Teknoloji

Yahoo NSA için e-postaları usulsüz olarak taramakla suçlanıyor

yahoo nsaYahoo’nun ABD hükümetinin talebi üzerine e-postaların izlenmesi için emsalsiz bir gözetim sistemi kurduğu iddiası gündeme bomba gibi düştü. Reuters’ten Joseph Menn’in imzasını taşıyan haber, konuyu yakından bilen kaynaklara dayandırılıyor. ABD hükümeti tarafından Yahoo’ya iletilen talepte gelen e-postalarda belli bir karakter dizisinin olup olmadığının taranmasını istediği belirtiliyor. Söz konusu tarama işlemi ise e-postanın hem gövdesini hem de eklerini kapsıyor. Yahoo CEO’su Marissa Mayer’in bu talebi yerine getirdiği iddia edilirken, sistemin e-posta trafiğini gerçek zamanlı biçimde tarayabilecek kapasitede olduğunun altı çizildi.

Reuters kurulan sistemin hangi karakterleri tespit etmeye çalıştığı konusunda bilgi vermedi. Talebin hedefinde kimlerin olduğu da şu an için bilinmeyenler arasında yer alıyor. Reuters’in kaynakları sistemin tamamen işlevsel olduğunun altını çizerken, tarama işlemleri sonucunda ortaya somut bilgilerin çıkarılıp çıkarılmadığı da halen belirsizliğini koruyor.

Yahoo NSA ve ABD hükümetine bağlı istihbarat kurumların isteği doğrultusunda kendi sunucularındaki e-posta trafiğini proaktif biçimde tarayan ilk teknoloji şirketi oldu.

Yahoo’nun e-posta servisindeki uzun soluklu güvenlik sorunlarının varlığı da göz önüne alınınca Reuters’in haberi biraz daha ilgi çekici bir hâl alıyor. Şirket, 2014’te web e-posta servisine varsayılan olarak HTTPS korumaları eklemişti. Yahoo’nun bu hamlesi, pazardaki diğer rakiplerinden oldukça sonra gelmişti. HTTPS şifrelemesinin olmadığı dönemde ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) Yahoo’nun e-posta sunucularında benzer tarama işlemlerini gerçekleştirmiş olabileceği belirtiliyor.

Yahoo NSA talebi alan tek şirket gibi görünüyor

Reuters’in Yahoo ile ilgili iddiasının ardından gözler diğer teknoloji şirketlerine çevrildi. Google, Microsoft, Apple ve Facebook gibi şirketler benzer bir tarama sistemi kurulması konusunda bir talep almadıklarını belirtti. Dört şirket de bu tarz bir taleple karşılaşmaları durumunda cevaplarının “Hayır” olacağının altını çizdi.