2013 Android uygulamalarının ciddi aşama kaydettiği bir yıl oldu. Google bu yıl itibarıyla Android kapsamında sundğu hizmetlerin sayısını artırırken, üçüncü taraf uygulamaları da önemli ölçüde iyileşti. Artık tasarımdan performansa kadar pek çok alanda Android uygulamaları daha tatmin edici. Facebook, Twitter ve Instagram dışındaki popüler Android uygulamalarından bazılarını sizler için sıraladık.
Google Android’in kilit ekranına bileşen yerleştirmeye izin vermeye başladı, ancak kullanıcıların tam olarak aradıkları bilgiye ulaşması için oldukça fazla zaman harcaması ihtimal dahilinde. Bu zaman kaybından kurtulmak isteyenlerin yapması gereken tek şey DashClock’u yüklemek. Böylelikle kilit ekranında saati, hava durumunu ve kişiselleştirilebilir bildirimleri görmek mümkün hale geliyor.
Podcast meraklıları için fazlasıyla kullanışlı bir uygulama olan Pocket Casts, podcastleri otomatik olarak indirip düzenleme işini son derece etkileyici bir biçimde yerini getiriyor. Performans bakımından iOS versiyonunu aratmayan uygulama, farklı cihaz ve platformlarla eş zamanlama imkanını da veriyor.
Android’in klavyesi yıllar içinde önemli bir aşama kaydetmiş olsa da, üreticilerin özel temaları halen yazı işini fazlasıyla zor hale getirebiliyor. Bu zorluğu aşmak isteyenler için hem Swype hem de Swiftkey oldukça başarılı muadiller durumunda.
Any.Do yapılacaklar listesini takip etmeyi ve uygulamayı biraz daha acısız bir işleme dönüştürüyor. Güzel ve kullanışlı bir tasarıma sahip olan uygulamada hızlı giriş seçenekleri de yer alırken, ”Moment” adı verilen aciliyete göre sıralama özelliği en faydalı özellik olarak göze çarpıyor.
Tasarım olarak Post-it’leri hatırlatan Google Keep ile Android cihaz sahipleri hızlı biçimde küçük notlar alabiliyor. Yapılacaklar listeleri, konum hatırlatıcıları ve hızlı arama özelliği de Google Keep’in sunduğu marifetler arasında yer alıyor.
Instapaper ile birlikte en popüler iki ”daha sonra oku” servisinden biri olan Pocket, Android platformunda sunduğu kullanıcı deneyimiyle rakibinin bir adım önüne geçmeyi başarıyor. Oldukça sık güncellenen Pocket Android uygulaması, video oynatma desteği de barındırıyor. Otomatik olarak eş zamanlanan makaleler, çevrim dışı erişim için kaydediliyor.
Bir fotoğraf düzenleme uygulaması olarak Snapseed, filtrelerden daha fazlasını vadediyor. Bir masaüstü uygulamasıyla yapılabilecek düzenlemeleri gerçekleştirmeye mahir olan Snapseed, en karmaşık fotoğraf düzenlemelerini dahi anlaşılır ve erişilir kılmasıyla alkışı hak ediyor.
Dropbox kullanıcıların bulutta veri saklayarak akıllı cihazlarının dahili hafızasında yer açmasına imkan sağlamasının yanı sıra, bilgisayardan akıllı telefon veya tablete veri transferinin de tek bir kabloya dahi muhtaç olunmadan gerçekleştirilmesini mümkün kılıyor.
Android işletim sistemli cihazının varsayılan ana ekranından memnun olmayanlar için Nova Launcher ve Apex Launcher daha güzel, temiz tasarımlı ve kullanışlı tema seçenekleri sunuyor. Premium versiyonlara geçiş yapanlar çok daha kapsamlı kişiselleştirme seçeneklerinden faydalanabiliyor.
iPhone kullanıcılarının favorileri arasında yer alan VSCO Cam, Android’e gelişiyle birlikte bu platformun da gözdelerinden biri haline gelmeyi başardı. Kullanıcılar VSCO Cam ile Instagram’dan daha maharetli fotoğraf filtrelerine sahip oluyor.
Her ne kadar RSS eski popülaritesinden uzak olsa da, haber alma konusunda öncelikli olarak RSS kaynaklarını tercih edenler için Press Android’deki en uygun seçenek konumunda. Flipboard’un görüntü temelli tasarımının yerine yazıların hakim olduğu bir ekran görmek isteyenler Press’i tercih etmeli.
Yıllar boyu notları eş zamanlamak için üçüncü taraf uygulamalarının kullanılmasının ardından resmi Simplenote Android uygulaması nihayet yayınlandı. Uygulamanın tasarımı zayıf olsa da, temel odak noktası olarak Simplenote’un en iyi yaptığı şey olan hızlı arama ve sonuç gösterme özelliklerinin seçildiği görülüyor.