Yeni Zelanda, TikTok’u belirli hükümet cihazlarından yasaklayan ülkeler listesine katıldı. Diğer yerlerden farklı olarak, kısıtlama tüm hükümet çalışanları için geçerli değil. Sadece Yeni Zelanda’nın parlamento ağına erişimi olan cihazlarla sınırlıdır, ancak ülkenin savunma kuvvetleri ve Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı da iş cihazlarında TikTok’u yasakladıklarını açıkladılar.
Yasak, mart ayı sonunda yürürlüğe girecek. Ancak, işlerini yapabilmeleri için TikTok’a erişim gerektirenler için istisnalar olabilir.
Yetkililer, siber güvenlik uzmanlarından aldıkları tavsiyeler ve hükümet içindeki kişilerle ve diğer ülkelerle yapılan görüşmeler sonucunda bu kararı aldı. Parlamento Hizmetleri Başkanı Rafael Gonzalez-Montero, Reuters‘a “Bu bilgilere dayanarak, Servis, mevcut Yeni Zelanda Parlamento ortamında risklerin kabul edilebilir olmadığına karar verdi.” dedi.
Yeni Zelanda Başbakanı Chris Hipkins, ülkenin yasağı neden parlamento ağına bağlı cihazlarla sınırlı tuttuğu konusunda bazı bilgiler verdi. “Bakanlıklar ve kurumlar, BT ve siber güvenlik politikaları açısından (Hükümet İletişim Güvenlik Bürosu) tavsiyesini takip ediyor… Kamu sektörü genelinde bir yaklaşımımız yok.” dedi.
Bu hafta başında İngiltere, hükümet cihazlarında anında TikTok yasağı ilan etti. Bu tür cihazların kullanıcılarının yalnızca onaylanmış bir liste üzerinde bulunan üçüncü taraf uygulamalarını kullanabileceğini belirtti. Son aylarda ABD, birçok eyalet, Kanada ve Avrupa Komisyonu da kendi cihazlarında TikTok’u yasakladı.
Diğer bölgelerle birlikte Yeni Zelanda da güvenlik endişeleri nedeniyle hükümetin TikTok’a erişimini kısıtlıyor. TikTok’un ana şirketi ByteDance’in (Pekin merkezli) Çin ile ulusal güvenlik gerekçesiyle hassas kullanıcı bilgilerini, örneğin konum verilerini paylaşmak zorunda kalabileceği endişesi, birçok ülkede yetkililer tarafından dile getirildi.
ByteDance, kullanıcı verilerini Çin’le paylaşmayacağını söylemiş olsa da, ABD’li yetkililer şirketin hükümetin bu bilgi talep etmesi durumunda yasal olarak uymak zorunda kalacağını iddia etti. TikTok, ABD ve Avrupa’daki gizlilik endişelerini hafifletmek adına, her bölgeden gelen trafiği yerel sunuculara yönlendirerek ve üçüncü taraf güvenlik ve veri denetimleri gerçekleştirerek adımlar attı.
TikTok’un sorunları hükümet cihazlarındaki yasaklarla sınırlı değil. Bu hafta, şirket ABD’nin, ByteDance’e uygulamayı satmasını veya TikTok’un ülke genelinde yasaklanabileceğini söylediğini açıkladı. TikTok CEO’su Shou Zi Chew, ByteDance’in şirketini satması durumunda siyasetçilerin güvenlik endişelerinin çözülmeyeceğini ve ABD ve Avrupa’da kurulan veri koruma projelerinin “gerçek çözümler” olduğunu savundu. Ancak, bir muhbir, ABD planındaki hataların teorik olarak Çin’in Amerikan TikTok kullanıcılarının verilerine erişmesine izin verebileceğini iddia etti.
İlginizi çekebilir
Bu arada, bu hafta yayınlanan haberlerde, FBI ve Adalet Bakanlığı’nın ByteDance’i, dört çalışanının TikTok’u kullanarak iki ABD’li gazetecinin konumlarını gözetlemek için soruşturduğu ortaya çıktı. ByteDance, geçtiğimiz aralık ayında dört kişiyi (ikisi Çin’de ve diğerleri ABD’de bulunuyor) işten çıkardı ve bireylerin gazetecilere sızan bilgilerin kaynaklarını belirlemeye çalıştıklarını söyledi.
Tüm bu gelişmeler ışığında, TikTok’un hükümetler ve kullanıcılar nezdindeki güvenilirliği ve güvenliği konusundaki endişelerin devam ettiğini söylemek mümkündür. Bu tür sorunlar ve yasaklar, dünya genelinde sosyal medya platformlarının siber güvenlik ve veri gizliliği konularında daha şeffaf ve güvenilir hale gelmeleri için bir çağrı niteliği taşıyor.