyi zorlaştıran düzenlemeler. Örneğin, C2PA meta verileri ile bir görüntü yakalar ve bunu C2PA 2.1 veya üstünü desteklemeyen telefonunuzun fotoğraf albümüne kaydederseniz, bu zinciri bozabilir.
  • Videonun temel doğasını veya içeriğini önemli ölçüde değiştiren düzenlemeler, buna ses veya görseller de dahil.
  • Videoyu C2PA standartlarına (2.1 ve üstü sürüm) uyumsuz hale getiren düzenlemeler.

Google, bu yılın başlarında YouTube kullanıcılarının AI ile oluşturulmuş içeriklerini kendi kendilerine beyan etmelerini zorunlu kılan “değiştirilmiş veya sentetik içerik” etiketini de başlatmıştı.

YouTube, C2PA ile video doğruluğunu artırmayı hedefliyor

YouTube’un bu yeni etiketi, platformda paylaşılan içeriklerin doğruluğunu artırmak adına atılmış bir adım olarak görülüyor. Ancak bu teknolojinin yaygınlaşması zaman alabilir, çünkü içerik oluşturucuların bu etiketin kullanılabilmesi için belirli araçları tercih etmeleri gerekiyor. Yapay zeka ile üretilen içeriklerin çoğalmasıyla birlikte, bu tür şeffaflık sağlayan özellikler platformda daha fazla önem kazanacak gibi görünüyor.