Xiaomi geçtiğimiz ekim ayının sonlarında 210W hızlı şarj desteğine sahip Redmi Note 12 Discovery Edition modelini çıkarmıştı. 240W şarj özellikli Realme GT Neo 5 ise kısa süre önce Xiaomi’nin telefonunu “hızlı şarj birinciliği” tahtından etmişti. Xiaomi 300W şarj teknolojisinin demosunu MWC 2023’te yaparak Realme’ye ve Realme ile aynı çatı altındaki OnePlus ve Oppo’ya yanıt vermekte gecikmedi.
Xiaomi’nin teknolojisiyle şarj süresini 5 dakikanın çok az altına indirmek mümkün hâle geliyor. Bu sürenin 210W ve 240W teknolojilerinin sağladığının neredeyse yarısı kadar olduğunu belirtmek gerekiyor. Şirket 300W şarj adaptörünün 210W şarj adaptörüyle aynı büyüklükte olduğuna da dikkat çekiyor. Bunun hem modüler tasarım hem de ısı tahliye sistemindeki iyileştirmeler sayesinde mümkün hâle geldiği de belirtiliyor.
Çinli üretici 300W şarj teknolojisinin demosunu 4100 mAh pille modifiye edilmiş bir Redmi Note 12 Pro+ ile yaptı. 210W şarj hızına sahip Redmi Note 12 Discovery Edition’da 4300 mAh kapasiteli bir pil bulunuyor. Demo videosuna bakıldığında 300W şarj hızıyla telefonun pilinin 1 dakikadan az daha uzun bir süre içinde yüzde 20 doluluk oranına ulaştığı ve 2 dakika 12 saniye içinde de yüzde 50 seviyesine çıktığı görülüyor. 4 dakika 59 saniyede ise pilin doluluk oranı yüzde 100’e ulaşıyor.
Videodaki güç ölçere bakıldığında maksimum girişin birkaç saniye boyunca 290W seviyesinin üstünde olduğu görülüyor. Bir noktada yaklaşık iki dakika boyunca 280W ve üstü şarj hızının korunmasının mümkün olduğu da dikkat çekiyor.
Xiaomi’den verilen bilgiye göre, bu demo için kullanılan telefonda 15C hücreli bir pil taşıyor. 15C hücrelerinin 10C hücrelerine kıyasla daha güçlü olduğu belirtiliyor. Burada grafit bileşenler yerine karbon materyallerin kullanıldığına ve elektrotların yüzde 35 oranında inceltildiğine de dikkat çekiliyor.
Geliştirilmiş bir elektrolit formülü ile birlikte bu lityum iyon pil, daha hızlı bir şarj ve deşarj oranı ile daha yüksek bir güç yoğunluğu sağlıyor ve bu sırada süreçte üretilen ısı miktarını görünür bir şekilde azaltıyor. Bu ultra ince hücreler iç alanı daha iyi kullanırken; ısı dağılımını optimize etmek için yeni bir “sandviç” tasarımın parçası olarak aralarına termal malzemelerle istifleniyor.
Xiaomi emniyet konusunda 50’den fazla özelliğin sisteme yerleştirildiğinin de altını çiziyor. Böylelikle her şarj çipinde akım, voltaj ve sıcaklık kontrolü sağlandığı belirtiliyor.
Xiaomi 300W şarj teknolojisini ne zaman kullanmaya başlayacak?
Xiaomi 300W şarj teknolojisi için ne zaman geniş ölçekli üretime başlayacağı konusunda bilgi vermedi. Şirketin şarj döngüsü sayısı konusunda detay paylaşmadığını hatırlatmakta da fayda var. Bu kadar hızlı şarjın pillerin genel kullanım ömrünü ne kadar etkileyeceği belirsizliğini koruyor.