Bilim adamları, geçtiğimiz yılın ocak ayında yapay zekânın cilt kanserinin teşhisi konusunda cildiye uzmanları kadar başarılı olduğunu belirten bir rapor yayınlamıştı. Aradan geçen 18 ayın ardından yapay zeka, cilt kanserinin teşhisi konusunda daha da yetenekli hâle gelmişe benziyor.
Derin öğrenme yeteneğine sahip, katlamalı bir nöral ağı ve 58 cildiye uzmanını karşılaştıran araştırmacılar, dikkat çekici sonuçlara ulaştı. Bir dizi resimden cilt kanserinin tespitini ölçme konusunda yapılan testlerde cildiye uzmanları yüzde 86.6 oranında doğru teşhiste bulundu. Yapay zekânın doğru teşhis oranı ise yüzde 95 oldu.
Araştırmanın baş yazarı olan Heidelberg Üniversitesi’nden Holger Haenssle, yapay zekânın kaçırdığı melanom sayısının gerçek doktorlara kıyasla daha az olduğunu belirtti. Haenssle, yapay zekânın iyi huylu benleri kötü huylu olarak algılama oranının da daha düşük olduğunu ve bu sayede gereksiz ameliyat riskinin aşağıya çekildiğini dile getirdi.
Yapay zekâ, 100 binden fotoğraf üzerinde çalışarak tehlikeli cilt lezyonlarını iyi huylu lezyonlardan ayırmayı öğrendi. Araştırmayı gerçekleştiren ekip, yeni sistem sayesinde cilt kanserinin teşhisinin hızlanacağını ve kolaylaşacağını, bu sayede doktorların da hastalığa yayılmadan müdahale edebileceğini dile getirdi.
Testleri devam eden yapay zeka teknolojisinin ilk etapta sadece profesyonellerin gözetiminde kullanılması öngörülüyor. Ancak teknolojinin uzun vadede uygun bir ürün içinde son kullanıcıya da ulaştırılabileceği belirtildi.