ManşetlerUlaşım

Yerli otomobil gösterildi; resmi detaylar paylaşıldı

yerli otomobil

Türkiye’nin 2015’in ekim ayında başlayan yerli otomobil üretme yolculuğunda en önemli kilometre taşlarından birine bugün itibarıyla ulaşıldı. Türkiye’nin yerli otomobili Gebze’de Bilişim Vadisi’nde düzenlenen tanıtım etkinliğinde gözler önüne çıktı.

Elektrikli motora sahip olan yerli otomobil için çalışmalar 2015’te başlamıştı. 2017’nin kasım ayında ise yerli otomobil üretimini üstlenecek şirketler açıklanmıştı. Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) ismi altında bir araya gelen şirketler Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell, Zorlu Grubu olmuştu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de bu grupta rol üstlenen kuruluşlar arasında yer alıyor.

TOGG’un CEO’luğunu Mehmet Gürcan Karakaş’ın üstleneceği de 2018’in haziran ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmıştı. Aynı ay içinde yerli otomobilin ilk etapta spor ve SUV modelleriyle yola çıkacağı duyurulmuştu. İçinde bulunduğumuz aralık ayının başlamasıyla birlikte yerli otomobille ilgili süreç hızlanmıştı.

Bu haftanın başından itibaren TOGG’un sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarla yerli otomobille ilgili ipuçları verilmişti. Resmi Gazete’nin bugün yayınlanan sayısında ise yerli otomobil projesiyle ilgili fabrika yeri gibi detaylar paylaşılmıştı.

Tanıtım etkinliğinde sahneye ilk olarak TOGG CEO’su Gürcan Karakaş çıktı. Karakaş, konuşmasına “Şu anın tarifi yok. Çok heyecanlıyız” diyerek başladı. Karakaş, sözlerine şöyle devam etti: “Ben bütün arkadaşlarım sabaha kadar uyuyamadık. Türkiye’nin özlemini giderme amacıyla çıktığımız yolda otomobilden daha fazlasını yapmak için söz verdik. Bugün sizlere geldiğimiz noktayı anlatmak otomobilimizi tanıtmak, ve daha fazlasından kastımızın ne olduğunu anlatmak istiyoruz. Böyle bir faaliyete başlamanın tam zamanı olduğunu söylüyorum. Müşterinin beklentileri değişmekte, teknolojinin değişmesiyle otomobilimiz akıllı bir cihaza dönüşmekte, bu otomobil yeni bir cihaz alanı olarak kullanılmakta. Cep telefonunun başına gelen otomobilin de başına gelecek. Bunun sebebi tüm dünyada teknoloji boyutunda yeni trendler var. Artık nesneleri internet ile bağlantılı olan otomobillerden bahsediyoruz. Şehirlerimiz, fabrikalarımız akıllandıkça otomobilimiz bir yaşam alanına, her bir şeyin iç içe girdiği bir alana dönüşüyor. Bu nedenle biz doğru zamanda yola çıktık. Bu soru bize soruluyor. Geç kalmadınız mı? Hayır. Doğru zamanda yola çıktık.”

Yerli otomobilde iki farklı motor seçeneği sunulacak

Karakaş sözlerine şöyle devam etti: “Bir otomobilden fazlası derken tabii ki biz de bir otomobille başlıyoruz ama başından itibaren biz bu otomobili 2025’ten sonrasını düşünerek geliştiriyoruz. Elektronik mimarisini şimdiden tasarlıyoruz. Bize daha sonra sordukları sorulardan biri de nasıl yapacak, nasıl başaracaksınız? Biz 18 şirketi inceledik. Bu alanda 15 yıllık kapsamlı bir plan hazırladık. Her faaliyetimiz müşterimizi ön planda tutarak yaptık. Küresel rekabetten bahsederken bizim dünyanın en iyileriyle çalışmaktan başka lüksümüz var mı? Dünyanın en iyilerini Türkiye’de henüz yokken yurt dışından transfer ederek çalışıyoruz. Dünyanın en iyileri kimlerdir diye kısaca tanıtmak istiyorum. Hedef kitlemizi çok iyi bildiğimiz için araştırma şirketlerinin Avrupa’da en iyiler olduklarını gördük. Bize hâlâ sizin fabrikanız yok tepkileri geliyor. Biz aylardır bu konuda çalışıyoruz. Peki otomobili yaptık. Şarj alet yapısı ne durumda? 2022 yılında şarj altyapısının çözüleceğine inanıyoruz. Nelerle fark yaratacağız? Her şeyden önce biz ortaklık yapımızla bir ekosistem kurduk. Sıfır emisyon araçlar için sıfırdan başladık. Fikri mülkiyeti yüzde yüz bizim olan bir otomobilden bahsediyoruz. 15 sene içerisinde 5 modelimiz olacak.”

Karakaş, otomobilin teknik özellikleri hakkında da bilgi verdi. Aracın 200 beygir arkadan çekişli ve 400 beygir, çift motor dört çekerli bir versiyonları sunulacak. Otomobil 0’dan 100 kilometre hıza 7.6 saniye ve 4.8 saniyede çıkacak. 500 kilometrelik menzile sahip olan otomobilin bataryası, hızlı şarj teknolojisiyle çok kısa süre içinde doldurulabilecek. Otomobilin akıllı sistemlerinin ve yazılımının güncellemesi de internet üzerinden yapılacak. Üçüncü seviye otonom sürüşe hazır olan yerli otomobilde ileri sürüş destek sistemleri de mevcut olacak.

yerli otomobilYerli otomobilin marka kimliği 2020’de duyurulacak. Otomobillerin üretileceği, Bursa’da inşa edilecek fabrika 2021’de açılacak. İlk otomobiller ise 2022’de banttan çıkacak.

Hisarcıklıoğlu: Yerli otomobil dört alanda devrim yapacak

Tanıtım toplantısında konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ise şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’nin otomobili dört alanda devrim yapıyor. İlki iş birliği. Farklı fikirden farklı sektörlerden babayiğitleri aynı masaya topladık. Büyük olsun hepimizin olsun diyoruz. Yıllardır Türkiye’de nitelikli çalışanlar yurt dışına gidiyor. Beyin göçü var diyorlar. Biz Gürcan Karakaş’ı aldık projenin başına koyduk. Dünyanın her bir yanından yüzlerce beyni de toplamaya başladık. Beyin göçünü tersine çevirdik. Üçüncü olarak teknoloji ile dünyada başı oynuyoruz. Biz elektrikli araba yapıyoruz. Bugün Amerika’da Japonya’da ne yapılıyorsa, aynısını ve onlarla aynı zamanda yapıyoruz. Temiz ve çevreci bir araç üretiyoruz. Eskiden devlet teşvik verirdi, yatırımcı beklerdi. Artık devlet hedef veriyor atılacak adımları kamu ve özel sektör birlikte belirliyor.”