Xiaomi akıllı telefon pazarının önemli oyuncuları arasında yer alıyor. Çinli üretici; yükselişinin başladığı günlerde Apple, Huawei ve Samsung gibi şirketlerin izinden giderek kendi mobil işlemci yongasını geliştirmek için çalışmaya başlamıştı. Ancak sektör kaynakları, Xiaomi’nin bu doğrultudaki planlarını askıya aldığını iddia ediyor.
Çinli üretici, 2017’de Surge S1 adını taşıyan mobil yonga setini duyurmuştu. Xiaomi’nin Surge S2’nin duyurusunu da 2018 Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC 2018) yapacağı öne sürülmüştü. Ne var ki, bu iddia asla gerçeğe dönüşmemişti.
Xiaomi’nin bu süreçte TSMC ile de yakın bir mesai içinde olduğu belirtilse de, bu haberin de arkası gelmemişti. Şirket, 2019’un başlarında ise yonga biriminin bir kısmını Nesnelerin İnterneti cihazları için yapay zekâ donanımı üretmek için ayrı bir birime dönüştürmüştü. Görünen o ki, Çinli üretici bu konuda rotasını yeniden hesaplıyor.
Xiaomi’nin yonga üretimindeki çalışmalarında düşük güç tüketimli Bluetooth ve diğer RF yongaları üzerine odaklandığı söyleniyor. Çevre bileşenlerinin de şirketin ilgi alanları arasında olduğu belirtiliyor. Kaynaklar, Xiaomi’nin bu sayede rekabetçi portföyünü korumayı ve kârlılığını sürdürmeyi hedeflediğini dile getiriyor.
ARM’nin stok donanımının kullanıldığı Surge S1, 28nm mimarisiyle tasarlanmış basit bir işlemciydi. Sekiz adet Cortex-A53 çekirdeği ve dört çekirdekli Mali-T860 GPU taşıyan Surge S1, sadece Xiaomi Mi 5c modelinde kullanılmıştı. Şirketin Surge S2’yi Mi 6c modelinde sunacağı söylense de, bu söylenti de gerçeğe dönüşmemişti. Anlaşılan o ki, S2’nin geliştirme süreci beklenmeyen ve çözülemeyen sorunlar nedeniyle tamamen rafa kalktı.
Xiaomi hâlihazırda akıllı telefonlarının önemli bir kısmında Qualcomm’un, daha küçük bir kısmında da MediaTek’in işlemcilerini kullanıyor. Şirketin uzun bir süre daha bu yaklaşımı sürdüreceği anlaşılıyor.