Teknoloji

Elon Musk’ın şirketi xAI, 6 milyar dolar yatırım aldı

xai

Elon Musk tarafından geçtiğimiz yaz kurulan xAI, 6 milyar dolar yatırım topladığını açıkladı. Musk, bunun girişimin “ilk ürünlerini pazara sunmaya, gelişmiş altyapı oluşturmaya ve gelecekteki teknolojilerin araştırma ve geliştirmesini hızlandırmaya” yardımcı olacağını söyledi.

Şimdiye kadar xAI, OpenAI’nin ChatGPT’sinin sözde daha keskin bir versiyonu olan, X üzerinden erişilebilen ve şu anda yalnızca X Premium abonelerinin kullanımına açık olan Grok’u piyasaya sürdü.

xAI’dan verilen bilgiye göre, bu turdaki yatırım aralarında Andreessen Horowitz, Sequoia Capital ve Suudi Arabistan Prensi Al Waleed bin Talal’ın da bulunduğu çeşitli kaynaklardan geldi. Geçen yıl, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na yapılan bir başvuru, xAI’ın öz sermaye yatırımlarında 1 milyar dolara kadar para toplamak istediğini göstermişti. Bundan birkaç ay önce The Financial Times tarafından yayınlanan bir haberde şirketin 6 milyar dolar yatırım aradığı belirtilmiş, ancak bu Musk tarafından yalanlanmıştı.

xAI oldukça masraflı bir yatırım

Yapay zeka gelişimini güçlendirebilecek donanım oldukça pahalı. Nvidia’nın yakında piyasaya çıkacak Blackwell B200 AI grafik kartlarının fiyatı her biri 30 bin ila 40 bin dolar arasında değişiyor. Geçen hafta The Information’ın haberinde, bir süper bilgisayarın Grok AI sohbet robotunun yükseltilmiş bir versiyonunu çalıştırabilmesi için xAI’nin 100 bin adet Nvidia’nın mevcut H100 çipine ihtiyacı olacağı söylendi. Musk’un yatırımcılara planın 2025 sonbaharında yeni veri merkezini başlatmak olduğunu söylediği iddia ediliyor.

Çip, yetenek ve teknoloji için yapay zeka yarışına devam etmek ucuz olmayacak. Büyük teknoloji firmaları, Google, Apple, Amazon, Microsoft ve Meta’nın yapay zeka projelerine akıttığı kaynaklara ek olarak Anthropic gibi yapay zeka girişimlerine milyarlarca dolar akıttı.

Musk, xAI ve OpenAI dışında, konu yapay zeka ve robotik olduğunda, daha fazla kontrole sahip olmadığı sürece “Tesla dışında ürünler üretmeyi tercih edeceğini” söyledi. Tesla hissedarları, 13 Haziran’daki yıllık toplantı öncesinde Musk’ın 56 milyar dolarlık maaş paketinin geri getirilip getirilmeyeceği konusunda bu hafta oylamaya başlayacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER