Teknoloji

Microsoft, yeni Xbox Series X modellerinde küçük çip ve farklı soğutma kullanıyor

xbox series x

Microsoft’un disklere sahip olmayan yeni Xbox Series X modeli 15 Ekim itibarıyla satışa çıkmıştı. Dış görünüş olarak beyaz bir renk ve disk sürücüsünün olmamasıyla farklılaşan bu model, iç tasarımında ise tamamen yenilenmiş durumda. Microsoft, beyaz Series X ve 2 TB kapasiteli yeni modellerin anakartını yeniden tasarladı, sistem üzerindeki çip (SoC) boyutunu 6 nm’ye küçülttü ve yeni bir soğutma çözümüne geçti.

YouTuber Austin Evans, yeni modellerin içini incelediği bir videoda bu değişiklikleri gözler önüne serdi ve küçültülen çipin, Xbox Series X’in yeni modellerinin boşta iken orijinal modelden yaklaşık 10 watt daha az enerji harcadığını belirtti.

Yeni Series X modellerinin anakartı tamamen elden geçirilmiş durumda. Anakarttaki birçok bileşen basitleştirilmiş, küçültülmüş ya da farklı yerlere taşınmış. SSD’nin üzerindeki koruyucu artık yok ve dijital Series X modelinde disk sürücüsünün bulunduğu alanda boş bir yer var. Disk sürücüsünü sonradan eklemek de pek mümkün değil, çünkü sürücü için gerekli bağlantı noktalarını lehimle eklemek gerekiyor.

Ayrıca, güncellenmiş 6 nm çip için soğutma sistemi de yeniden tasarlanmış. Orijinal modeldeki buhar odası artık bulunmuyor ve Microsoft, daha geleneksel bir bakır ısı borusu tasarımı kullanıyor. Ancak Evans, yeni Series X modellerindeki egzoz sıcaklığı ve gürültü seviyesinin orijinal modelle aynı kaldığını belirtti.

xbox series x

Evans’ın bulgularına göre, ilk piyasaya sürülen Series X modelleri Xbox ana menüsünde boşta iken yaklaşık 61 watt enerji harcıyor. Ancak, yeni 2 TB özel sürümde bu değer yaklaşık 51 watt’a ve dijital Xbox Series X modelinde ise sadece 38 watt’a düşüyor. Oyun sırasında ise orijinal Xbox Series X 167 watt enerji tüketirken, disklere sahip olmayan model 156 watt, 2 TB modeli ise 151 watt enerji tüketiyor.

Microsoft veri merkezlerinde Xbox Series X benzeri donanımlar kullanıyor

16 watt’lık bir düşüş büyük görünmese de, bu durum Microsoft’un Xbox Cloud Gaming platformunun enerji kullanımını önemli ölçüde etkileyecektir. Microsoft, veri merkezlerinde Series X benzeri donanımlar kullanıyor ve bu daha küçük çipler ile yeniden tasarlanan soğutma sistemi, bulut oyun sunucularının daha verimli çalışmasını sağlayabilir.

xbox series x

Sonuç olarak, yeni Series X modellerinin iç yapısındaki bu değişiklikler, Microsoft’un bu konsolları üretmesini daha maliyet etkin hâle getirebilir ve bulut oyun sunucularının işletilmesini daha verimli kılabilir.