Apple, iPhone 12 serisi ve yeni nesil Apple Watch gibi ürünlerin kutularından güç adaptörlerini çıkarma kararının 861 bin ton bakır, çinko ve kalay tasarrufu sağlayacağını söylüyor.
Sonuçta iPhone 12 için ortaya çıkan daha küçük ambalaj, şirketin cihazı daha verimli bir şekilde dağıtmasına da izin veriyor. Apple’a göre nakliye paletlerinin her biri yüzde 70’e kadar daha fazla iPhone 12 kutusu taşıyabiliyor.
Şirketin verdiği bu rakamlar 2020 mali yılını kapsayan 2021 Çevresel İlerleme Raporunda yer aldı. Apple geçen yıl 2019’da 25.1 milyon ton olan CO2 emisyonlarını 22.6 milyona düşürdü. Ayrıca enerji kullanımını 13,9 milyon kWh düşürdü.
Raporun önsözünde Apple’ın çevre, politika ve sosyal girişimlerden sorumlu başkan yardımcısı Lisa Jackson, “Şirket olarak, gezegenimiz ve halkı için daha güçlü, daha sağlıklı bir gelecek yaratmak için her zamankinden daha acil bir şekilde ilerledik.” dedi. “2020’de bu, iklim değişikliğine karşı mücadelemizde gerçek bir ilerleme anlamına geliyordu. Apple, dünya çapındaki operasyonlarımız için karbon nötr hale geldi ve tedarik zincirimizden ürettiğimiz ürünlerin kullanımına kadar tüm ayak izimiz için 2030 yılına kadar karbon nötr olmayı taahhüt ettik. Aynı ürünler artık her zamankinden daha fazla geri dönüştürülmüş malzeme kullanıyor; örneğin Retina ekranlı MacBook Air’deki yüzde 40 geri dönüştürülmüş içerik ve iPhone 12 ve Apple Watch Series 6’da kullandığımız yüzde 99 geri dönüştürülmüş tungsten gibi.”
Rapor, Apple’ın ABD’nin Teksas eyaletindeki Malzeme Geri Dönüşüm Laboratuvarı’nda nadir toprak elementleri, çelik ve tungsten gibi malzemeleri geri dönüştürülmüş iPhone’lardan elde etmek için gerçekleştirilen çalışmalara dikkat çekiyor. Apple, sökme robotu Daisy’nin iPhone’lardan çıkardığı bir metrik ton bileşenin 150 metrik ton mayınlı cevher kadar altın ve bakır içerdiğini söylüyor. Şirket ayrıca geçen yıl 39.000 metrik ton e-atığın çöplükten uzak tutulduğunu söylemişti.
Apple’ın M1 yongası daha fazla enerji tasarrufu sağlayacak şekilde tasarlandı. Şirket, bu işlemciyi Mac Mini’de kullanmanın sistemin genel karbon ayak izini yüzde 34 azalttığını söylüyor. Bu arada, Apple, kısmen daha enerji verimli bir güç adaptörüne geçilmesi nedeniyle, 8. nesil iPad‘in Energy Star derecelendirme gereksiniminden yüzde 66 daha az enerji gerektirdiğini iddia ediyor. Apple, son 12 yılda ürünlerinde ortalama enerji kullanımını yüzde 70’in üzerinde azalttı.
Bu çalışmalar, 110’dan fazla tedarikçinin temiz enerji kullanmayı taahhüt ettiği Apple’ın tedarik zincirine kadar uzanıyor. Aralık ayı itibarıyla, iş ortaklarının yüzde 90’ından fazlası, ekran paneli tertibatıyla bağlantılı F-GHG emisyonlarını yüzde 90’ın üzerinde azaltmak için gerekli teknolojiyi kurdu.
Rapor, uzun süredir tamamen yenilenebilir elektrikle çalışan Apple veri merkezleri ve karbon yakalama yoluyla CO2’yi atmosferden uzaklaştırmak için 200 milyon dolarlık bir yatırım gibi hâlihazırda bilinen bazı girişimlere değiniyor. Sonuç olarak Apple’ın çevre cephesinde dikkate değer ilerlemeler kaydettiğini görüyoruz.