Xiaomi, “Mi Air Charge Technology” adını verdiği yeni bir kablosuz şarj sistemini duyurdu. Şirketin belirttiğine göre bu sistem, “birkaç metrelik bir yarıçap içinde” cihazları şarj edebiliyor. Xiaomi’ye göre birden fazla cihaz aynı anda 5W güçte şarj edilebilir ve görünüşe göre fiziksel engeller şarj verimliliğini azaltmaz.
Xiaomi, bu teknolojinin akıllı saatler ve spor bilekliklerle de çalışabileceğini söylüyor. Diğer bir hedef ise hoparlörler, lambalar ve akıllı ev cihazlarını da sisteme ekleme ve tümü aynı uzak sistemden güç alan “oturma odalarını gerçekten kablosuz” hâle getirmek. Bir Xiaomi temsilcisi, The Verge sitesine yaptığı açıklamada bu teknolojinin bu yıl içinde çıkacak hiçbir ticari ürünün içermeyeceğini kaydetti. Piyasaya sürülmesi için belirli bir zamanı da işaret etmedi.
Mi Air Charge Technology Xiaomi’nin anlatımıyla aşağıdaki gibi çalışıyor:
Xiaomi’nin uzaktan şarjının temel teknolojisi alan konumlandırma ve enerji iletiminde yatıyor. Xiaomi’nin kendi geliştirdiği yalıtılmış şarj yığınında, akıllı telefonun yerini doğru bir şekilde tespit edebilen yerleşik beş fazlı girişim antenleri bulunur. 144 antenden oluşan bir faz kontrol dizisi, milimetre genişliğindeki dalgaları ışın oluşturma yoluyla doğrudan telefona iletir.
Akıllı telefon tarafında Xiaomi ayrıca, dahili “işaret antenine” ve “alıcı anten dizisine” sahip minyatür bir anten dizisi geliştirdi. İşaret anteni, düşük güç tüketimi ile konum bilgilerini yayınlar. 14 antenden oluşan alıcı anten dizisi, bilim kurgu şarj deneyimini gerçeğe dönüştürmek için şarj yığınının yaydığı milimetre dalga sinyalini redresör devresi aracılığıyla elektrik enerjisine dönüştürüyor.
Söylemeye gerek yok ki, kanıtlar aksini gösterene kadar bu teknolojinin pazara sunulması konusunda şüpheyi elden bırakmamalısınız. Energous gibi şirketler, CES ve ötesinde birkaç yıldır “gerçekten kablosuz şarj” hakkında duyurular yapıyorlar, ancak bu teknoloji henüz ciddi bir ilgi görmedi. Xiaomi, geçmişte kablosuz şarj konusundaki atılımlarının boş olmadığını kanıtladı. Teorik olarak yararlanabileceği büyük bir donanım ekosistemine sahip olma avantajını da elinde bulunduruyor.