Yerli otomobil geçen yılın sonlarında ilk kez gösterildiğinde, bu aracın markasının sonra açıklanacağı belirtilmişti. Araçtan ise Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun kısaltması olan TOGG olarak bahsedilmişti. Bu kısa ve akılda kalıcı terim o kadar benimsendi ki, en sonunda yerli otomobilin yola TOGG markası ile devam etmesine karar verildi.
Habertürk’ün haberine göre, TOGG CEO’su Gürcan Karakaş marka beğeni endeksi yaptırdıklarını söyledi. Yaptırılan endekste ise TOGG’un marka beğeni oranı yüzde 73 seviyesine ulaştı. Bu nedenle şimdilik yola TOGG markasıyla devam etme kararının alındığını sözlerine ekledi.
Bu arada TOGG markası Avrupa Birliği, ABD, Çin, Rusya, Kanada, Güney Kore, Japonya ve Azerbaycan’da tescil edildi. Karakaş, 2022’in son çeyreğinde ilk araçların Gemlik’teki fabrikadan inmeye başlayacağının da müjdesini verdi.
TOGG’un yolculuğu nasıl başladı?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2011 yılında, başbakan olduğu dönemde katıldığı TÜSİAD toplantısında yüzde 100 yerli otomobil çağrıda bulunmuştu. 2017’de ise “babayiğitler” olarak lanse edilen ve 5 şirketin oluşturduğu Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) kurulmuştu.
27 Aralık 2019 tarihinde Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde bir ön gösterim yapıldı. Ön gösterimde, kırmızı beyaz yerli ve milli SUV ve sedan modelleri tanıtıldı. Tanıtımda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli otomobil fabrikasının Gemlik’te TSK’ya ait 4 milyon metrekarelik alanın 1 milyon metrekaresinde kurulacağını da açıklamıştı. Yerli otomobilin üretileceği Bursa’nın Gemlik ilçesinde 20 milyar liranın üzerinde yatırımla kurulacak fabrika için temel 17 Temmuz’da atıldı.