İncelemelerManşetler

Sony Xperia XA1 Ultra İncelemesi

xperia xa1 ultra inceleme

Şubat ayındaki Mobil Dünya Kongresi’ni yaptığı yeni ürün duyurularıyla epey hareketli geçiren Sony, geçen yıllarda daha sonra tanıtmayı ve piyasaya sunmayı tercih etti büyük ekranlı “Ultra” Android telefonunu, bu sefer daha küçük ekranlı orta segment telefonla birlikte tanıtmayı tercih etti. Xperia XA1 Ultra, büyük ekranlı Android telefon isteyenlere, istediklerini sunmakla kalmıyor, yüksek bir kamera deneyimini de sunuyor. Detayları Sony Xperia XA1 Ultra inceleme yazısında bulabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Sony Xperia XA1 İncelemesi

Xperia XA1 Ultra inceleme: Tasarım

Sony Xperia XA1 Ultra, tasarım açısından, çok beğendiğimiz XA1 ile aynı çizgide buluşuyor. Aradaki tek fark, Xperia XA1 Ultra’nın daha büyük ekranı nedeniyle diğerinden daha büyük görünmesi. Gerçekten, 6 inçlik büyük ekranı sayesinde XA1 Ultra epey büyük görünüyor.

Ne var ki, büyük bir telefon kullanmak isteyenler bu büyük gövdeden hiçbir şekilde rahatsızlık duymayacaktır. Bu telefonu tek elle kullanmak da tahmin edeceğiniz kadar zor değil. Tabii ki, kompakt bir telefonun sunduğu rahatlığı sunmuyor, ancak internette gezinirken, sosyal medya hesaplarınızı kontrol ederken veya video izlerken büyük gövdenin sizi çok zorlamadığını fark edeceksiniz. Bunda XA1’in kaydırmaz ön ve arka yüzlerinin de etkisi bulunuyor. Aynı zamanda ekranın kenardan kenara uzanan yapısının da ergonomiye olan etkisini unutmamak gerekiyor.

Telefonun sağ kenarına yerleştirilmiş ses, güç ve kamera tuşları gayet iyi şekilde işliyor. Sol kenara yerleştirilmiş microSD ve nanoSIM kart yuvası ise sivri uçlu bir cisme ihtiyaç duymadan kart değiştirmeyi mümkün kılıyor. Önde çift hoparlör ızgarası dikkat çekiyor, ancak bunlardan sadece bir tanesi hoparlör işlevi görüyor.

Xperia XA1 Ultra inceleme: Donanım ve Performans

Sony Xperia XA1 Ultra’nın temel amacı, 6 inçlik devasa ekranıyla yüksek bir multimedya ve internette gezinme deneyimi yaşatmak. Full HD çözünürlüklü, 367 ppi piksel yoğunluklu ekran ile bunu yaşatmayı beceriyor. Ekranın renk üretimi orta segment bir telefon için oldukça iyi seviyede. Böylelikle bu büyük ekranda film veya YouTube videolarını izlemek büyük bir keyfe dönüşüyor.

Telefonda yer alan MediaTek Helio P20 yongaset de günlük işler için fazlasıyla yeterli oluyor, Sony’nin Xperia UX kullanıcı arayüzünün hızlı şekilde işlemesini sağlıyor. Benchmark testlerinde de küçük kardeşi XA1 ile hemen hemen aynı puanları elde ediyor. Örneğin AnTuTu’dan yaklaşık 63 binlik bir puan elde etti. 4 GB RAM barındırması da telefonun optimum performans sunmasında önemli rol oynuyor. Oyun deneyimi bakımından da Xperia XA1 Ultra fazlasıyla tatmin edici. 32 GB dahili hafıza çoğu kullanıcı için yeterli olacaktır.

Bununla birlikte microSD kart yuvası, daha fazla fotoğraf ve video çekmek ya da XA1 Ultra’nın büyük ekranında film izlemek isteyenler için hazır şekilde bekliyor. Telefonun ön yüze yerleştirilmiş hoparlörü sesi doğrudan algılamanızı sağlıyor, bunun yanı sıra yerleşimi, film izlerken veya oyun oynarken elinizin hoparlörü engellememesini sağlıyor.

2700 mAh ile sanılanın aksine daha düşük kapasiteli bir pil mevcut, ancak yoğun kullanımda bile bir günü rahatlıkla çıkarabilecek bir pil performansı bu telefonla sunuluyor. Bunda Helio P20 gibi düşük profilli bir işlemcinin ve düşük ekran çözünürlüğünün de etkisi bulunuyor. Sony’nin Stamina ve Ultra Stamina modları pil seviyesi iyice azaldığında kalan miktarı daha idareli şekilde kullanmayı, en azından dış dünya ile bağlı kalmayı sağlıyor. USB-C üzerinden şarj ve bilgisayar bağlantısı gerçekleştiriliyor. Sony’nin Qnovo olarak adlandırılan adaptif şarj teknolojisi sayesinde şarj sırasında akım kontrol ediliyor, dolayısıyla pilin zarar görmesi önleniyor, ömrü uzuyor.

Xperia XA1 Ultra inceleme: Yazılım

Android 7.0 Nougat ile yüklü olarak gelen Sony Xperia XA1 Ultra’da saf Android’e yakın bir deneyim sunuluyor. Eğer daha önce de bir Sony telefon kullandıysanız, bu kullanıcı arayüzü size hiç yabancı gelmeyecektir. Sony’nin klasik Xperia kullanıcı arayüzü Nougat ile daha da sade hâle geliyor. Saf Android’e yakın, bununla birlikte Sony’nin tarzında uygulama ikonları ve yazı tipleri bu telefonun kullanıcı arayüzünü sade ve kullanışlı hâle getiriyor. Ayrıca Xperia XA1 Ultra’nın büyük ekranı, aynı anda iki uygulamayı kullanma konusunda da büyük kolaylık sağlıyor.

Sony’nin What’s New, PlayStation, Haberler, Hava gibi çeşitli uygulamalarını ön yüklü olarak Xperia XA1 Ultra’da göreceksiniz. Bunun yanı sıra Google’ın Gmail, Haritalar, YouTube gibi uygulamaları da mevcut. Google Play’den daha fazla uygulamayı indirebileceğiniz gibi, Xperia Lounge adı verilen özel bir uygulama sayesinde de Sony’den uygulama ve oyun tavsiyeleri alabilirsiniz. Diğer Xperia telefonları gibi, XA1 Ultra’da da farklı temalarla kullanıcı arayüzünün özelleştirilmesine izin veriliyor. Bu arada, FM radyo uygulamasının bulunduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Sony’nin Müzik, Albüm ve Video gibi, Android’in klasik fotoğraf, galeri ve video uygulamalarının yerini alan uygulamaları da bulunuyor. Google’ın Material Design tasarım dilinin çizgilerini yansıtan bu uygulamalardan video, eğer varsa, ev ağınıza bağlanıp bilgisayarınızdaki videoları da telefonda oynatma imkanı sağlıyor.

Sony, Xperia XA1 Ultra’nın tek elle rahat kullanılmasına imkan tanımak amacıyla tek elle kullanım modu da eklemeyi ihmal etmemiş. Parmağınızı her iki yönde, diyagonal doğrultuda, aşağıdan yukarı doğru sürükleyerek kullanıcı arayüzünü küçültebilir, böylelikle tek elle rahatlıkla kullanabileceğiniz bir arayüze kavuşabilirsiniz.

Xperia XA1 Ultra inceleme: Kamera

Akıllı telefon kamerasında öncelikle piksel sayısına önem verenlerdenseniz, Xperia XA1 Ultra hem ön hem de arka kameralarıyla sizi cezbedecektir. Telefonun arkasında 23 megapiksel, önünde ise 16 megapiksel çözünürlüklü kameralar bulunuyor. Xperia XA1 Ultra’nın hem ön hem de arka kamerası sahiplerinin yüzünü güldürmeyi başaracaktır. Kamera uygulaması son 1-2 yıldır Sony’nin Xperia akıllı telefonlarında gördüğümüz arayüzü taşıyor. Biraz kafa karıştırıcı olsa da, panorama ve burst modu gibi farklı çekim modlarını, aynı zamanda çeşitli kamera uygulamalarını barındırıyor. Telefonun kenarındaki kamera tuşunu kullandığınız takdirde, çekim yapmadan önce bir kez hafifçe basarak netleme yapmanız mümkün oluyor. HDR ayarının sadece Elle modunda kullanılabilmesi ise pek hoş değil, Otomatik modda da olması daha fazla memnun ederdi.

Yeterli ışık koşullarında kamera iyi sonuçlar veriyor, renk üretimi de makul seviyelerde, ancak bazı renklerde aşırı doygunluk dikkat çekiyor. Düşük ışıkta da iyi sonuçlar elde etmek mümkün. Ancak varsayılan ayarlar kullanıldığında, düşük ışıkta pozlama değeri normalin üstünde, bu da gürültünün ve bulanıklaşmanın fazlalaşmasına yol açıyor. Eğer daha gerçekçi ve keskin gece fotoğrafları isterseniz, Elle moduna geçiş yaparak pozlamayı kısmanızı öneririz.

Hem ön hem de arka kamera 1080p video çekebiliyor. Video çekimlerinde ses kalitesi iyi seviyede. Ön kamerada optik görüntü sabitleme sistemi var, buna rağmen çekimlerde el hareketlerine bağlı titremelerin etkisi epey hissediliyor. Ayrıca ön kamerayla çekilen videolarda kontrast normalin üstünde görünüyor. Arka kamerayla çekilen videolarda da hareket etkisi hissediliyor. Sonuç olarak Xperia XA1 Ultra ile çekilen videolar mükemmel seviyede değil, buna rağmen günlük hayatta işinizi rahatlıkla görecek yeterliliğe sahip.

Öndeki 16 megapiksel kamera, sahip olduğu yüksek çözünürlük ve dahili optik görüntü sabitleme sistemi sayesinde video günlük tutanlar, bunları YouTube’da yayınlayanların hoşuna gidecektir. Video çekimlerinin keskinliği ve parlaklığı fena değil, ancak el hareketlerinin görüntüye etkisi hissediliyor. Sistem işini yapmaya çalışıyor, ancak bu durum yapay dalgalanmalara neden oluyor. Bunun dışında ön kameranın çektiği selfie’ler memnun edici. Önde de flaşın yer alması düşük ışıklı ve karanlık ortamlarda portre fotoğrafların ve videoların çekilmesini daha da kolay hâle getirecektir.

Xperia XA1 Ultra inceleme: Sonuç

Sony Xperia XA1 Ultra, daha küçük ekranlı kardeşi XA1 ile yan yana getirildiğinde, teknik özellikler bakımından arada çok fazla farkın bulunmadığı görülüyor. Sony’nin bu telefonla büyük ekranlı bir telefon isteyen, ancak çok da fazla para vermeyi arzu etmeyen kullanıcıları hedeflediği görülüyor.

Aslına bakarsanız, Xperia XA1 Ultra’nın hedefi 12’den vurabilecek bir telefon olduğunu söyleyebiliriz. Büyük boyutlu, yeterli çözünürlük ve görüntü kalitesi sunan, makul bir ses çıkışı sağlayan hoparlörle birlikte beklenen multimedya keyfini yaşamayı sağlıyor. Bunun yanı sıra kamera özellikleri bakımından da Xperia XA1 Ultra’nın ortalamanın üstüne çıkmayı başardığını görüyoruz. Performans ve kullanıcı arayüzü de bu telefon için verilen paranın karşılığını almayı, tatmin olmayı sağlıyor.