İncelemelerManşetler

Sony Xperia XA1 Plus İncelemesi

xperia xa1 plus inceleme

Sony geçen yılın başlarında Xperia XA1 ve Xperia XA1 Ultra ile orta segmente iki güçlü üye kazandırmıştı. Bu telefonlar 2016 yılının modellerinden Xperia XA’nın şık tasarımını tavsiye eden, teknik özellikler bakımından da fiyatla iyi denge kurmuş modellerdi. Bu iki telefonun çıkışından birkaç ay sonra, IFA 2017’de Xperia XA1 Plus modelinin tanıtıldığını gördük. Xperia XA1 Plus, büyük ekranda iyi bir multimedya deneyimi yaşamak isteyen, bununla birlikte de Xperia XA1 Ultra’nın 6 inç ekranı ve büyük boyutlarını çekici bulmayan kullanıcıları hedefleyen bir model. Geçen yılın sonlarına doğru Türkiye’de satışa sunulan Xperia XA1 Plus’ı bir süredir deneyimliyoruz. Xperia XA1 Plus inceleme yazısında bu telefonla ilgili detayları bulabilirsiniz.

Xperia XA1 Plus inceleme: Tasarım

Xperia XA1 Plus pahalı bir telefon değil, ancak tasarımına baktığımızda hiç de sıradan görünmediğini söylememiz gerekiyor. Tasarım açısından klasik Sony Xperia akıllı telefon çizgisini yansıtan bu akıllı telefonda ön yüzü sağlam cam kaplarken kenarlar alüminyumdan yapılmış. Arka taraf ise plastikle kaplı, buna rağmen sıradan bir görünüme sahip değil. Yumuşak yüzey parmak izi ve kirleri de fazla tutmuyor. Ayrıca ufak tefek çiziklere karşı da dayanıklı görünüyor.

Xperia XA1 Plus’ın ekranının iki uzun kenarını da dar ekran çerçeveleri sarıyor. Buna karşın ekranın alt ve üst kısmında kalan çerçeve alanı hatırı sayılır derecede geniş. Telefonu tek elle kavramak bizim için zor olmadı. Tek elle numaraları tuşlamak veya mesaj yazmak da mümkün, ancak Xperia XA1 Plus genel olarak iki elinizle kullanma ihtiyacı hissedeceğiniz bir akıllı telefon. Telefonun iki uzun kenarı kavisli şekilde tasarlanmış. Bu da tutuşa olumlu katkıda bulunuyor. 189 gr. ağırlığa sahip olsa da, elde fazla ağırlık hissi yaratmadığını belirtmemiz gerekiyor

Ön yüzde, 5.5 inç ekranın üst kısmında Sony logosu, ön kamera, sensörler ve ahize hoparlörü bulunuyor. Ekranın alt kısmında, ahize hoparlörüyle simetri oluşturacak şekilde bir hoparlör ızgarası görüyoruz. Bu tarz bir tasarımı daha üst segmentteki Sony telefonlarında görmüştük. Onlarda stereo hoparlör kurulumu bulunuyordu, ancak Xperia XA1 Plus’ta, tek bir hoparlör var, üstelik o hoparlör de beklediğiniz yerde, ekranın alt kısmındaki hoparlör görünümlü ızgaranın içinde değil. O yere mikrofon yerleştirilmiş.

Telefonun tek bir hoparlörü var ve o da alt kenarda, USB-C portunun hemen yanında bulunuyor. Üst kenarda 3.5 mm. kulaklık jakı ve ikinci mikrofonu görüyoruz. Alt ve üst kenarları ana gövdeden ayıran metal görünümlü şeritler de telefonun havasını biraz daha farklılaştırıyor. Sol kenarda microSD ve nanoSIM kart yuvası mevcut. Sağ kenarda ise yukarıdan aşağı doğru ses tuşu, güç butonu ve kamera düğmesi sıralanıyor. Kamera düğmesinin bulunması fotoğraf çekimlerini biraz daha kolaylaştırıyor. Xperia XZ Premium ve benzeri suya dayanıklı telefonlarda su altı çekimleri için de iyi oluyordu. Ancak Xperia XA1 Plus’ta suya dayanıklılık özelliği bulunmadığı için bu fırsattan yararlanmak mümkün olmuyor.

Güç butonu parmak izi okuyucusunu da barındırıyor. Sony, daha önce pek çok telefonunda gördüğümüz gibi parmak izi okuyucusunu kenara yerleştirmeye devam ediyor. Bu sensörün kullanımı fena sayılmaz, pratikliği okuyucunun arkaya yerleştirilmesine göre daha yüksek. Telefonu tuttuğunuz ele göre bir ya da iki parmağı tanıtmanız yeterli oluyor. Parmak izi okuyucusu hızlı işliyor sayılır, ancak elleriniz biraz ıslak veya terliyse, kilit açma konusunda başarılı olmuyor.

Arka yüzde, sol üst köşede 23 megapiksel kamera lensini görüyoruz. Bunun altında tek LED flaş mevcut. NFC alanı bir etiketle gösterilirken bunun altında Xperia logosu bulunuyor. Arka yüzde yazı veya karakter fazlalığının olmaması güzel, bu şekilde telefonun görünümü biraz daha iyi hâle geliyor. Xperia XA1 Plus’ın arka kapağı çıkarılamıyor. Bu da pilin sabit olduğu ve kullanıcılar tarafından değiştirilemediği anlamına geliyor.

Xperia XA1 Plus inceleme: Donanım ve Performans

Sony Xperia XA1 Plus’ta 5.5 inç, 1080 x 1920 piksel çözünürlüklü IPS LCD kapasitif dokunmatik ekrana yer veriyor. Ekranın üstünü kaplayan Corning Gorilla Glass 4 ekran camının belirli bir yansıtma özelliği var. Ancak ekran yeteri kadar parlak, bu nedenle yansıtmanın etkisi çok olumsuz olmuyor. Dış ortamda kullanım için de ekranın parlaklığının yeterli seviyede olduğunu görüyoruz. Görüş açıları da geniş, eğer birden fazla kişi XA1 Plus’ın ekranında bir şeylere bakacak olursa, her açıdaki kullanıcı tatmin edici görüşü elde edecektir.

Xperia XA1 Plus’ın büyük Full HD ekranı film veya dizi izlemek için epey elverişli görünüyor. Görüntüler keskin ve net, renkler de doyurucu. Eğer isterseniz, ekranın beyaz seviyesini veya renk sıcaklığını isteğinize göre ayarlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra Süper Canlı modu ayarlar içinde etkinleştirerek tonları biraz daha güçlendirebilir ve fotoğraflarınızı daha canlı biçimde görüntüleyebilirsiniz.

Ekranın sunduğu optimum görsel deneyim ses tarafında da destekleniyor. Telefonun alt kenarında yer alan hoparlör küçük görünümüne karşın tatmin edici bir seviyede ses çıkışı sunuyor. Sony’nin ses ayarları içine eklediği ClearAudio+ profilini etkinleştirdiğinizde orta frekanslar bastırılıyor, ses biraz daha berrak hâle geliyor. Bunun yanı sıra dinamik ses dengeleyici de şarkılar ya da videolar arasındaki ses seviyesi farklarını en aza indiriyor. Eğer Spotify veya benzeri ortamlardan müzik dinliyorsanız, bu özelliğin yararını görebilirsiniz. Ses çıkış şiddetini biraz yükseltiyor. Bunun yanı sıra ekolayzır veya surround ses gibi ses ayarları da mevcut.

Sony bu telefonda MediaTek’in MT6757 Helio P20 işlemcisine yer veriyor. Sekiz çekirdekli bu işlemci Mali-T880MP2 grafik işlemci birimini de barındırıyor. Bizim elimizdeki modelde 4 GB RAM bulunurken toplam 32 GB dahili hafıza da mevcut. Daha fazla depolama alanı isteyenlerin imdadına da 256 GB’ye kadar kapasiteye sahip kartları destekleyen microSD kart yuvası yetişiyor.

Sony Xperia XA1 Plus benchmark testlerinde ortalamalarda gezinen sonuçlar elde ediyor. GeekBench’te elde edilen sonuç, 2016’nın amiral gemisi telefonlarından olan Galaxy S7’ninkine göre daha iyi. 60000’in biraz üstündeki AnTuTu puanı da bu telefonun orta segment Android telefonların biraz üstünde bir performans sergilediğini gösteriyor. Pratikte elde ettiğimiz izlenim de benchmark testlerini destekler nitelikte.

Xperia XA1 Plus’ın kullanıcı arayüzünde akıcı bir şekilde gezinmek mümkün. Chrome web sitelerini seri şekilde açıyor, kaydırma ve yakınlaştırma gibi sayfa içi işlemleri de rahatlıkla yerine getiriyor. MediaTek Helio P20 gibi biraz daha yüksek profilli orta segment işlemcinin varlığı sayesinde hareketli duvar kağıtlarının kullanıldığını görüyoruz. Oyun deneyimi bakımından da Xperia XA1 Plus’ın beklentileri karşıladığını görüyoruz. Google Play’deki çoğu oyunu Xperia XA1 Plus ile rahatlıkla oynayabilirsiniz.

Sony’nin orta segment Android telefonunun en memnun edici yanlarından bir tanesi, barındırdığı 3430 mAh kapasiteli pili. Telefonu fazla kullanmadığınız takdirde, 3-4 gün boyunca tek şarjla rahatlıkla idare edebilirsiniz. İnternette gezinme, dizi izleme, kamera kullanma gibi daha yoğun bir aktivite zinciri içinde de, bu telefon tek bir şarjla iki güne varan çalışma imkanını yakalayabiliyor. Sony’nin klasikleri hâline gelen Stamina ve Ultra Stamina modları da pilin azaldığı durumlarda, XA1 Plus’ın en azından telefon işlevleri için sürekli açık kalmasına yardımcı oluyor.

Diğer çoğu Sony Xperia telefonu gibi, Xperia XA1 Plus da Qnovo Adaptive Charging özelliğiyle geliyor. Bu teknoloji aşırı şarj durumunun önüne geçiyor, böylelikle telefonun pilinin daha uzun süre boyunca performansını ve kapasitesini korumasına yardımcı oluyor. Buna karşın hızlı şarj özelliği mevcut değil. USB-C portu üzerinden, kutudan çıkan şarj aksesuarıyla şarj ettiğimizde, yüzde 22’lik kısmın şarjı için yaklaşık 40 dakika sürenin geçmesi gerekti.

Saniyede 300 megabite varan indirme hızı sunabilen Kategori 6 LTE desteği, 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.2, A-GPS ve GLONASS destekli GPS gibi kablosuz bağlantı özellikleri Xperia XA1 Plus kullanıcılarının bağlı kalması için yeterli oluyor. FM radyonun bulunması da çoğu telefon sahibini memnun edecektir.

Xperia XA1 Plus inceleme: Yazılım

Sony Xperia XA1 Plus’ta Android 7.0 Nougat yüklü olarak geliyor. Bunun üstünde Sony telefonlarına has Xperia kullanıcı arayüzü geliyor. Sony son yıllarda yaptığı düzenlemelerle birlikte Google’ın mobil işletim sisteminin saf arayüzünü daha fazla kullanıyor. Bununla birlikte uygulama ikonları, yüklü gelen çeşitli uygulamalar, duvar kağıtları gibi unsurlarla kendi çapında özelleştirme politikası uyguluyor.

Sony’nin kullanıcı arayüzü cihazın havasını ekranda da tamamlıyor. Farklı tema seçenekleriyle veya duvar kağıtlarıyla kullanıcı arayüzünü özelleştirmeniz mümkün oluyor. Buna ek olarak Sony’nin telefonlarında görmeye sıklıkla alıştığımız, ancak pek kullanmadığımız Haberler, What’s New, Movie Creator, Çizim, Xperia Lounge gibi uygulamalar bu telefonda yüklü olarak geliyor. Buna ek olarak Amazon’un alışveriş ve Kindle uygulamaları bile yüklü olarak geliyor.

Sony’nin özelleştirilmiş Müzik, Albüm ve Video uygulamaları da mevcut. Video uygulaması cihazla çektiğiniz veya hafıza alanındaki videoları bir arada gösteriyor. Ayrıca evinizde bir multimedya sunucusu varsa, ona da bu uygulama üzerinden bağlanabilirsiniz. Albüm uygulaması çektiğiniz fotoğrafları göstermenin yanı sıra Facebook’a da bağlanabiliyor, oradaki fotoğraflarınızı gösterip anılar oluşturmanıza yardımcı oluyor.

PlayStation uygulaması Xperia XA1 Plus’ta da mevcut. Ancak bu telefonda biraz daha kısıtlı bir kullanım sunduğunu öğreniyor. Etrafta bir PlayStation 4 olmadığı için deneyimleme imkanımız olmadı. Ne var ki, öğrendiğimiz kadarıyla PlayStation uygulaması PS4’teki oyunu telefondan oynamaya izin vermiyor, sadece uyumlu oyunlarda ikinci ekran işlevi görüyor. Ya da arkadaşlarınızın en son başarılarını telefon ekranında görmenize izin veriyor.

Yukarıda belirttiklerimizin dışında, Sony’nin diğer Android telefonlarında olduğu gibi, Xperia XA1 Plus’ta da Google’ın Gmail, Haritalar, YouTube, Chrome gibi uygulamaları yüklü olarak geliyor. Daha fazlasını da Google Play’den indirebilirsiniz.

Xperia XA1 Plus inceleme: Kamera

Sony orta segment telefonlarıyla bile piksel sayısı konusunda takıntılı olanları tatmin ediyor. Xperia XA1 Plus’ın arkasında da 23 megapiksel çözünürlüklü bir kamera bulunuyor. Faz algılamalı otomatik odak, LED flaş, f/2.0 diyafram gibi özellikler bu kamerada mevcut. Xperia XA1 Plus’ın kamera uygulaması son 1-2 yıldır deneyimlediğimiz Sony telefonlarında gördüklerimizden farklı sayılmaz. Ekranın bir kenarında fotoğraf, video çekim modları arasında geçiş yapmayı sağlayan kontrol bulunurken, diğer tarafta da çekim tuşu bulunuyor. Ayrıca sağ kenardaki kamera tuşunu kullanarak Xperia XA1 Plus’ı geleneksel bir fotoğraf makinesi gibi de kullanabilirsiniz.

Varsayılan çekim modu olan Süper Otomatik ortam koşullarına göre sahne modunu otomatik olarak belirliyor. Size sadece hedefe ekranda dokunup odaklayarak çekim yapmak kalıyor. Süper otomatik mod ya 4:3 oranında 8 megapiksel, ya da 16:9 oranında 5 megapiksel çözünürlükte fotoğraflar çekmeye izin veriyor. Eğer maksimum çözünürlükte fotoğraflar çekmek istiyorsanız, Elle moduna geçiş yapmalısınız. Bu mod, çözünürlüğü değiştirmenin yanı sıra beyaz dengesi ve pozlama gibi ayarları da yapmaya izin veriyor. Ayrıca HDR’yi de bu modda kullanabilirsiniz.

Xperia XA1 Plus’ın arka kamerası yeterli ışık koşullarında tatmin edici sonuçlar veriyor. Işık şiddeti azaldığında ise işler biraz değişiyor. Aslında genel görünümde baktığımızda görüntülerde gürültünün düşük seviyede olduğunu görüyoruz. Ancak detaylar azalıyor, görüntülerde pürüzsüzleştirme yapılmış gibi görünüyor. Aslında benzer durum normal koşullarda, yeterli ışıkta çekilmiş fotoğraflarda da mevcut. Yine de, Xperia XA1 Plus ile çekeceğiniz fotoğraflar Facebook, Instagram gibi ortamlarda paylaşmak için yeterli olacaktır.

Önde yer alan 8 megapiksel, f/2.0 diyafram açıklıklı selfie kamerası ise ortalamanın üstünde görünüyor. Yüz güzelleştirme aracı sayesinde pürüzsüzleştirmeyi başarılı şekilde uygulayan bu kamera düşük ışıkta da fena performans göstermiyor.

Xperia XA1 Plus video tarafında da saniyede 30 kare hızında, 1080p Full HD video kaydı imkanı sunuyor. Eğer isterseniz HDR çekim de yapabilirsiniz. Kamerası da ihtiyaç duyulduğu zaman iş görecek nitelik taşıyor.

Xperia XA1 Plus inceleme: Sonuç

Xperia XA1 Plus ile aynı çizgide özelliklere sahip olan birçok akıllı telefon bulunuyor. Bu kadar yoğun bir pazarda aradan sıyrılmak o kadar kolay olmuyor. Yine de, Xperia XA1 Plus’ın bazı özellikleriyle müşterilerin dikkatini çekebileceğini söyleyebiliriz. Telefonun tasarımı üst sınıf Xperia telefonlarını andırıyor, sıradan durmuyor. 5.5 inç Full HD ekranı video veya dizi izlemeyi sevenler için yeterli bir görsel deneyim sunuyor. Helio P20 işlemci günlük işleri yerine getirmek ve makul oyun keyfi yaşamak için yeterli. Xperia XA1 Plus ile duyurulan XZ1’de Android Oreo yüklü gelirken XA1 Plus’ta Nougat’yı görmek biraz hayal kırıklığı yaratıyor. Yine de, sade görünümlü ve özelleştirmeye açık Xperia kullanıcı arayüzü telefona değer katıyor. Arkada yer alan 23 megapiksel kameranın çektiği fotoğraflar ortalamalarda geziniyor, ancak koşullar ideal olduğu takdirde memnun edici fotoğraflar çekebileceğini gösteriyor. Pili ise, Xperia XA1 Plus’ın en güçlü yanı olarak öne çıkıyor. Eğer sürekli dışarıda gezinen bir kullanıcıysanız, Xperia XA1 Plus sizi gün boyunca yarı yolda bırakmayacak bir telefon olduğunu gösteriyor.