Dünyanın ilk mürettebatsız, otonom gemisi olan Yara Birkeland, önümüzdeki yıl demir alacak. Geminin 2020 itibarıyla tamamen otonom bir şekilde ilerleyebilmesi planlanıyor. Norveç’te inşa edilen gemi üzerinde bulunan GPS, radar, kameralar ve sensörler sayesinde deniz trafiğinde yol alabilecek ve kendisini limana yanaştırabilecek. Tamamlandığında geminin inşaatı 25 milyon dolara mal olacak. Bu rakam, aynı boyuttaki standart bir konteyner gemisinin maliyetinin üç katına tekabül ediyor. Ancak yatırımcılar, yakıt ve mürettebata ihtiyaç duyulmaması sayesinde yıllık operasyon maliyetlerinin yüzde 90 oranında aşağıya çekilebileceğini savunuyor. Üretici şirket Yara, geminin kademeli olarak otonom hâle geleceğini de hatırlattı.
Şirketten yapılan açıklamada, geminin ilk etapta önümüzdeki yıl mürettebatla demir alacağı ve uzaktan operasyonla yönetimin 2019 itibarıyla başlayacağı belirtildi. Tam otonom yapının ise 2020 itibarıyla aktif hâle geleceği ifade edildi.
100 konteyner taşıyabilen Birkeland, Yara International ve teknoloji şirketi Kongsberg Gruppen tarafından birlikte geliştirildi. “Denizlerin Tesla’sı” olarak nitelenen gemi, ilk seferini bulunduğu noktaya 37 deniz mili uzaklığındaki Larvik şehrine yapacak. Gemi Gemi ilk seferinde gübre taşıyacak.
The Wall Street Journal’a konuşan Yara’nın üretim sorumlusu Petter Ostbo, şirketin büyük gemilere yatırım yapmayı ve uluslarası düzenlemelerin gerçekleştirilmesinden sonra uzun mesafeye seferler yapmayı planladığı belirtildi. Ostbo, bu gemilerle Hollanda’dan Brezilya’ya kadar gübre taşıyabileceklerini ifade etti.
Yara Birkeland emisyon salınımını da aşağıya çekmeyi amaçlıyor
Yara yeni konteyner gemisi ile emisyon salınımını da aşağıya çekmeyi amaçlıyor. Şirket şehirlerde yolculuk yapan 40 bin kamyonun yoldan çekilmesinin hava kirliliğinin azalmasına katkı sağlayacağına inanıyor. Sıfır emisyona ulaşmak istediklerini söyleyen Ostbo, temiz enerji kaynaklarının doğru kullanımının bir gerçek hâline geldiğini sözlerine ekledi.