İncelemelerManşetler

Xiaomi 12 Pro İncelemesi

Xiaomi 12 Pro inceleme yazısı ve videosunda 2022 model amiral gemisi Xiaomi Android telefonu ile ilgili detaylar ve yorumlar var.
xiaomi 12 pro inceleme

Xiaomi 12 Pro

n11’den Satın Alın

SATIN AL

Xiaomi 2021 yılı bitmeden hemen önce 2022’nin ilk yarısında piyasaya çıkacak olan amiral gemisi Xiaomi 12 serisinin duyurusunu gerçekleştirmişti. Bu seri içinde yer alan üst seviye modellerden biri de Xiaomi 12 Pro. Geçtiğimiz haftalarda Türkiye tanıtımı yapılan ve piyasaya çıkan bu telefon özellikle 25 bin TL seviyesindeki fiyatıyla konuştu. Aslında sahip olduğu özelliklere bakıldığında, bu telefon için biçilen fiyat günümüz şartlarında normal. Ancak söz konusu olan Xiaomi gibi, tüketicileri rekabetçi ve normale göre düşük fiyatlara alıştırmış bir şirket olunca, bu yüksek fiyat etiketi de çok konuşulur oldu. 6.7 inç LTPO AMOLED ekran, Snapdragon 8 Gen 1 işlemci, 50 megapiksel gibi üç arka kamera gibi özelliklere sahip olan bu telefonu yaklaşık bir haftadır deneyimliyoruz. İzlenimlerimiz ve yorumlar Xiaomi 12 Pro inceleme videosu ve yazısında yer alıyor.

Xiaomi 12 Pro inceleme: Tasarım

Xiaomi 12 Pro, cam ve metal birleşimi bir gövdeyle geliyor. Cihazın önü sağlam bir Corning Gorilla Glass Victus camla kaplı. Bu cam kenarlara doğru kavis yapıyor ve cihazın yine camdan yapılmış arka yüzüyle bir simetri oluşturuyor. Ekran camı sağlam olsa da, Xiaomi ekran koruyucu film yerleştirmiş. Bu filmin üzerinde kısa süre sonra çizikler görmeye başladık. Arzu ederseniz bu filmi çıkarabilirsiniz, ancak biz deneyimlediğimiz süre boyunca bunu ekranda tutmaya devam ettik. Görsel açıdan büyük bir olumsuzlukla da karşılaşmadık.

Camdan yapılmış mat arka yüzey, neredeyse pürüzsüz bir yapıda ve kullanırken gayet hoş bir his oluşturuyor. Bununla birlikte cihazın kullanım sırasında elinizden kayıp yere düşmesine de neden olabilir. Bu nedenle kılıfsız biçimde dikkatli kullanmakta fayda var. Cihazın elimizdeki gri renkli versiyonu, ağır görünümüyle birçok kullanıcının seçimi olacaktır. Cihazı kılıfsız biçimde kullanmak gerçekten zevkli, ancak düşürmekten ve bir yerine zarar vermekten çekinenler için Xiaomi, şeffaf silikon kılıfı kullanabilirsiniz. Bu kılıf telefonu sıkıca sarıyor, herhangi bir yerinde oynama yapmıyor ve telefonu düşürme endişesi olmadan rahatlıkla kullanmayı sağlıyor.

Xiaomi 12 Pro, yuvarlatılmış köşeleri, kavisli ekranı ile günümüzde sıklıkla gördüğümüz bir amiral gemisi telefon tasarımına sahip. 8.2 milimetre ile ince bir telefon sayılır, üstelik inceltilmiş metal çerçevesi de telefonun daha ince görünmesine ve hissedilmesine yardımcı oluyor. 204 gram ağırlığıyla da metal ve cam birleşimi ve 6.73 inç ekranlı büyük bir akıllı telefon için makul aralıkta kaldığını görüyoruz.

xiaomi 12 pro inceleme

Ön tarafta ekran kavisli kenarları, üstte ve alttaki ince çerçevesiyle yüzde 89.6’lık bir ekran-gövde oranının elde edilmesini sağlıyor. Ekranın üst kısmında, ortalanmış bir selfie kamera deliği var. Ekranın hemen üstünde, ince ve uzun bir ızgaraya ahize yerleştirilmiş. Alt kenarda USB-C portu, mikrofon, nano SIM kart tepsisi ve hoparlör var. Üst kenarda ikinci hoparlör, ikinci mikrofon ve kızıl ötesi portu var. Ayrıca üst kenarda, hoparlörlerin Harman Kardon tarafından desteklendiğini gösteren küçük bir logo da mevcut.

Arka tarafta, dikdörtgen şekilli kamera modülü, dikkate değer biçimde dışa doğru çıkıntı yapıyor. Bu modülün kenarları metal kesimle hoş bir görünüm oluşturmuş. Burada üç tane kamera var. Ana kamera, diğer iki kameraya göre daha büyük boyutlu bir lensle geliyor. Ayrıca çift renkli LED flaş da bu modülde yer alıyor. Diğer Çinli üreticilerin telefonlarında gördüğümüz gibi, Xiaomi logosu kamera modülü ile aynı doğrultuda, telefon yatay tutulduğunda düzgün görünecek biçimde yerleştirilmiş.

Xiaomi 12 Pro ile ilgili ilginç bir detay, bu telefonun herhangi bir suya ve toza dayanıklılık derecesine sahip olmaması. Halbuki bu telefonla aynı fiyat segmenti içindeki modellerin neredeyse hepsinde IP68 gibi bir dayanıklılık görüyoruz. Böyle bir derecelendirme olmadığı için, telefonu su kenarında veya yağış altında ihtiyatlı şekilde kullanmakta fayda var.

Xiaomi 12 Pro inceleme: Ekran ve Ses

Xiaomi 12 Pro’nun 6.73 inç LTPO AMOLED ekranı var. Ekran 1 milyar renk desteği, 120 Hz yenileme hızı, 1000 nit otomatik, 1500 nit maksimum parlaklık, HDR 10+ ve Dolby Vision desteği gibi üst sınıf özelliklere sahip. 1440 x 3200 piksel çözünürlüklü ve 20:9 görüntü oranlı ekran, 521 ppi ile yüksek bir piksel yoğunluğu sunuyor. Ekran çözünürlüğü başlangıçta düşük olarak ayarlanmış, ancak bunu ayarlar içinden WQHD+, yani maksimum çözünürlüğe çekebilirsiniz. Keskin ve net yazılar, göz alıcı grafikler bu yüksek çözünürlüklü ekran sayesinde sunuluyor.

xiaomi 12 pro inceleme

Ekranın her iki kenara doğru kavis yaptığını belirtmiştik. Özellikle tek elle kullanımda, ekrana sıkıca bastırmanın yol açtığı istenmeyen komutların varlığı söz konusu olabiliyor. İç ortamda parlaklık yeterli, dışarıda da otomatik parlaklık sayesinde rahatlıkla görülecek bir seviyeye çıkıyor. Yüksek renk desteği sayesinde çekilen fotoğraflar, videolar veya Netflix, YouTube gibi servislerden izlenen videolar yüksek bir görüntü kalitesinde sunuluyor. Ekran ayarları içinden renk profilini değiştirme imkanınız da mevcut. Her ne kadar yüksek bir renk profiline ve parlaklığına sahip olsa da, Xiaomi 12 Pro’nun ekranının Samsung Galaxy S22 Ultra’nınkiyle karşılaştırıldığında çok az da olsa sönük kaldığını hissettik.

120 Hz yenileme hızı da, bir üst sınıf telefonda bulunmasını beklediğimiz özellikler arasında yer alıyor ve Xiaomi 12 Pro bunu karşılıyor. LTPO teknolojisinin varlığı sayesinde yenileme hızı içeriğe göre dinamik biçimde değişebiliyor, 1 ile 120 Hz arasında değişiyor. 120 Hz yenileme hızı pil tüketimini artırsa da, geçişleri ve animasyonları daha gerçekçi gösteriyor. YouTube’da HDR içerikleri izlemek mümkün olurken Netflix’te de Dolby Vision desteğinden yararlanabilirsiniz. Büyük ekranı ve sahip olduğu yüksek profilli görüntü teknolojileri desteğiyle Xiaomi 12 Pro, iyi bir multimedya telefonu.

xiaomi 12 pro inceleme

Telefonun her iki kısa kenarında iki hoparlörünün bulunduğunu belirtmiştik. Bu hoparlörlerin ses çıkışının ince ayarı Harman Kardon teknolojisiyle yapılmış. Bir üst sınıf telefondan beklediğimiz ses profili var. Ses çıkış şiddeti çoğu kullanıcı için yeterli. Baslar ve tizler hissedilir seviyede olsa da, orta frekanslar daha baskın. Çevresel ses etkisi de hissediliyor, bunda Dolby Atmos desteğinin payını da unutmamak gerek. Genel olarak film izlerken veya müzik dinlerken yeterli olacaktır. Kutudan kulaklık çıkmıyor. USB-C adaptörü veya kablosuz kulaklık gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

Xiaomi 12 Pro inceleme: Performans ve Pil

Xiaomi 12 Pro, 2022 model üst sınıf Android telefonların büyük bir kısmında gördüğümüz Snapdragon 8 Gen 1 işlemciyle geliyor. Telefonun 8 GB ve 12 GB RAM ile 128 GB ve 256 GB depolama alanı seçenekleri var. Bizim elimizdeki model 12 GB RAM ve 256 GB dahili hafızaya sahip. Satın alabileceğiniz en ideal birleşim ve iyi bir performans sunuyor. Telefonun kullanıcı arayüzünde akıcı biçimde gezinmek mümkün, uygulamalar ve oyunlar hızlıca açılıyor. Oyun konusunda genel olarak beklendiği şekilde yüksek bir performans sunuyor. Ancak tavsiyemiz, maksimum performans için oyuna başlamadan önce pil kullanım modunu değiştirmeniz olacaktır. Bu şekilde ulaşabileceğiniz en iyi deneyime ulaşabilirsiniz.

xiaomi 12 pro inceleme geekbench 5

Oyun tarafında Game Turbo adı verilen bir özellik sayesinde doğrudan oyun içinde performansı artıracak çeşitli araçlara erişmek mümkün oluyor. Ekranın sol üst köşesinde göreceğiniz çekmeceden ortaya doğru sürüklemeniz yeterli olacaktır. Oyun oynarken veya buna benzer çeşitli ağır işlerde cihazın arkasının dikkate değer biçimde ısındığının belirtmeden geçmeyelim.

xiaomi 12 pro inceleme

128 GB çoğu kullanıcı için yeterli olacaktır, ancak çok fazla miktarda fotoğraf veya video çekmeyi düşünüyorsanız, 256 GB seçeneğini tercih etmeniz yerinde olacaktır. Daha fazlası için genişleme alanınız yok, çünkü microSD kart yuvası bulunmuyor. Bu arada nano SIM kart tepsisinde iki kart için yuva olduğunu göreceksiniz, yani iki SIM kartı aynı anda kullanabilirsiniz.

Xiaomi 12 Pro’nun bir özelliği de 5G desteğine sahip olması. Böylelikle gelecek yıl faaliyete geçeceği tahmin edilen 5G şebekelerine şimdiden hazır olacaksınız. Wi-Fi tarafında ise Wi-Fi 6 desteğinin bulunması memnun edici.

xiaomi 12 pro inceleme

Pil tarafına geldiğimizde, bu telefonda 4600 mAh kapasiteli pil var. Pil kapasitesi yüksek olsa da, Samsung’un Galaxy S22 Ultra gibi aynı seviyedeki modelinden biraz daha düşük kapasitede kaldığını söylemeliyiz. Bu pil, normal yoğunluklu bir kullanımda sabahtan akşama bir iş gününü çıkaracaktır. Pil tasarruf modu sayesinde ikinci güne de aynı şarjla geçebilirsiniz. Çok yoğun olmayan bir kullanımda iki günü doldurmayı başardık. Xiaomi 12 Pro’nun etkileyici tarafı ise şarj tarafında. Kutudan çıkan 120W güç adaptörü sayesinde sadece 18 dakikada yüzde 100 şarja ulaşabileceği belirtiliyor. Ne var ki, maksimum şarj varsayılan olarak açık gelmiyor, Güvenlik ayarları içinden Şarj hızını artır seçeneğini açmanız gerekiyor. Xiaomi, bu ayar açıldığında cihazın normale göre ısınacağı uyarısında bulunmaktan da geri kalmıyor.

Söz konusu ayar kapalı olsa bile şarj performansı memnun edici seviyede bulunuyor. Pratikte yaptığımız denemede aşağı yukarı bu performansa eriştik. Telefon açık durumdayken, 120W güç adaptörüyle yaptığımız şarjda, telefonun pili yüzde 5’ten yüzde 78 seviyesindeki doluluğa sadece 20 dakikada erişti. Yani sadece yarım saat içinde telefonun pilini tamamen doldurmak mümkün oldu.

xiaomi 12 pro inceleme

Göz dolduran hızlı kablolu şarj performansının dışında, Xiaomi 12 Pro kablosuz şarj desteğine de sahip. 50W kablosuz şarj desteği var, bundan yararlanmak için uygun güç çıkışı sunan bir adaptöre ve şarj aksesuarına ihtiyaç var. Ayrıca 10W ters kablosuz şarj desteğinin bulunduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Xiaomi 12 Pro inceleme: Yazılım ve Güvenlik

Xiaomi 12 Pro’da Android 12 ve onun üstünde MIUI 13 kullanıcı arayüzü geliyor. MIUI genellikle yoğun özelleştirmeler, ek araçlar ve uygulamalarla bilinir. Bu açıdan Xiaomi 12 Pro da diğer Xiaomi telefonlarından pek aşağı kalmıyor. Diğer markalı Android cihazlarının kullanıcı arayüzlerine göre daha kalabalık kontroller, Ayarlar uygulaması ve daha fazla üçüncü taraf uygulama mevcut. Aynı zamanda kilit ekranı ve duvar kağıdı için daha fazla seçenek var. Aslında bu kadar fazla seçeneğin ve kontrol imkanının olması güzel, ancak bunlar bazen kafa karıştırıcı olabiliyor.

xiaomi 12 pro inceleme

Ekranın üst kısmında, selfie kameranın solundan aşağı sürüklediğinizde Bildirim Merkezine, sağından aşağı sürüklediğinizde ise Kontrol paneline erişiyorsunuz. Kontrol paneli, Apple ve Huawei’nin telefonlarında gördüğümüz tarzda; parmak dostu kutucuklar, düğmeler ve sürgüler var. Ayrıca Xiaomi, akıllı ev cihazlarının yönetimini daha kolay erişilir kılacak bir kutucuğa da burada yer vermiş. Eğer telefonunuzda Google Home, Mi Home, Samsung SmartThings gibi uygulamalar varsa, bunlara doğrudan Kontrol paneli içinden erişebilirsiniz.

Google uygulamaları yüklü olarak geliyor ve deneyimin başrolünde yer alıyor. Xiaomi’nin yüklediği Müzik, Mi Video, Mi Community, Mi Store gibi uygulamalar da var. Daha fazlasını Google Play Store’dan indirebilirsiniz. Ana ekranda rahatlıkla görebileceğiniz Güvenlik uygulaması; pil, performans, bellek, depolama alanı gibi unsurları tek elden yönetmeye imkan sağlıyor. Cihazın hafızasındaki gereksiz dosyaları temizlemeyi de buradan kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Çift uygulamalar özelliği ise iki farklı Facebook, WhatsApp ve Instagram hesaplarını aynı telefonda kullanmaya izin veriyor. Güvenlik adını taşısa da, söz konusu uygulama cihazın birçok unsurunu tek elden yönetmeyi sağlıyor.

xiaomi 12 pro inceleme

Güncellemeler konusunda da Xiaomi aktif görünüyor. Güvenlik güncellemeleri düzenli biçimde ulaştırılacak gibi görünüyor. Cihazı kullanmaya başladıktan sonra, Mayıs 2022 güvenlik güncelleştirmesi geldi. Yeni bir cihaz olduğu için gelecek Android 13 ve MIUI 14 güncellemelerini alma konusunda da Xiaomi 12 Pro yüksek bir şansa sahip. Üstelik Xiaomi, bu telefonun üç ana Android sürümünü ve dört yıl boyunca güvenlik güncellemelerini alacağı taahhüdünde bulunmuştu.

Güvenlik tarafında bu telefonda ekran içi parmak izi okuyucu var. Yeterli bir alana ve baş parmağın, tek elle tutuşta rahatlıkla erişeceği bir noktaya yerleştirilmiş. Ekran kilidi de hızlı şekilde geçiliyor. Xiaomi 12 Pro’yu deneyimlediğimiz süre boyunca kullandığımız ana yöntem bu oldu.

Xiaomi 12 Pro inceleme: Kamera

Xiaomi 12 Pro’nun arkasında üç tane 50 megapiksel çözünürlüklü kamera var. Ana kamera f/1.9 diyafram, Dual Pixel faz algılamalı otomatik odak ve optik görüntü sabitleme özelliğine sahip. Telefoto kamera da f/1.9 diyafram, faz algılamalı otomatik odak ve 2 kat optik yakınlaştırma özelliğine sahip. Ultra geniş açılı kamera ise f/2.2 diyafram ve 115 derece görüş açısına sahip. Öndeki kamera ise 32 megapiksel çözünürlük, f/2.5 diyafram açıklığı gibi değerlere sahip olmasıyla dikkat çekiyor.

xiaomi 12 pro inceleme

Kamera uygulaması, çoğu Android telefonda gördüğümüz tarzda, artık hiç yabancı gelmeyen bir kullanıcı arayüzüyle geliyor. Ekranın bir tarafında çekim tuşu, ön ve arka kamera geçişi, çekim modları, yakınlaştırma kontrolleri bulunuyor. Diğer kenarda ise Ayarlar, Google Lens, filtreler, yapay zekâ, HDR ve flaş kontrollerini görüyoruz. Yapay zekâ desteği sayesinde sahneye göre renk ve parlaklık ayarı yapılıyor. Bu ayar açıldığında sahne tanıması hızlı biçimde yapılıyor. Çekimlerde ise renklerin daha doygun hâle geldiğini görüyoruz. Özellikle sosyal medya paylaşımlarında bu tarz çekimler daha çok beğenilecektir. Bu arada filtreler içinde arka kamera ile yapacağınız çekimlerde de uygulayabileceğiniz güzelleştirme araçları var. Pro, Portre gibi çekim modları Fotoğraf ve Video modlarının yanına eklenmiş. Daha Fazla bölümünde ise çok daha fazla çeki modunu görüyoruz. 50MP ile tam çözünürlükte fotoğraf çekimi, Süper Ay modu ile ay fotoğraflarını yüksek detaylarda yakalama bunlar arasında yer alıyor.

Xiaomi 12 Pro, varsayılan olarak 12.5 megapiksel çözünürlükte fotoğraflar çekiyor. Piksel birleştirme ile düşük ışıkta daha aydınlık ve anlaşılır fotoğrafların çekilmesi hedefleniyor. Genel olarak düşük ışık performansını iyi bulduk. Gürültü etkisi düşük seviyede kalıyor. Kamera hareketinin neden olacağı bulanıklık ise bazı sahnelerde fazlasıyla dikkat çekiyor. Bu arada detaylara bakıldığında pürüzsüzleştirmenin yapıldığını ve keskinliğin biraz kaybolduğunu görüyoruz. Yine de, düşük ışıkta veya gece çekimlerinde pozlama kararında yapılmış ve genel olarak iyi sonuçlar elde ediliyor. Gece modu sayesinde daha parlak, düşük gürültülü ve pürüzsüz gece çekimleri yapabilirsiniz.

Xiaomi 12 Pro, yeterli ışık koşulları altında ise net, parlak, canlı ve detaylar açısından zengin çekimlere imza atıyor. Ultra geniş açı ve telefoto kameranın da 50 megapiksel çözünürlüğe sahip olması, netlik ve keskinlik bakımından ana kamera ile aynı işlere imza atılmasını sağlıyor. Telefoto kamera ile iki kat yakınlaştırmayı kayıp olmadan yapabilirsiniz. Görüntü kalitesini düşürerek 20 kata kadar yakınlaştırma yapmak mümkün. Ultra geniş kamera ve telefoto kameranın renk sıcaklığı bakımından birbirine yakın, ana kameraya göre de biraz daha soğuk tarafa kaçtığını görüyoruz. Aradaki renk sıcaklığı farkı sadece belirli sahnelerde anlaşılıyor. Video çekimlerinde ise, özellikle düşük ışıkta veya kapalı ortamlarda, aradaki bu ton farkı daha belirgin biçimde ortaya çıkıyor.

Portre çekimlerinde saç ve bunun gibi ince unsurların ayırt edilmesinde performansı fena bulmadık. Yakın çekimlerde iyi sonuçlar elde ediliyor, ancak bazı çekimlerin biraz karanlık olduğunu gözlemledik. Anlaşılan o ki, özellikle rüzgarla hareket eden çiçek gibi nesnelerin düzgün şekilde fotoğraflanması için pozlama süresi azaltılıyor. Bu tür fotoğraflar net olsa da, sözünü ettiğimiz düşük parlaklığın etkisi hissediliyor.

Ön kamera ile yapılan çekimler başarılı. Yüz güzelleştirme varsayılan olarak yapılıyor, ancak bunun yapaylığa yol açmadığını söyleyelim. Tabii ki, bunun dozunu istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Ön kamerada da Portre modu var, ancak burada saç teli gibi nesnelerin fark edilmesi ve bulanıklaştırılmaması konusunda arka kamera ile aynı seviyeye erişilmiyor. Düşük ışıkta veya loş ortamlarda anlaşılır parlaklıkta, ancak bir o kadar da pürüzsüzleştirilmiş selfie çekimler yapılıyor.

Video tarafında seçenekler zengin. Saniyede 24 kare hızında 8K video kaydı yapmak mümkün. Ancak genellikle 4K çözünürlükte video kaydına bağlı kalacaksınız. 60 fps’lik video kayıtları hem çözünürlük hem de akıcılık ve gerçeklik konusunda en dengeli seçim gibi görünüyor. Optik görüntü sabitleme ve elektronik görüntü sabitleme ile bir akıllı telefon için fazlasıyla iyi bir durağanlık var. Ses kayıt kalitesi yüksek. Parlaklık iyi seviyede, ana kamera ile yapılan çekimlerde renk sıcaklığı, ultra geniş veya telefoto kameraya göre daha yüksek. Çekim sırasında telefoto veya ultra geniş kameralar arasında geçiş yapmak da imkan dahilinde bulunuyor.

Xiaomi 12 Pro inceleme: Sonuç

Xiaomi 12 Pro, 25 bin TL’ye yakın fiyatıyla, çoğu kullanıcının kafasındaki Xiaomi marka imajının yeniden düşünülmesine neden oluyor. Ancak markadan bağımsız olarak, günümüzün ekonomik şartlarını da dikkate alarak düşündüğümüzde, bu telefonun fiyatının hakkını büyük ölçüde verdiğini söyleyebiliriz. Tek eksik, aynı segmentteki rakiplerinde gördüğümüz IP68 derecelendirmesinin bulunmaması olacaktır.

Tasarımı ve malzeme kalitesiyle bir amiral gemisi telefon çizgisinde. Yüksek çözünürlüklü ve birçok yüksek profilli özelliği barından ekranı da beklentileri karşılıyor. Ses sistemi için de aynı yorumu yapabiliriz. Snapdragon 8 Gen 1 ile tatmin edici bir performans sağlanıyor. Pil tarafında da çoğu kullanıcının beklentilerini karşılayacaktır. 120W ultra hızlı şarj gerçekten etkiliyor. MIUI 13 ile gelen özelleştirmeler, araçlar normale göre biraz fazla. Ancak Xiaomi, mümkün olduğu kadar saf Android’den uzaklaşmamaya çalışmış.

50 megapiksel çözünürlüklü üç arka kamera, üst segment akıllı telefondan beklediğimiz seviyede fotoğraflar ve videolar çekebiliyor. Ön kamera için de benzer yorumları yapabiliriz. Bu performansıyla Xiaomi 12 Pro, özel günlerde rahatlıkla ana kameranız olabilir.

Xiaomi 12 Pro

n11’den Satın Alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.
Fiyatlar yayın tarihinde alınan fiyatlardır, daha sonra değişiklik gösterebilir veya ürün satıştan kaldırılabilir.