Teknoloji

X’ten reklamverenlere “yasadışı boykot” davası

avrupa birliği x mavi tik premium+ android brezilya

X üst düzey yöneticileri aracılığıyla nefret söylemi endişeleriyle platformdan kaçan reklamverenlere karşı uzun süredir bir mücadele yürütüyor. Şirket bu mücadeleyi şimdi de hukuki bir zemine taşıyor. CEO Linda Yaccarino, X’te yaptığı paylaşımla, şirketin Küresel Sorumlu Medya İttifakı (GARM) ve Mars, Unilever ve CVS Health gibi bazı üyelerine karşı tekelle mücadele davası açtığını duyurdu.

Yaccarino’ya göre, bu grup X’e karşı “yasadışı bir boykot” başlatmış durumda. CEO’nun paylaşımında şu ifadeler yer alıyor: “Bu boykotun sonucu, belki de amacı, spor izleyicilerini, oyuncuları, gazetecileri, aktivistleri, ebeveynleri, siyasi ve kurumsal liderleri X’teki Küresel Şehir Meydanı’ndan mahrum bırakmaktı.”

Dünya Reklamverenler Federasyonu’nun bir parçası olan GARM, çevrimiçi reklamverenler için marka güvenliği yönergeleri oluşturmak üzere kurulmuştu Dava dosyasında GARM’ın “sanık olmayan onlarca suç ortağıyla birlikte kurulmuştur. Dava, grubun “düzinelerce sanık olmayan suç ortağıyla birlikte, Twitter’dan milyarlarca dolarlık reklam gelirini toplu olarak alıkoymak için komplo kurduğu” iddia ediliyor.

GARM’dan henüz konuyla ilgili olarak bir açıklama gelmiş değil.

X daha önce başka grupları da dava etmişti

Musk daha önce de platformdaki reklamveren göçünü körüklediği için bir grubu suçlamış ve bu grup da dava edilmişti. Şirket daha önce, X’in premium aboneler tarafından paylaşılan nefret dolu paylaşımları kaldırmadığını gösteren bir araştırma yayınlayan nefret karşıtı bir grup olan Center Countering Digital Hate’e (CCDH) dava açmıştı. Bu dava daha sonra, X’in grubu hoş olmayan araştırmalar paylaştığı için “cezalandırmaya” çalıştığını söyleyen bir yargıç tarafından reddedildi. X ayrıca, X’in anti-Semitik içeriklerin yanında reklamlar gösterdiğini gösteren bir rapor yayınlayan bir gözlemci grup olan Media Matters’a da dava açmıştı.

Musk, geçtiğimiz yıl reklamverenlere “Gidin kendinizi becerin” diyerek hakaret etmişti. X’in sahibi geçtiğimiz gün yaptığı paylaşımda ise şu ifadeleri kullandı: “2 yıl boyunca iyi olmaya çalıştık, ama aldığımız tek sonuç boş laflardı. Şimdi savaş zamanı.”