EğlenceTeknoloji

Xbox Series X eski oyunlara HDR ve 120fps desteği ekleyecek

xbox series x

Microsoft, yeni nesil oyun konsolu Xbox Series X üzerinde oynanacak oyunlara otomatik olarak HDR desteği eklemeyi planlıyor. Yazılım devi, bir taraftan da bazı oyunların sabit kare hızını 30fps’den 60fps’ye veya 60fps’den 120fps’ye çıkarmaya hazırlanıyor.

Microsoft’tan konuyla ilgili olarak Jason Ronald imzasıyla yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Xbox Series X’te Xbox Gelişmiş Teknoloji Grubu’nun da desteğiyle yeni ve yenilikçi bir HDR rekonstrüksiyon tekniği kullanılacak. Bu sayede platformun oyunlara otomatik olarak HDR desteği eklemesi mümkün olacak. Söz konusu teknik doğrudan platform tarafından uygulanacağı için HDR oyunların performansına olumsuz etki yapmayacak. Bu destek HDR’ın ortaya çıkışından önce geliştirilen Xbox 360 ve orijinal Xbox oyunlarına da uygulanabilecek.”

Roland, uygulanan teknik konusunda fazla detay vermedi. Ancak şirketin sadece oyunları HDR üzerinde yukarıya doğru ölçeklendirmiş ve işlemiş olması muhtemel görünüyor. Apple da Apple TV 4K’da tüm içerikleri bu yöntemle 4K HDR seviyesine çekiyor.

Microsoft bir taraftan da Xbox Series X’te bazı eski oyunları kare hızlarını artırarak tutmayı ve geliştirmeyi planlıyor. Jason Ronald, bu konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Uyumluluk ekibi; daha fazla oyunun artistik yönlerini ve orijinalliklerini korurken daha yüksek çözünürlük ve kalitede çalışmasını sağlayacak yeni teknikler geliştirdi. Buna ek olarak, belli oyunların kare hızını ikiye katlayacak yenilikler üzerinde çalıştık.”

Roland bu konuda da fazla detaya girmezken, Xbox Series X’in çıkışı yaklaştığında daha fazla bilgi paylaşma sözü verdi. Microsoft’un bunun için CPU ve GPU mimarilerinin artan gücünden yararlanarak Xbox emülatörünün sınırlarını biraz daha zorlaması muhtemel görünüyor.

Microsoft, Xbox Series X için daha önce duyurulan Quick Resume özelliğinin işleyişini gösteren bir demo videosu da paylaştı. Söz konusu özellik, kullanıcıların birden fazla oyun arasında hızla geçiş yapmasını ve oyunlara kaldıkları yerden rahatlıkla devam edebilmesini sağlıyor.

İLGİLİ HABERLER