Eski adıyla Twitter, yeni adıyla X gündemdeki yerini koruyor. Bir süre önce sitenin kullanıcılarından iş ve eğitim verilerinin yanı sıra biyometrik veriler toplayacağı ortaya çıkmıştı. Platformun yeni gizlilik politikası, şirketin bu verileri nasıl kullanacağını gösteriyor. X yapay zekâ modellerini eğitmek için başka kişisel bilgilerin yanı sıra biyometrik verilerden de yararlanacak.
Gizlilik politikası, şirketin makine öğrenimi algoritmalarının eğitilmesine yardımcı olmak için halka açık verilerle birlikte topladığı bilgileri kullanmayı planladığını açıkça belirtiyor. İlgili bölümde şu ifadeler yer alıyor: “Topladığımız bilgileri ve kamuya açık bilgileri, bu politikada belirtilen amaçlar doğrultusunda makine öğrenimi veya yapay zekâ modellerimizi eğitmeye yardımcı olmak için kullanabiliriz.”
Şirketin sahibi Elon Musk değişikliği onayladı ancak “DM’ler veya özel herhangi bir şeyin” değil, yalnızca kamuya açık bilgilerin toplanacağını belirtti. X’in artık bir basın ilişkileri birimi bulunmuyor. Dolayısıyla hangi veri ve bilgilerin toplanacağı ve bunların tam olarak ne için kullanılacağı konusunda daha somut bilgi almak için kimseyle iletişime geçmenin gerçek bir yolu yok.
X yapay zekâ alanında bilinen bir çalışma yapmıyor
X yapay zekâ alanında bilinen bir hedefe sahip değil. Ancak Elon Musk’ın iddialı hedefleri olduğu biliniyor. Musk bir süre önce “evrenin gerçek doğasını anlamayı” amaçlayan xAI adında bir şirket kurdu. Dolayısıyla X kullanıcılarının biyometrik verileri ve ilgili bilgileri bu amaç doğrultusunda kullanılabilir. xAI’ın ana sayfasında şirketin misyonu doğrultusunda X ile yakın iş birliği içinde çalışacağı açıkça belirtiliyor.
Bu verinin nereye gittiğine dair başka bir seçenek daha var. Musk kısa süre önce Linkedin ile rekabet etme hedefini açıklayarak iş bulma sitesinin “utanç verici” olduğunu ve X versiyonunun “havalı” olacağını belirtmişti. Bu da kullanıcı tabanından iş ve eğitim geçmişlerinin toplanması yönündeki isteği gösteriyor.
X yapay zekâ eğitimi dışında başka bir amaç için de kullanıcı verilerinden yararlanabilir. X reklamlardan tam olarak para kazanmıyor, bu nedenle kullanıcı verilerini satmak biraz para kazanmanın kolay bir yolu olabilir. Ancak sosyal medya dünyasında standart bir uygulama olması dışında buna işaret edecek hiçbir kanıt yok. Geçmişte Twitter, toplanan kullanıcı verilerini üçüncü şahıslara değil, öncelikle kendisine fayda sağlamak için kullanıyordu.