İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: Yeni iPad (2012) – Galeri & Video

yeni-ipad-inceleme-00017

Geçen iki yıl gibi bu yıla da yeni iPad’in beklentisiyle girdik. Yine geçen yılkine benzer şekilde mart ayının başlarında bir gün yeni iPad ile tanıştık. Herkes Apple’ın 2012 model tableti için iPad 3, iPad 2S, iPad HD gibi isimleri telafuz ediyordu, ancak Apple yeni tabletine sadece “yeni iPad” demekle yetindi. Herhalde zaman geçtikçe başındaki “yeni” sıfatı da atılır ve bu tablete sadece iPad demeye başlarız. Apple’ın isim konusunda yaptığı bu seçim ilk başta garibimize gitmiş olsa da, bundan böyle iOS cihazlarında da Mac cihazlarındaki gibi bir isimlendirme sistematiğine gidileceğinin işareti sayılabilir.

iPad 2’yi detaylı bir şekilde incelediğimiz zamanlar daha dün gibi, ancak neredeyse bir yıl olmuş. 16 Martta başta ABD olmak üzere dünyanın dört bir yanında piyasaya çıkmaya başlayan yeni iPad’i Türkiye’ye resmen ayak basmadan ele geçirip inceleme fırsatı bulduk. Aslına bakarsanız, yeni iPad biraz kafa karıştırıcı bir ürün. İlk tanıtıldığında Retina ekran ve 5 megapiksel kamera gibi teknik özellikler ilgimizi çekmişti, ancak ürünü ilk kez elimize aldığında doğrusunu söylemek gerekirse pek heyecan yaratmadı, Retina ekranın güzelliğine rağmen. Yine de, hemen kesin yargıya varmamak en iyisiydi. Bu nedenle yeni iPad’i detaylı bir testten geçirdik. Retina ekranı, kamerasını, dört çekirdekli GPU barındıran A5X işlemcinin performansını ve çok sözü edilen ısınma problemini mercek altına aldık.

Yeni iPad gerçekten tercih edilesi bir tablet mi? Hâlihazırda bir iPad sahibi olanlar yeni iPad’e terfi etmeli mi? (Aslında ikinci soruya daha önce cevap aramaya çalışmıştık, ancak elde kanlı canlı şekilde yeni iPad olunca karar vermek daha iyi oluyor.) Yeni iPad’in selefi iPad 2’yle farkları neler? Yazının devamında bulacağınız detaylı yeni iPad incelemesinde bu soruların cevaplarını arayacağız.

Video: Yeni iPad İncelemesi

Galeri: Yeni iPad
[nggallery id=872]

Tasarım

Yeni iPad 241.2 x 185.7 x 9.4 mm’lik boyutlara sahip. Bizim elimizde bulunan test ürünü Wi-Fi+4G desteğine sahip, ağırlığı 662 gr. Sadece Wi-Fi desteğine sahip olan model ise bundan 10 gr. daha hafif. Geçen yılın tablet 8.8 mm’lik kalınlığıyla yeni iPad’den biraz daha inceydi. Yeni modelin biraz daha kalın olmasında daha geniş kapasiteli bir bataryaya sahip olmasının rolü büyük. Bu durum sadece kalınlık olarak değil, ağırlık olarak da yansıyor. Yeni iPad, iPad 2’ye göre aşağı yukarı 50-60 gr. daha ağır. Her ne kadar Apple aradaki bu kalınlık ve ağırlık farkının hissedilmeyecek kadar küçük olduğunu söylese de, farkedilecek derecede hissedilir olduğunu söylemeliyiz.

yeni-ipad-inceleme-00001

Yeni iPad’in biraz daha kalın olması arka panelin biraz daha konik yapıda olmasına yol açıyor. Kalınlık farkına karşılık tabletin elde rahatlıkla tutulduğunu söyleyebiliriz. Saydıklarımız dışında yeni iPad’in tasarım anlamında pek farkı yok. Sağ kenarda ses tuşları ve ses kapatma veya düşey yön kilidi olarak ayarlanabilen özel bir anahtar yer alıyor. Üst bölümde güç butonu ve 3.5 mm’lik kulaklık jakı her iki yana yerleşmişken altta özel konnektör portu bulunmakta. Arka bölümde 5 megapiksel kamera var. Kamera biraz daha büyük boyutlu bir lense sahip, bu sayede yeni iPad’i iPad 2’den ayırmak mümkün olabilir. Arka bölümde altta hoparlör ızgarası yer alıyor. Elimizdeki 4G modelinin sağ kenarında, üste doğru micro SIM kart tepsisi bulunmakta. Öndeyse yeni iPad’i farklı kılan 9.7 inç Retina ekran, onun altında ana ekran tuşu, üstündeyse FaceTime kamera ve çevresel ışık sensörü yer alıyor.

yeni-ipad-inceleme-00007

Apple’ın geçen yıl iPad 2 ile birlikte piyasaya sürdüğü Smart Cover kapaklar yeni iPad ile de uyumlu. Yeni iPad’in sol kenarında yine mıknatıs bulunuyor. Üstelik yeni iPad’in iPad 2’yle aynı kalan genişliği ve yüksekliği sayesinde daha önce alınmış olan Smart Cover kapaklar da yeni iPad ile rahatlıkla kullanılabiliyor. Ancak değişen kalınlık nedeniyle iPad 2 için alınmış üçüncü taraf kılıfların yeni iPad ile uyum sağlamasında problemler yaşanabilir. Yeni iPad’i için kılıf alacakların cihazları için özel üretilmiş olduğuna dikkat etmelerinde fayda var.

Ekran

Herkesin merakla beklediği 2048 x 1536 çözünürlüklü Retina ekran nihayet yeni iPad ile birlikte geldi. Yine 9.7 inç’lik büyüklüğe sahip olan ekran iPhone 4/4S’in ekranı gibi 326 yerine 264 ppi’lik piksel yoğunluğuna sahip. Ne var ki, tabletin gözle arasındaki optimum uzaklık düşünüldüğünde yeni iPad’in ekranı Retina olarak nitelendirilmek için yeterli koşulları sağlıyor. Gerçekten de yeni iPad’in ekranındaki pikselleri farketmek oldukça zor. Karşımızda iPhone 4/4S’teki gibi keskin yazılar ve berrak grafikler sunan bir ekran duruyor.

yeni-ipad-inceleme-00004

LED arkadan aydınlatmalı IPS panel, yapısı dolayısıyla oldukça yüksek görüş açısına sahip. Sadece sağdan ve soldan değil, yukarıdan ve aşağıdan da bakıldığında mükemmel görüş elde ediliyor, renk doğruluğu yüksek açılarda bile kaybolmuyor. Ekranın üstü çizilmelere karşı dayanıklı cam ve oleofobik tabakayla kaplı. Böylelikle yeni iPad’i daha önceki iPad’ler gibi rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Yeni iPad’in Retina ekranı yukarıda da bahsettiğimiz gibi yazıları oldukça keskin bir şekilde gösteriyor. Apple, yeni iPad’de yüklü olarak gelen, kendi elinden çıkmış Mail, Mesajlar, Notlar, Takvim gibi uygulamaları Retina ekranın nimetlerinden faydalanacak şekilde güncellemiş. iBooks da benzer şekilde Retina ekranı destekliyor, elektronik kitapları keskin ve berrak yazıların keyfini çıkararak okumak mümkün. Aslında yeni iPad’in çıkışıyla birlikte iPad uygulamalarının da Retina ekran desteğini kazandıran güncellemelere kavuştuğunu görmeye başladık. Ancak hâla işlerini yapması gereken yazılımcılar var. Örneğin, Wired elektronik dergi uygulamasının Retina ekran güncellemesini alması gerekiyor. Şu anki durumda yazılarda karelenme bariz şekilde belli oluyor. Benzer durum Sabah ve Hürriyet gibi gazetelerin elektronik gazete uygulamalarında da geçerli.

yeni-ipad-inceleme-00019

Yeni iPad ile birlikte gelen Retina ekran üzerinde doğal iPhone uygulamalarının daha düzgün göründüğünü, yazıların daha okunaklı olduğunu söylemeliyiz. Daha önce burada paylaştığımız gibi, Apple doğal iPhone uygulamalarının 1x modunda 960 x 640 çözünürlükte açılmasına izin vermeye başladı. Bu durum 2x görünümde de uygulamaların daha düzgün görünmesine yardımcı oluyor. Bu sayede şimdiye kadar iPad’lerine doğal iPhone uygulamaları yüklemek istemeyenlerin fikri değişebilir. Tabii, bir uygulamanın iPad versiyonu varken onu tercih etmek çok daha yerinde bir tercih olacaktır.

Donanım

Yeni iPad’de işlemci tarafında mütevazi sayılabilecek bir güncelleme yapıldı ve bu güncelleme de daha çok yüksek çözünürlüklü Retina ekranı hedefliyor. Yine çift Cortex A9 çekirdek barındıran 1 GHz A5X işlemcinin dört çekirdekli PowerVR SGX543MP4 grafik işlemci birimi sayesinde Retina ekran ile birlikte iyi bir performans elde edilmesi hedefleniyor. Geçen yılın tabletinde 512 MB RAM varken yeni iPad’de 1 GB RAM’in yer aldığını görüyoruz. Geçmiş iPad nesillerindeki gibi 16 GB, 32 GB ve 64 GB dahili bellek seçeneklerini görmeye devam ediyoruz.

yeni-ipad-inceleme-00005

Kablosuz bağlantı tarafına baktığımızda 802.11b/g/n Wi-Fi ve Bluetooth 4.0’ın yer aldığını görüyoruz. Yeni iPad’in en önemli yeniliklerinden bir tanesi olarak 4G LTE şebekesini desteklemesi gösterilmişti. ABD’de Verizon ve AT&T tarafından sunulan LTE hizmetlerini destekleyen yeni iPad’in 4G LTE modülü 700 MHz ve 2100 MHz frekans bantlarında işlev gösteriyor. Halbuki LTE şebekeleri henüz Türkiye’de faaliyete geçmedi, mobil operatörler testlerini sürdürüyor, zaten faaliyete geçtiğinde de yeni iPad’in şu anda desteklemediği 2600 MHz frekans bandını kullanacak.

Yine de, yeni iPad’in Wi-Fi + 4G versiyonunu seçmek için mantıklı bir sebep var. O da 42 Mbps indirme hızlarına ulaşabilen DC-HSDPA, 21 Mbps HSDPA, 5.76 Mbps HSUPA mobil genişbant desteğine sahip olması. Bu sayede Türkiye’deki mobil operatörlerin şebekelerinde daha yüksek hızlarla internete bağlanabilirsiniz. Bu konuya daha sonra tekrar geleceğiz. Yeni iPad’in Wi-Fi + 4G versiyonunda GPS desteğinin bulunduğunu da belirtelim. Ayrıca ivmeölçer, jiroskop, pusula gibi sensörler de bünyesinde barındırılıyor.

yeni-ipad-inceleme-00016

Yeni iPad’in en büyük yeniliği olan Retina ekran daha önceki modellerde kullanılan ekrana göre daha fazla güç çekiyor. Apple buna karşılık yeni iPad ile önceki modellere eşdeğer çalışma ömrü sunuyor. Bunun başarılması için batarya kapasitesi dikkat değer oranda artırıldı. iPad 2’de 25 Wh’lık bir batarya bulunurken yeni iPad’de 42.5 Wh’lık, neredeyse iki kat daha yüksek kapasiteye sahip batarya bulunuyor. Bu da yukarıda belirttiğimiz gibi daha kalın ve ağır bir tablet olarak geri dönüyor.

Yazılım ve Mobil İnternet

Yeni iPad piyasaya iOS 5.1 yüklü şekilde çıkıyor. iMessages ile diğer iOS cihaz sahipleriyle mesajlaşma, Twitter entegrasyonu, iCloud desteği sayesinde cihazı yedekleme ve gereken durumlarda bulut sunucularında depolanan yedekten geri yükleme, vb. iOS 5.1 ile mümkün olan yazılım tabanlı özellikleri yeni iPad ile kullanmak mümkün.

yeni-ipad-inceleme-00020

Yeni iPad ile birlikte sunulan yeniliklerden bir tanesi de Dikte adı verilen bir özellik. Herkes yeni iPad’de iPhone 4S ile birlikte sunulan Siri’nin geleceğini düşünüyordu, ancak Apple Siri’yi iPad’e getirmek yerine onun teknolojisini kullanan, hatta iPhone 4S’te de bulunan Dikte özelliğiyle yetindi. Dikte Siri’nin desteklediği İngilizce, Almanca, Fransızca, Japonca gibi dilleri destekliyor. Eğer desteklenen dillere ait klavyeyi kullanırsanız, klavyede bir mikrofon tuşunun yer aldığını göreceksiniz. Eğer bu dillerden bir tanesini biliyorsanız ve bu şekilde not almak işinize geliyorsa, o tuşa dokunun ve konuşmaya başlayın. Dikte’nin söylediklerinizi düzgün şekilde anlayıp doğru bir şekilde ekrana yazı olarak dökmesi için aksanınıza dikkat etmeniz gerekiyor. Ş,imdilik Dikte’nin günün birinde Türkçe’yi de desteklemesini ummaktan başka çaremiz yok gibi görünüyor.

Yeni iPad’in Retina ekranı üzerinde mobil internet deneyimini çok daha iyi şekilde yaşayacaksınız. Her ne kadar yeni iPad’in ekranı daha yüksek çözünürlükte olsa da, sayfanın ölçeklenmesi önceki iPad’lerde olduğu gibi yapılıyor. Yani, yine 1024 x 768 ekrana göre optimize edilmiş bir sayfa sizi bekliyor. Ancak ekranın daha fazla piksel barındırması nedeniyle yazılar çok daha keskin, görüntüler çok daha iyi görülüyor. Yeni iPad’in web sitelerini Retina ekrana uygun bir şekilde göstermek için işlemesi ek zaman gerektiriyor. Bu nedenle yeni iPad’de web sayfaları iPad 2’dekine göre biraz daha geç açılıyor, ancak bu gecikme çok fazla sayılmaz. Küçük değerin daha iyi sonuç anlamına geldiği SunSpider Benchmark testi iPad 2 ve Yeni iPad’deki Safari internet tarayıcılarının aşağı yukarı aynı sonuçları verdiğini gösteriyor.

Apple geçen yıl iPad 2’yi tanıtırken GarageBand ve iMovie gibi iki aracı sunmuştu. Bunun yanı sıra Keynote, Pages ve Numbers gibi iWork uygulamaları da iPad ilk çıktığından beri App Store üzerinden dağıtılıyordu. Bunlara son olarak iPhoto eklendi. Retina ekrana uygun olan ve güncellenmiş olan bu yazılımlar sayesinde yeni iPad’i sadece içerik tüketimi için değil içerik üretimi için de kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra App Store da da söylediğimiz amaca hitap eden binlerce uygulama bulunuyor.

Performans ve Batarya

Yeni iPad de 1 GHz’lik çift çekirdekli A5X işlemci ve dört çekirdekli grafik işlemci yer alıyor. Her iterasyonda RAM miktarını artıran Apple yeni iPad’e 1 GB RAM ekledi. Bellek miktarının artması yeni iPad’in çoklu görev sisteminin daha iyi şekilde işlemesine yardımcı olacak, uygulamaların bellek yetersizliği nedeniyle kapanmasını azaltacaktır. Yeni iPad’de yer alan dört çekirdekli grafik işlemci Retina ekranın 2048 x 1536 piksel gibi yüksek çözünürlükte iyi bir şekilde işlev göstermesine yardımcı oluyor. Bu sayede Retina ekran üzerinde parmakla yapılan girişler ve hareketler düzgün bir şekilde algılanıyor ve hızlı şekilde cevap veriliyor. Ekranın sağladığı kullanıcı deneyiminin önceki nesil iPad’lere göre aşağı kalır herhangi bir yanı yok.

yeni-ipad-inceleme-00006

Yeni iPad ile birlikte sunulan yüksek çözünürlüklü ekran, daha da iyileştirilen donanım bileşenleri gibi etkenler nedeniyle cihazın ihtiyaç duyduğu güç miktarı hatırı sayılır oranda artıyor. Ancak Apple eklediği daha yüksek kapasiteli batarya sayesinde daha önceki nesil iPad’lerden aşağı kalmayan bir çalışma ömrü vadediyor. Gerçekten yaptığımız testlerde iPad’in belirlenen çalışma ömrüne yakın bir grafik çizdiğini gördük. Ekran parlaklığının yarıdan biraz az olduğu durumda, video izleme, internette gezinme, YouTube üzerinden video izleme gibi işlemleri gerçekleştirdiğimiz normal bir kullanımda yeni iPad’in şarjda 9 saati rahatlıkla çıkardığını gözlemledik.

Bir de yeni iPad’in ısındığına yönelik şikayetler ortalıkta dolaşıyor. Şikayetler haklı, gerçekten yeni iPad bir süre kullanıldıktan sonra gerçekten özellikle ellerinizi ısıtmaya başlayabilir. Kardeş blogumuz iPhoneTurkey.biz tarafından yapılan testler yeni iPad’in iPad 2’ye göre normal bir çalışma sürecinde 5 derece Celcius daha sıcak olduğunu göstermişti. Özellikle sol kenar orta bölümde, siz tableti düşeyde tutarken sol elinizin genelde temas edeceği bölümde ısınma fazlasıyla hissediliyor. Ne tesadüftür ki, burada yeni iPad’in A5X işlemcisi yer alıyor. Bu durum akıllara ısınma probleminin temel kaynağının işlemci olabileceğini getiriyor. İşlemcinin bu kadar yorulmasına neden olan şey ise ekran. Özellikle ekran parlaklığı artırıldığında tabletin sıcaklığının daha fazla olduğunu gözlemledik. Apple’ın bu soruna en kısa zamanda bir çare bulması gerekiyor. Çünkü bu problem iPad’den alınacak memnuniyeti azaltıyor.

Yeni iPad’in sadece Wi-Fi ve Wi-Fi+4G versiyonları piyasada satılıyor. Aslında burada 4G desteğinin sadece ABD’deki şebekelerde kullanılabildiğini yukarıda belirtmiştik. Buna karşın yeni iPad’in 4G destekli versiyonları 3.5G şebekelerini de destekliyor, 42 Mbps’ye kadar indirme hızlarında mobil genişbant internet erişimi sunuyor. Ülkemizde 3G şebekesinin iyi durumda olduğu bir gerçek. Mobil operatörler teoride 42 Mbps’ye varan hızlarda indirme desteği sunan DC-HSDPA desteğini bile sunmaya başladı. Yani, iPad’in 4G destekli versiyonunu satın alanlar ülkemizdeki 3G şebekelerinde yüksek hızlarda internet erişimine sahip olabilir.

Elimizde Turkcell’in microSIM kartı vardı, bu nedenle onun şebekesi üzerinde test gerçekleştirdik. Yaptığımız testlerde Turkcell’in şebekesinde 16 Mbps’ye varan indirme hızlarına ulaştık, üstelik şebeke trafiğinin nispeten yüksek olduğu öğleden sonra saatlerinde. Uzun lafın kısası, yeni iPad’in 4G versiyonunu tercih edenler LTE şebekelerini kullanamayacak olsa da, yüksek hızda mobil internet erişimine sahip olabilecek. Zaten ABD’deki incelemelerde gördüğümüz LTE şebeke hızlarının Türkiye’deki 3.5G şebekelerinin ulaştığı hızlarla arasında çok fark yok, iyi seviyede olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. Yeni iPad de bu rahatlığın avantajını kullanıcılarına sunacaktır.

Yeni iPad vs. iPad 2

yeni-ipad-vs-ipad-2-00001

En çok merak edilen noktalardan bir tanesi yeni iPad ile selefi arasındaki performans farkı. Görünüşe göre, yeni iPad’deki dört çekirdekli grafik işlemci Retina ekranın düzgün bir şekilde çalışmasıyla ilgileniyor. Bunun dışında performans anlamında her iki tabletin birbiriyle çok farkı olduğu söylenemez. Uygulama açılışlarında aradaki fark çok az, oyunlar ise yeni iPad’de daha çabuk açılıyor. Web sitelerinin işlenmesindeyse yeni iPad Retina ekran için ölçekleme yaptığından dolayı biraz daha geç kalıyor. Uzun lafın kısası, arada iPad 2 ile birinci nesil iPad arasındaki gibi çok fark yok, yine de performans terazisinde yeni iPad’in biraz daha ağır bastığını söylemeliyiz.

Yeni iPad ile iPad 2’yi yan yana koyduk ve her iki tabletin performansını karşılaştırmalı testten geçirdik. Böylelikle yukarıda söylediklerimizi daha detaylı görme fırsatına sahip olacaksınız.

yeni-ipad-vs-ipad-2-00003

Video: Yeni iPad ve iPad 2’nin performansı karşı karşıya

Galeri: Yeni iPad vs. iPad 2
[nggallery id=873]

Kamera

Yeni iPad’in en büyük yeniliklerinden bir tanesi iSight adı verilen arka kamera. Apple iPad 2’de yer verdiği arka kamerayla ilgili olarak sadece 720p video kaydı yaptığını söylemekle yetiniyordu. Ancak yeni iPad’in 5 megapiksel çözünürlüklü iSight kamerasıyla ilgili konuşmak konusunda herhangi bir çekince yaşamıyor.

yeni-ipad-vs-ipad-2-00011

Kamera 5 megapiksel çözünürlüğe karşın iPhone 4S’in kamerasıyla aynı nitelikleri barındırıyor. Arka aydınlatmalı sensör ve f/2.4 açıklık gibi teknik özellikleri barındıran bu kameranın iyi sonuç verdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Kamera uygulaması kolay kullanılacak bazı unsurlara sahip. Örneğin, çekim yapmayı sağlayan sanal deklanşör tuşu sağ elin baş parmağıyla rahatlıkla kullanılacak yer yerleştirilmiş, hem yatay hem de dikey oryantasyonda. Otomatik odaklama da oldukça iyi ve hızlı şekilde çalışıyor, objeye yakın mesafede yapılan çekimlerde bile odaklamayı düzgün şekilde yapıyor. iPhone’ların kamerasındaki gibi ekrana dokunarak belirli bir noktaya odaklamak mümkün. Her ne kadar tabletin büyük boyutları bir elle tableti düzgün şekilde tutup diğer elle de ekrana dokunarak odaklama yapmayı zorlaştırsa da, memnun edici bir özellik olduğu gerçek. Yeni iPad’in kamerasının oldukça hızlı çalıştığını ve art arda hızlı şekilde kareler yakalanabildiğini söylemeliyiz.

yeni-ipad-kamera-00010

Yeni iPad’in f/2.4 açıklıklı sensörü ışığın daha fazla geçirilmesini, renklerin daha doğru şekilde yakalanmasını sağlıyor. Yakın çekimlerde detaylar bir hayli iyi. Kameranın açısının çok geniş olduğu söylenemez. Düşük ışıklı ortamlarda veya gece yapılan manzara çekimlerinde  iyi sonuç elde ediliyor, yine de gürültünün varlığı görülüyor. Cihazın arkasında flaş yer almadığı için karanlık ortamlarda çekim için pek elverişli sayılmaz. Dış ortamda, güneş ışığı altında çekilen fotoğraflar da oldukça iyi. Renk doğruluğu yüksek seviyede.

Galeri: Yeni iPad’in Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=874]

Yeni iPad’in 5 megapiksel kamerası 1080p HD video kaydı yapabiliyor. Video çekimi sırasında otomatik odaklama desteğinden yararlanan, aynı zamanda ekran üzerinde herhangi bir noktaya dokunarak oraya odaklamaya izin veren kamera optik stabilizasyon özelliği sayesinde el hareketlerinden minimum düzeyde etkilenen video çekimlerinin yapılmasına olanak sağlıyor. Videonun ses kaydı da oldukça iyi. Yeni iPad’in 1080p video çekim özelliğinden etkilendiğimizi söylemeliyiz.

Video: Yeni iPad’in Kamerasından 1080p Örnek Video

Yeni iPad’in önündeyse VGA çözünürlükte FaceTime kamera yer alıyor. Bu kameranın esas işlevi adından da anlaşılacağı üzere Wi-Fi bağlantısı üzerinden FaceTime görüşmelerini gerçekleştirmek. Ayrıca PhotoBooth uygulamasının işlemesini sağlamak. Yine de, Kamera uygulaması yardımıyla bu kamerayla da 480p video kaydı yapabilir veya desteklediği çözünürlükte fotoğraflar çekebilirsiniz.

Multimedya

iPad’in en önemli işlevlerinden bir tanesi multimedya içeriklerini tüketim için uygun cihaz olması. Önceki nesil tabletler bu konuda rüştünü ispatlamıştı. Yeni iPad ile birlikte sunulan 2048 x 1536 çözünürlüklü Retina ekran ise yeni iPad ile yaşanan multimedya deneyimini bambaşka bir noktaya taşıyor.

Apple, iTunes üzerinden 1080p içerikleri sunmaya başladı. Ancak Türkiye’de iTunes erişimi olmadığı için bunlardan mahrumuz. Yine de, internetteki çeşitli kaynaklardan edineceğiniz 1080p çözünürlükte MP4 videoları cihazın Videolar uygulaması yardımıyla rahatlıkla oynatabilirsiniz. 1080p çözünürlüklü ve MP4 formatında bir video kliple yaptığımız testlerde videonun herhangi bir takılma olmadan, sorunsuz şekilde oynatıldığını gördük.

Apple’ın iOS cihazlarında format desteği sınırlı. Bu nedenle AVI veya MKV uzantılı dosyaları oynatmak için ya desteklenen formata dönüştürme yapmak veya o formatları destekleyen üçüncü taraf uygulamalardan yararlanmak gerekiyor. İkincisi vakit açısından daha mantıklı bir seçenek gibi görünüyor. AVPlayer HD, OPlayer HD gibi uygulamalar yardımıyla bu işi gerçekleştirebilirsiniz. AVPlayer HD ile yaptığımız testler 720p videoların düzgün oynatıldığını gösteriyor. Uygulamada yapılacak optimizasyonla 1080p desteğinin de iyileştirileceğini tahmin ediyoruz.

Yeni iPad’e şarkı veya video yüklemek isteyenlerin iTunes’a ihtiyacı devam ediyor. MP3, WAV, AAC formatları destekleniyor. Cihazda bulunan hoparlörün yüksek bir ses çıkışı verdiğini söyleyebiliriz. Bu arada AirPlay destekli bir Apple TV veya başka cihazınız varsa, yeni iPad üzerinde oynattığınız videoları veya şarkıları onlar üzerinde yürütebilirsiniz.

AirPlay demişken, AirPlay Yansıtma özelliği yeni iPad tarafından destekleniyor. Bu sayede yeni iPad’in ekran görüntüsünü AirPlay destekli Apple TV üzerinden harici ekranlara aktarmanız mümkün. Sunumlarda veya fotoğraf gösterirken oldukça işe yarayan bu özellik aslında üçüncü taraf uygulamalarda da düzgün şekilde çalışıyor. Ancak kendi içinde video oynatan veya internetten canlı yayın yapan uygulamaların ekran görüntülerinin yansıtılmasında ara sıra problem çıkıyor. Ya rastgele bir durum söz konusu ya da ortada çözülmesi gereken bir sorun var.

Sonuç

Yeni iPad’in bizi etkileyen iki unsuru Retina ekranı ve iSight kamerası oldu. Retina ekran gerçekten mükemmel bir görsel deneyim sunuyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi sanki bir cihaz ekranına değil de bir tabloya bakıyormuş hissi veriyor. Bu Retina ekran sayesinde tableti kullanmak gerçekten büyük bir zevk. Üstelik bu ekran doğal iPhone uygulamaları da yeniden ölçeklenmiş durumda çok düzgün şekilde gösteriyor.

iSight kameranın ise şimdiye kadar bir tablette gördüğümüz en iyi kamera olduğunu söyleyebiliriz. Oldukça hızlı şekilde çalışan bu kameranın odaklama işlevleri de oldukça iyi. 1080p video çekimini ise düzgün ve dengeli bir şekilde yapıyor. Her ne kadar tabletle fotoğraf çekmek dışarıdan çok güzel görünmese de, acil durumlarda veya belge çekimi yaparken yeni iPad’in kamerası oldukça iyi işlev görecektir.

yeni-ipad-vs-ipad-2-00005

Bunun dışında yeni iPad’in iPad 2’ye göre çok büyük artıları olduğu söylenemez. Performans açısından her iki cihazın hemen hemen hiçbir farkı yok. Ağırlık açısından iPad 2 daha ince ve daha az ısınıyor, en azından şimdilik. Geçen yıl iPad 2 almış kişilerin yeni iPad’e geçiş yapmaları için çok da acele etmelerine gerek yok diye düşünüyoruz. Yine de, son karar tabii ki onların. Yeni iPad’e esas geçiş yapmaları gerekenler birinci nesil iPad kullanıcıları. 2010 yılında çıkan yeni iPad ömrünü yavaş yavaş tamamlamak üzere, cihazın belleği yetmemeye, uygulamaları kaldırmamaya başladı. Cihazından memnun olmayan orijinal iPad sahipleri için yeni iPad iyi bir terfi fırsatı sunuyor.

Pekiyi, ilk kez tablet alacaklar için tavsiyeler neler? Eğer bütçeleri müsaitse, tavsiyemiz yeni iPad’i tercih etmeleri. En güncel ürüne sahip olmak her zaman iyidir, üstelik yukarıda saydığımız Retina ekran ve iSight kamera gibi avantajlara sahip olacaksınız. Aksi durumda fiyatı ucuzlayan iPad 2 de mantıklı bir seçenek olarak ortada durmaya devam ediyor.

** İncelemeye destek veren Mustafa Tan ve Sefer İstemi’ye sonsuz teşekkürler!