Xiaomi, kısa süre önce ABD tarafından yatırım yapılması yasaklı şirketler listesine alınmıştı. Trump yönetimi, bu karara gerekçe olarak Xiaomi’nin Çin ordusu tarafından desteklendiği iddiasını göstermişti. Reuters’in haberine göre; Xiaomi, ABD Hazine ve Savunma bakanlıklarını mahkemeye verdi.
Xiaomi, dava dilekçesinde kararı “hukuksuz ve anayasaya aykırı” olarak tanımladı. Şirket, Çin ordusuyla bağlantılı olduğu iddiasını da yalanladı. Xiaomi, Amerikan yatırımlarının engellenmesinin hızlı ve onarılamaz zararlara yol açacağını da belirtti.
Şirketten verilen bilgiye göre, yönetim kurulunda oy haklarının yüzde 75’i kurucular Lin Bin ve Lei Jun’un elinde. Xiaomi’nin sahiplik yapısında Çin ordusuyla bağlantılı kişi ve kuruluşların olmadığı da vurgulandı. Açıklamada Xiaomi’nin çok sayıda Amerikan hissedarının olduğuna dikkat çekilirken; en büyük üç hissedarın Amerikan yatırım grupları olduğu hatırlatıldı.
ABD tarafından alınan Xiaomi kararı 15 Mart itibarıyla yürürlüğe girecek. Xiaomi’nin bu tarihten önce kararı tersine çevirmeyi başarıp başaramayacağı bilinmiyor. Ancak bu noktada Xiaomi’nin kendisiyle benzer bir kaderi paylaşan Huawei’ye kıyasla biraz daha şanslı olduğu söylenebilir. Xiaomi, Huawei’den farklı olarak telekom altyapısı pazarında boy göstermiyor. Bu durum şirketin yasağı döndürmesine yardımcı olabilir. Ancak ABD’de yeni yönetime rağmen Huawei ve diğer Çinli şirketlere yönelik yaklaşımda bir değişiklik görülmediğini de unutmamak gerekiyor.