Manşetler

Xiaomi Mi 5 Ön İnceleme: MWC 2016’nın üçüncü bombası

xiaomi mi 5 xiaomi-mi-5-on-inceleme-2 xiaomi-mi-5-on-inceleme-7 xiaomi-mi-5-on-inceleme-13 xiaomi-mi-5-on-inceleme-12 xiaomi-mi-5-on-inceleme-15Bu yılın Mobil Dünya Kongresi’nin en fazla ilgi toplayan telefonları hiç şüphesiz Samsung Galaxy S7 ve LG G5 oldu. Ancak özellikle Android fanlarının merakla bekledikleri bir başka telefon vardı ki, o telefon 24 Şubatta, yani dün gerçekleştirilen özel bir etkinlikle duyurulan Xiaomi Mi 5 olmuştu.

Xiaomi’nin Mobil Dünya Kongresi’nde açtığı bir stand yok. Telefon Qualcomm’un standında Snapdragon 820 işlemcili LG G5, Le Max Pro ve Xperia X Performance gibi cihazlarla birlikte kapalı bir cam bölme arkasında sergileniyor. Qualcomm’un elinde açık olan sayılı Xiaomi Mi 5 var ve onlardan da sadece bir tanesi basın mensuplarına, sırayla incelemesi için veriliyor.

İşte böyle bir ortamda ve kısa zamanda Xiaomi Mi 5’i deneyimleme fırsatı elde ettik. Buna rağmen Xiaomi Mi 5 gerçekten etkilemeye başladı. Tasarım açısından Galaxy S6 ve S7’ye bir hayli benzeyen telefon, Samsung’un 2016 model amiral gemisinden biraz daha uzun, daha dar ve daha ince. Elimizde Xiaomi Mi 5’in Pro versiyonu vardı, o model 139 gr. ağırlığa sahip. Standart modelin ağırlığı ise 129 gr. Bu açıdan 152 gr.’lık S7’den de hatırı sayılır oranda hafif olduğunu görüyoruz.

Rakamların gösterdiklerini gerçek hayatta da açık şekilde hissetmek mümkün oluyor. Mi 5’in ince ve uzun yapısı telefonun avuç içinde rahat şekilde kavranmasını sağlarken telefon gerçekten de bir hayli hafifmiş gibi geliyor. Bu nedenle Mi 5’i kullanmak büyük bir zevke dönüşüyor.

Ne var ki, aynısını seramik için söylemek mümkün değil. Telefonun arkasını saran seramik kaplama tam bir parmak izi mıknatısı. Çekimlere başlamadan önce telefonu silip parmak izlerinden arındırmamıza rağmen çekim yaptığımız 3 dakika gibi kısa süre içinde telefonun arka yüzeyi yine parmak izleriyle dolmuştu. Xiaomi Mi 5’in ilk bakışta beğenmediğimiz tek özelliğinin bu olduğunu söyleyebiliriz.

Xiaomi, 5.15 inç ekranda Full HD çözünürlüğün yeterli olacağını düşünmüş ki, bu isabetli bir düşünce. 1920 x 1080 piksel çözünürlüklü ekran 428 ppi ile zaten yeterli keskinliği sunuyor, fazlasına gerek yok. IPS LCD teknoloji ekranın parlaklık aralığı bir hayli geniş, ekran parlaklığını en son seviyeye getirdiğimizde gerçekten de parıldıyor. Görüş açıları yüksek, renk doygunluğu da epey iyi seviyede. Kısacası Xiaomi Mi 5 ekran açısından sahiplerini bir hayli memnun edeceğe benziyor.

Telefonda Qualcomm’un 2016 model amiral gemisi telefonlarda yer alan Snapdragon 820 işlemcisi bulunuyor. Bu yüksek performanslı işlemci kısa zamandaki izlenimlerimize göre epey iyi şekilde işliyor. Arayüzde geçişler akıcı, uygulamalar, kamera hemen açılıyor. Pro versiyonu, 4 GB RAM ve 128 GB dahili hafızasıyla gerçek anlamda deneyimli ve hevesli kullanıcılara hitap ediyor. microSD kart yuvasının olmadığı telefonda 128 GB gibi bir depolama alanı seçeneği sunulması güzel. Bu arada 32 GB veya 64 GB kapasite seçenekleriyle gelen standart versiyonda 3 GB RAM bulunuyor.

Kamera tarafına baktığımızda arkada 16 megapiksel, f/2.0 diyafram açıklıklı, faz algılamalı otomatik odaklı, optik görüntü sabitleme özellikli ve çift LED flaşlı bir kamera var. Arka kamera ile 4K video kaydı da yapılabiliyor. Önde ise 4 megapiksel, f/2.0 diyafram açıklıklı ve 2 mikronmetre piksel boyutlu bir kamera görüyoruz. HTC’nin UltraPixel kamerasına benzeyen bu ön kameranın düşük ışıkta da iyi selfie fotoğraflar çekmesi gerekiyor. Gördüğümüz kadarıyla hem ön hem de arka kamera test ettiğimiz odada gayet aydınlık görüntüler sunuyor. Kamera uygulaması hızlı şekilde açılıyor, ayrıca standart fotoğraf ve video modlarının yanında çeşitli çekim modları da bulunuyor.

Xiaomi Mi 5’ın yazılımının temeli Android 6.0 Marshmallow. Ancak bunun üstünde Xioami’nin yoğun özelleştirmelerini içeren MIUI 7 kullanıcı arayüzü ver. Renkli tasarımı, hafif yuvarlatılmış köşelere sahip ikonlarıyla bu kullanıcı arayüzü epey çekici ve kullanması zevkli görünüyor. Uygulama menüsü yok, tüm uygulama kısayolları, klasörler, görsel bileşenler aynı ekrana yerleştirilebiliyor.

Ekranın altında yer alan ana ekran tuşunun bir özelliği de parmak izi okuyucusu barındırması. Son zamanlarda amiral gemisi telefonlarda parmak izi tarama standart hâlini aldı. Xiaomi de önde kullanımı tercih etmiş, iyi de yapmış. Telefonun bir başka özelliği de USB Type-C portuna sahip olması. Böylelikle Xioami bir tarafta daha eğilimleri takip ettiğini gösteriyor. 3000 mAh kapasiteli pili değiştirilemeyen telefonun Qualcomm’un Quick Charge 3.0 desteğine de sahip olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Böylelikle 30 dakika gibi kısa sürede pilin yüzde 83’lük kapasitesini doldurmak mümkün oluyor.

Xiaomi Mi 5 gerçekten de büyük beklentileri karşılayan bir telefon olmuş. Belki tasarımını çok yenilikçi bulmayabilirsiniz, ancak malzeme seçimi, telefonu ergonomik şekilde boyutlandırma, parmak izi okuyucusunun yerleşimi, ekran çözünürlüğü seçimi gibi konularda Xiaomi’nin gerçekten mantıklı davrandığını kabul etmek gerekiyor.