Teknoloji

Xinhua haber sunması için yapay zekâlı bir spiker geliştirdi

Çin‘in resmi haber ajansı Xinhua, yapay zekâlı spikerlerini tanıttı. Gerçek spikerlerin görüntüleriyle oluşturulan dijital bileşimler olan yapay zekâlı spikerler, sentetik seslerle haberleri okuyor.

Bu sanal spikerlerin geliştirilmesinde hangi teknolojinin kullanıldığı bilinmiyor. Ancak spikerlerin genel görüntüsü, güncel özdevinimli öğrenme araştırmalarının sonuçlarıyla örtüşüyor. Xinhua gerçek spikerlerin görüntülerini ana katman olarak kullanıyor, ardından da ağız ve yüz bölgelerini hareketlendirerek spikerleri birer sanal kuklaya dönüştürüyor. Sentetik sesin eklenmesiyle de birlikte ortaya haberleri geleneksel dijital efekt çözümlerine kıyasla çok daha hızlı okuyabilen dijital spikerler çıkıyor.

South China Morning Post ve Xinhua‘da yer alan haberlere göre, sanal spiker projesinde Xinhua’ya yerel arama motoru şirketi Sogou eşlik etti. İlk etapta geliştirilen iki sanal spikerden biri İngilizce, diğeri ise Çince sunum yapıyor. Xinhua sanal spikerlerin TV, web ve mobil için hazırlanan haber bültenlerinde kullanılabileceğini belirtti.

Ajansın açıklamasında sanal spikerlerin her gün internette ve sosyal medyada 24 saat boyunca çalışabileceği ve böylelikle haber yapım maliyetlerinin aşağıya çekilebileceği ifade edildi.

Xinhua tarafından geliştirilen sanal spikerlerin henüz teknolojik açıdan en üst seviyeye ulaşmadığı rahatlıkla söylenebilir. Yüz mimikleri henüz oldukça kısıtlı olan sanal spikerin sesindeki sanallık da rahatlıkla fark ediliyor. Ancak yapay zekâ teknolojisindeki gelişim sayesinde sanal spikerlerin gelecekte gerçek spikerlerden ayırt edilemeyecek bir noktaya ulaşabileceği rahatlıkla söylenebilir.