Teknoloji

X kullanıcı verilerini yapay zeka eğitimi için üçüncü taraflara açıyor

avrupa birliği x mavi tik premium+ android brezilya

Sosyal medya platformu X, 15 Kasım 2024’te yürürlüğe girecek olan yeni gizlilik politikası ile kullanıcı verilerinin üçüncü taraf “işbirlikçilere” sunulmasına olanak tanıyacak. Bu yeni politika, Reddit gibi platformların uyguladığı veri lisanslama anlaşmalarını andırıyor ve dış şirketlerin X’ten veri satın alarak yapay zeka modellerini eğitmesine imkan tanıyor.

X’in paylaştığı güncellenmiş gizlilik politikasında, “üçüncü taraf işbirlikçileri” başlıklı yeni bir bölüm yer alıyor. Bu bölümde, kullanıcıların ayarlarına bağlı olarak veya verilerini paylaşmayı tercih ettikleri takdirde, bu verilerin üçüncü taraflarla paylaşılabileceği veya ifşa edilebileceği belirtiliyor. Ancak, bu bilgiler X’in gizlilik politikasında belirtilen amaçların dışında, üçüncü taraflar tarafından bağımsız amaçlarla, örneğin yapay zeka modellerinin eğitimi gibi, kullanılabilir.

Politika, kullanıcıların verilerini paylaşmama seçeneği olduğunu ifade etse de, bu seçimin nasıl yapılacağı tam olarak açıklanmamış durumda. TechCrunch’ın haberine göre, bu işlem için ayarlar menüsüne işaret edilse de, veri paylaşımını devre dışı bırakmak için açık bir kontrol henüz bulunmuyor. Bununla birlikte, politikanın yürürlüğe girmesine bir ay kaldığı için bu durumun değişme ihtimali var. X, konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı.

Eğer X, verilerini diğer şirketlere lisanslamaya başlarsa, bu adım, büyük reklamverenlerin ilgisinin azalmasıyla zorlanan sosyal medya şirketi için önemli bir gelir kapısı açabilir.

X kullanıcılarının gizlilik endişeleri artabilir

X’in güncellenen gizlilik politikasının yanı sıra, hizmet şartları da yenileniyor. Özellikle platformdan büyük miktarda veri kazıyan (scraping) kişi veya kurumlara yönelik daha katı yaptırımlar getirilmiş durumda. “Cezai Tazminat” başlıklı yeni bir bölümde, bir günde bir milyondan fazla gönderi görüntüleyen ya da erişen kişiler için 15.000 dolar ceza uygulanacağı belirtiliyor.

Platformun hizmet şartlarında bu konu şu şekilde açıklanıyor: “Kullanıcılarımızın verilerini ve sistem kaynaklarımızı korumak bizim için önemlidir. Geçerli yasalar kapsamında izin verilen ölçüde, Hizmet Şartları’nı ihlal ederseniz veya başkalarını bu yönde teşvik ederseniz, diğer tüm hukuki çözümlerimize ek olarak, 24 saat içinde 1 milyon gönderiden (yanıt gönderileri, video gönderileri, görüntü gönderileri ve diğer tüm gönderiler dahil) fazlasına erişim talep etmeniz, görüntülemeniz veya erişmeniz halinde, her 1 milyon gönderi için 15 bin dolar cezai tazminata tabi olacaksınız.”

X’in sahibi Elon Musk, daha önce veri kazıma işlemlerine karşı sert tavır almasıyla biliniyor. Geçtiğimiz yıl, Musk’ın veri kazıma faaliyetlerini engellemek amacıyla tweet’lerin giriş yapmadan görüntülenmesini geçici olarak engellediği biliniyor. Ayrıca, platformun API’sini ücretli hale getirerek araştırmacıların X üzerinde inceleme yapmasını büyük ölçüde zorlaştırmıştı. Musk, aynı zamanda, platformdaki nefret söylemi ve diğer sorunları incelemeye çalışan kuruluşlara yönelik açılan davalarda da veri kazıma suçlamalarını gündeme getirmişti.